12.6 milyar dolar çöpe gider

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz, 21 milyon haneye gitmesi gereken fiber altyapıyı üç iletişim şirketinin ayrı ayrı götürmesi durumunda 16.5 milyar dolarlık fatura çıkacağını söyledi. Kuruöz, “Ortak şirketle bu 3.9 milyar dolara düşer” diye konuştu.

Haberin Devamı

“ORTAK altyapı şirketi kurulmaması durumunda 3 operatörün 16.5 milyar dolar yatırım yapması gerekecek. Birlikte hareket edilirse bu rakam 3.9 milyar dolara iner. Yani 12.6 milyar dolar çöpe gitmemiş olur. Bu, dünyanın en yoksul 5 ülkesinin bir yıllık gelirinin toprak altına gömülmesi demek. Çöpe gidecek parayı da katma değerli servislere ve Ar-Ge’ye yönlendiririz.”

 

12.6 milyar dolar çöpe gider

Bu sözlerin sahibi Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz. CES Tüketici Elektroniği Fuarı’na katılmak üzere Turkcell’in davetlisi olarak gittiğimiz Las Vegas’ta bir sohbet toplantısı düzenleyen Kuruöz 4.5G’nin performansı açısından kritik öneme sahip fiber altyapıda 3 büyük telekomünikasyon şirketinin ortak yatırım yapmasının önemine
dikkat çekti.
Mevcut fiber hatların devredileceği bir ortak altyapı şirketi kurulması için ilk teklif Turkcell CEO’su Kaan Terzioğlu’ndan gelmiş, Vodafone CEO’su Gökhan Öğüt de bu teklife destek vermişti. Türk Telekom Grubu CEO’su Rami Aslan ise bu tekliflere sıcak bakmadığını “Türkiye’de yatırım yapmayanları ödüllendirmemek lazım. Yatırım yapmadıkları için rahatsızlık hissedenler var. Yatırım yapmayanlar 4.5G öncesi panikte” sözleriyle ifade etmişti.

 

Haberin Devamı


VODAFONE İLE HAREKET

 


Ancak ilk teklif sahibi Turkcell ortak şirket konusundaki ısrarını sürdürüyor. Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz, “Üç operatörün ortak hareket etmesi konusunda ısrarcıyız. Baştan pes etmek istemiyoruz ama yeni gireceğimiz şehirler için Vodafone ile temastayız. Ortak yatırımları konuşuyoruz. İki operatör birlikte olursa yine yüksek bir yatırım miktarı gerekiyor. Bu da tahminimize göre 8.5 milyar doları bulur” diye konuştu.
Kuruöz, her eve fiber ulaştırmanın milli bir mesele olarak görülmesi gerektiğini dikkat çekti ve Türk Telekom’un ortak altyapı şirketine yanaşmaması durumunda Vodafone ile birlikte hareket etmeyi düşünebileceklerini belirtti.

 

Haberin Devamı

DEVLET İNİSİYATİF ALSIN

 


Türkiye’de ‘her eve internet’ projesinin gerçekleşmesi için fiber konusunda devletin inisiyatif alması gerektiğini söyleyen Kuruöz, İspanya örneğini verdi. İspanya’da Rekabet Kurumu, geçtiğimiz günlerde hakim konumda bulunan Telefonica’ya altyapı paylaşımı yapması gerektiğini bildirmişti. Kuruöz, “Orada devlet işe el attı. Telefonica’ya ‘Dijitalleşme memleket meselesi’ dedi.
Devlet inisiyatif alırsa bu iş oluyor. Eğer ortak yatırım kararı olmazsa herkesin kazma hakkının kolaylaştırılması gerekiyor” diye konuştu.
Kuruöz, kasımda Ulaştırma Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’yla toplantı yaptıklarını, dünyadaki modelleri anlattıklarını belirtti. Kuruöz, 1 Nisan’da geçilecek 4.5G için de fiber yatırımlarının şart olduğunu söyledi.

 

Haberin Devamı


Daha 21 milyon haneye gidecek

 


TOPLAMDA yaklaşık 261 bin kilometrelik fiber ağa ulaşıldığını söyleyen Kuruöz, “Şu anda Turkcell 2.3 milyon haneye ulaştı. Gidilmesi gereken 21 milyon hane hedefi var. Fiber ağın uzunluğu 374 bin kilometreye yükseltildiğinde Türkiye’de hemen hemen her evin kapısına internet gitmiş oluyor. Sabit genişbant internet kullanımındaki her yüzde 10’luk artış, ülkenin milli gelirine yüzde 1.3 pozitif katkı sağlıyor.” Kuruöz, Türkiye’de nüfusa göre sabit genişbant penetrasyon oranının yüzde 11.9, OECD ülkelerinde ise yüzde 28.2 olduğunu hatırlattı. Kuruöz, “Biz genişbant penetrasyonumuzu OECD ülkeleri seviyesine çıkarırsak ülke milli gelirine yüzde 2 katkı sağlarız. Gelirimizin 860 milyar dolar olduğunu düşünürsek, 17 milyar dolarlık bir kaynak anlamına geliyor” diye konuştu.

 

 

Haberin Devamı

‘En yüksek hızı biz sunacağız’

 

 

4.5G’de dünyanın en güçlü altyapılarından birisini kurmak için çalıştıklarını ve 5G’de de standartlar belirlenirken söz sahibi olmak istediklerini vurgulayan Kuruöz, “1 Nisan’dan itibaren Türkiye’nin 81 ilinde en hızlı 4.5G hızı olacak 375 Mbps mobil internet hızını sunabilen tek operatör olacağız. 2017 yılından itibaren de testlerini yaptığımız 1000 Mbps üzeri mobil hızları da yine ilk olarak biz sunacağız. 4.5G ile data kullanımı 3G’ye göre 20 kat artacak. Çok daha yüksek hız ve kapasite sayesinde her yer ofis olacak. Akıllı şehir ve akıllı ev altyapıları kusursuz çalışacak” dedi. Kuruöz, bugün medyadan ulaşıma kadar her alanda büyük bir dönüşüm yaşandığını vurguladı.

 

Haberin Devamı


Bakırköy Belediyesi bazları susturuyor

 

BAZ istasyonları konusunda belediyeler ile yaşanan sorunlara da değinen Kuruöz, “Yasa Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilince gri bir alan oluştu. Bunu herkes farklı yorumluyor. Bakırköy’de 3 operatörün de birçok baz istasyonu kapatıldı. Bazılarını mahkeme kararıyla açtırdık. Belediye, kiraladığımız yerlerde imar uyumluluğu istiyor. Geçen hafta belediyeyle görüşme yaptık. Buradan gelir elde etmek istiyorlar ama hesapladık. Bakırköy’deki abonelerimizden elde ettiğimiz gelir kadar para istiyorlar. Rasyonel olmayan rakamlar. Bu mümkün değil.” Baz istasyonlarının kapatılmasının vatandaşın iletişimini de etkilemeye başladığını anlatan Kuruöz, “Bir AVM’nin içindeki baz istasyonu kapatıldı, orada esnafın POS’ları durdu. Yine karakola yakın bir baz istasyonu kapatılınca polisler aramalarını yapamadı” dedi.


12.6 milyar dolar çöpe gider

 

Yazarın Tüm Yazıları