Manzara bu! Yanında hangi mönüyü istersiniz?

Efruz’da akşamüstü rakısı... Yanında üç çeşit altlık. Üçü de öyle lezzetli ki başka mezeye gerek yok. Zaten rakının yanına, İstanbul’dan daha iyi ne gider ki? O da bu terastan gani gani.

Haberin Devamı

Kravatın yerini aşçı önlüğü, kalemin yerini kepçe aldı, gazeteci Serdar Akinan, haberin mutfağından restoran mutfağına geçti, biliyorsunuz... Ekranlar için kayıp olabilir ama yeme-içme dünyası çok şey kazandı. Çünkü Taksim Sıraselviler’deki üç yanı Boğaz gören terasında harikalar yaratıyor.İşten erken kaçmışım, Efruz’da akşamüstü rakısı... Tam Keşan kafası. Keşan’da esnaf, iş bitince kendi meslek dalının erbabının toplandığı meyhanelere gidermiş.

 

Meyhaneci o gün ne altlık hazırladıysa ikram edermiş, gelenler sadece içtikleri rakının parasını ödermiş. Aynı hesap, rakımın yanında üç çeşit altlık... Üçü de öyle lezzetli ki başka mezeye gerek yok. Zaten rakının yanına İstanbul’dan daha iyi ne gider ki? Bu terasın üç tarafı İstanbulla çevrili.Mönünün en başında Serdar’ın pekmezle yaptığı ‘damak hoşluğu’ var. Öyle değişik bir şey ki ağızda tatlıdan mayhoşa, mayhoştan acıya dönüyor. Bütün mönü az ama her biri çok özel, bir yerinde mutlaka ‘a la Serdar’ bir dokunuş olan lezzetlerden oluşuyor.İster Keşan, ister Batman... Her kafaya uygun bir şeyler var Efruz’da. Canınız İstanbul’la göz zinası çeker de giderseniz diye dört farklı damak zevki için dört farklı mönü oluşturdum size...

 

Haberin Devamı

YENİLERDEN YENİ BEĞEN: NİŞANTAŞI’NDA MORO

 

- Olayı ne? Tapas ve kokteyl üzerine bir mahalle barı. İtalyan ve Türk ortakları dokuz aydır üzerinde çalışıyorlardı, açılış günü için seçe seçe OHAL’in ilan edildiği günü seçtiler.

 

- Kim gider? Darbe olayından sonra herkes mahallesine kapanınca, OHAL Moro’ya yaradı. Burcu Esmersoy’dan Eliz Sakuçoğlu’na, Selin Türkmen’den Rafet El Roman’a herkes orada.

 

- Ne çalıyor? Kulağı tırmalamadan elektro elektro house’lar / melodik melodik dubstep’ler. Alt kattaki depo disko olarak açıldığında progresif progresif trance’ler...

 

Haberin Devamı

- Ne yenir, ne içilir? Tapaslara ilaveten dana yanağı ve dana kuyruğu denenmeli. keçipeyniri kroket güzel. En sevilen kokteyliyse Fresh Garden, bardağı 30 lira.

 

- Nasıl bulurum? Nişantaşı’nda Hüsrev Gerede Caddesi’nin cami tarafındaki paralelinde: Ahmet Fetgari Sokak’ta. Haftanın her günü 16.00-04.00 açık. (0212) 231 10 15

 

LAZ ROVER, LAZWAGEN, LAZDA...

 

Rallilerin en kendisini ciddiye almayanı Formulaz, yarın Rize’de yapılıyor. Öncesinde Ardeşen’e gittik, araçları test ettik, yapan ustalarla konuştuk, favorileri sorduk, komik hikâyeler dinledik: Yarışma için gönüllerin ahşaptan yaptığı tribünlerin ters yapıldığı ortaya çıktı.

 

2009 yılının sıcak bir haziran günü... İstanbul, Kurtköy’de üç favori: Sebastian Wettel, Marc Webber ve Jenson Button. Formula 1’in yedinci ayağı için yarışıyorlar.

 

Haberin Devamı

Aynı gün, yarım saat sonra... Rize, Ardeşen’de üç kafadar: Tanju Çakır, Murat Gül ve Caner Çakırusta. Günlük makaralarını çeviriyorlar. Biraz spor geyiği, bir telefon şakası, iki yeni fıkra derken yine çok eğleneceklerini biliyorlar. Bilmedikleriyse, o gün yapacakları Formula 1 makarasının sonucunda bütün Türkiye’nin tebessümle izleyeceği bir yarışmanın çıkacağı: Formulaz...

 

Karadeniz’de bir ‘Laz Formulası’ yapma fikri önce onlara çok komik geliyor, sonra fikri anlatmak için sağa sola açtıkları telefonlara bakanlara. İlk yarışta 20 araba... İkinci yıl belediye sahiplenip, üçüncü yıl Redbull sponsor olunca iş büyüyor, katılımcı sayısı arttığı gibi bütün ana haber bültenleri bu yarışlara kilitleniyor. Şimdi yarış yarı finallerinin bütün Türkiye’de, şampiyonanınsa Ardeşen’de yapılması söz konusu.

 

Haberin Devamı

Yarın sekizincisi var. Yarıştan önce atladım, Rize’ye gittim, Formulaz’da yarışacak lazrover, lazwagen ve lazda’ları yapan iki efsane, İsmail Usta (altta, solda) ve Recep Usta’yla konuştum.

 

 

Seyirci tribünü ters yöne bakıyordu

 

 

Başka bir etnisitenin isminin ‘Formulaz’daki gibi deforme edildiğini düşünsenize... Karadeniz, belki de memleketin en kendisiyle barışık insanlarının yaşadığı bölge. Üstelik etkinliklere canı gönülden destek oluyorlar. Ama kendi tarzlarında... İki sene önce gönüllüler ahşaptan tribün inşa etmişler mesela. Ama sonradan tribünlerin yarışların yapıldığı yöne değil, kayıtların yapıldığı yöne baktığı anlaşılmış. Yer soruyorsunuz, konum atıyorlar, konum denizin ortasında geliyor. Yarışın en heyecanlı anında Kaçkar TV gibi bir yerel kanalın pistin ortasında belediye başkanıyla röportaja ‘durduğunu’ görebiliyorsunuz. Ama organizatörlere göre en büyük karmaşa gönüllülerin sorumlu olduğu etaplarda yaşanıyormuş. Yapılması gereken bütün araçlar geçtikten sonra merkeze anons geçmek: “Araçların hepsi birinci etabı sağ salim bitirdi” diye. Ama Formulaz sırasında ikinici etap “Beşi de geçti” derken, birinciden “Şu anda bir araç daha geçti” anonsu geliyor. Sekiz senedir hangi araç nerede, kaçı hangi etabı bitirdi, asla bilinemiyor.   

 

Haberin Devamı

KENAN SOFUOĞLU BU SEFER KAZANAMAZ

 

İsmail Usta siz aynı zamanda ‘Formulaz All Star’ birincisisiniz, değil mi? Yani şampiyorlar arası yapılan yarışmayı da kazandınız.

 

İSMAİL USTA: Yok, o ben değilim, Recep Usta. Benim arabam şampiyonlar şampiyonu.

 

RECEP USTA: Şampiyonlar şampiyonu olan benim.
Araba o kadar mühim mi ya? Bu işin ne kadarı pilotaj ne kadarı tasarım?

 

İSMAİL USTA: Her ikisi de önemli.

 

RECEP USTA: Yüzde 60 araba, yüzde 40 şoför.
Siz bu yarış için araba üreten en önemli ustalarsınız. İyi bir Formulaz arabasının püf noktası ne?

 

İSMAİL USTA: Süspansiyon! Süspensiyonlu arabalar büyük avantaj sağlıyor.

 

RECEP USTA: Makas kullanınca esneklikten dolayı araba daha hızlı gidebiliyor. 70-80 kilometre hıza çıkabiliyor.
Normalde ne iş yapıyorsunuz?

 

İSMAİL USTA: Devlet dairesinden emekliyim. Turizm işletmeciliği yapıyorum.

 

RECEP USTA: Ben de bu marangozhaneyi işletiyorum. Ama Formulaz döneminde pit alanı görevi görüyoruz.
Kaça patlar iyi bir araba?

 

İSMAİL USTA: Bizim yaptığımız kalibrede arabalar 8 bin lira. Üç ay sürüyor yapımı. Ama biz ahşaptan amortisör bile yapıyoruz.

 

RECEP USTA: İlle kendiniz yapmanız gerekmez. Kiralık araba da var. Ama çok isterseniz, bir günde bile araba yapmak mümkün.
Yani şu anda yazıyı okuyanlar hâlâ katılabilir...

 

İSMAİL USTA: Süspansiyonu olmaz, ön takımı olmaz ama yapılır bir günde araba.

 

RECEP USTA: Genel aksamda gürgen, fren tertibatı için kestane, yürüyüş takımları için şimşir kullansınlar. 250 liraya mal olur. İsteyene bedava danışmanlık da veriyoruz.

 

Bu senenin favorileri kimler? Kenan Sofuoğlu için bire kaç veriyorsunuz?

 

İSMAİL USTA: Kenan Bey’in yarışı kazanacağını sanmıyorum. Benim arabamla kazanması kolaydı tabii. Bu sefer kendi arabamla kendim yarışacağım.

 

44 TL

 

24-29 Ağustos’ta Balıkesir’deki Zeytinli Rock Festivali’nin Biletix‘te satılan bilet ücretleri

 

DERSAADET’TE YAŞIYORSUN PEKİ BUNLARI BİLİYOR MUSUN?

 

- Maslak’taki Uniq Center’da bir açık hava sineması olduğunu... Çarşamba akşamı bisikletçi Lance Amstrong’u anlatan ‘Son Efsane’nin gösterileceğini...

 

- 28-29 Ağustos’taki eğitimden sonra politikaya atılabileceğinizi... Danışman Aşkım Kapışmak’ın topluluk önünde konuşma dersi vermeye başladığını...

 

BU AKŞAM SEN NEREDESİN?

 

Şebnem Ferah Harbiye Açıkhava’da, İdil Biret Bodrum D-Marin’de, Kerimcan Durmaz Tekirdağ Lamboom Club’da, Ümit Besen Mersin Hayal Kahvesi’nde, Model Bursa Jolly Joker’de... 

 

Yazarın Tüm Yazıları