Kalbimi bırakarak ayrıldığım şehir

Hatay her gidişimde tarihine, hoşgörü atmosferine, kozmopolit dokusuna ve eşsiz lezzetlerine ilk kez keşfeder gibi hayran olduğum bir kent.

Haberin Devamı

Ne zaman gitsem kalbimi orada bırakır, “Tekrar geri geleceğim” diye fısıldayarak koyulurum yola. 

Farklı din ve mezhepleriyle üç büyük dinin en güzel temsil edildiği yer Hatay. UNESCO tarafından “Barış Kenti” seçilmesi boşuna değil. Anadolu’da inşa edilen ilk cami olan Habib-i Neccar da burada, Hıristiyanlığın yayılma döneminden günümüze özelliğini kaybetmeden ayakta kalan tek yapı olan St. Pierre Kilisesi de... Kilisenin önünde duvar örülmüş bir mağara var; burası Hıristiyanların dünyadaki ilk ibadet yerlerinden biri olarak kabul ediliyor. Papa VI. Paul 1967’de, Efes’teki Meryem Ana gibi burayı da Katolikler için hac yeri olarak kutsamış. Türkiye’nin tek Ermeni köyü Vakıflı da Hatay’da.

 

Milattan öncesinden bugüne Antakya

Haberin Devamı

Antakya, Silpius Dağı eteğinde ve Orontes yani Asi Nehri kenarında İÖ 300’lü yıllarda kurulmuş. Antakya’nın Seleucus Krallığı’nın başkenti olması Seleucus Nicator’un ölümünden sonra oğlu Antiochus Soter (İÖ 281-261) zamanında olmuş. Roma döneminde Roma ve İskenderiye ile birlikte imparatorluğun en önemli ve en büyük şehirlerinden biri olan Antakya tam bir tarih hazinesi. 6. yüzyılda depremlerin yıktığı şehirde nereyi kazsanız, bir şey çıkıyor. 1970’lere kadar Asi üzerinde çok güzel bir Roma köprüsü varmış ama gereksiz görüp, yıktırmışlar!Antakya sokaklarında kaybolmak çok keyifli, eski evler çok güzel ama çoğu son demlerinde. Ortodoks kilisesi ve Katolik kilisesi şehrin dinsel hoşgörüsüne şahit olacağınız mekânlardan. Sinagog da var ama şehirdeki Yahudi nüfus yüz kişiden de az...

 

Kalbimi bırakarak ayrıldığım şehir

 

Kudüs’ten getirilen Yahudiler

Çevlik’teki Titus Vespasianus Tüneli çok ilginç bir yapı. İsyan çıkaran Yahudileri cezalandırmak için Kudüs’ten getirip, dağı kazdırmışlar. Böylelikle aşağıdaki antik şehri su baskınlarından korumuşlar. Devamında bulunan Beşikli Mağara ise Kapadokya’daki yapılara benzeyen farklı bir yer.Aziz Simeon, kendini tamamen dine verip bir sütunun üstünde yaşamış. Antakya yakınındaki Samandağ onun adının Arapçası olan Cebel Saman’dan geliyor. Tıpkı, Akdeniz ile Atlantik arasında yer alan Cebelitarık’ın Komutan Tarık bin Ziyyad’dan gelmesi gibi. Manastırı ve sütununu Samandağ yakınında görebilirsiniz. Adana ile Antakya arasında da çok sayıda tarihi eser ve kale var. Anavarza, tepesindeki kaleden muhteşem bir manzaraya sahip ilginç bir Roma kenti. Toprakkale’yi geçip, Karatepe’ye giderken, yolun sağında göreceğiniz Hierapolis Kastabala Roma sütunlarıyla bezenmiş, arkasında bir ortaçağ kalesi yer alıyor. Aslantaş diye de geçen Karatepe bana göre Türkiye’deki en güzel Hitit şehri. Ormanlık bir tepeye gizlenmiş Hitit eserleri ve aşağıdaki göl manzarası Karatepe’yi sıradışı bir yer haline getiriyor.

Haberin Devamı

Kalbimi bırakarak ayrıldığım şehir

 

Kilo almanın keyif olduğu mutfak: Hatay mutfağı

Hatay mutfağı dillere destandır, ününü bilmeyen yoktur. Hataylılar, şehir mutfağında 400 çeşit yemek olduğunu söylüyor ve dünya çapında tanıtılması için uğraş veriliyor. Ne yok ki Hataylıların sofrasında; öncelikle sayamayacağınız kadar çok meze çeşidi aklınızı başınızdan alıyor. Kebap türleri, sulu yemekler, tatlılar; hepsi birbirinden lezzetli. Eğer bir Hatay gezisi planlarsanız aklınızda bulunsun, şehrin lezzetlerine doymak için tek gün asla yetmez!Kısa süre önce yaptığım Hatay ziyaretimde benim favorim Konak Restoran oldu. Hem yemekleriyle hem de sunumlarıyla çok başarılı bir mekân. Hatay Sultan Sofrası’nın da tadına doyamadık. Hataylılardan da aldığımız önerilerle şehrin en beğenilen diğer lezzet durakları arasında; Uzun Çarşı’daki Pöç Kasabı Haydar Usta, Şiraz Restoran, Salah Usta, Humusçu Ayhan ve Anadolu Restoran var. Künefeyi Yusuf Usta’da yedik, tek kelimeyle harikaydı! İskenderun Petek Pastanesi de en sık duyduğumuz tavsiye oldu. 

 

Haberin Devamı

Kalbimi bırakarak ayrıldığım şehir

 

Hatay'da nerede kalınır?

Eski bir sabun fabrikasının başarılı şekilde butik otele dönüştürüldüğü Savon Hotel’i (0326 214 63 55 - www.savonhotel.com.tr) deneyebilirsiniz; restoranındaki lezzetler de çok güzel. Şehrin merkezinde bulunan eski bir binanın restore edilmesiyle hizmete giren Antik Beyazıt Otel (0326 216 29 00 - www.antikbeyazitoteli.com) de önerebileceğim konaklama alternatifleri arasında. 

Yazarın Tüm Yazıları