Sıcak haberin ödüllü gözü

Dünyanın en prestijli basın fotoğrafçılığı yarışması World Press Photo’da bu yıl bir Türk meslektaşımız gururumuzu okşadı.

Haberin Devamı

AFP foto muhabiri Bülent Kılıç, yarışmanın en önemli kategorileri arasında yer alan ‘sıcak haber fotoğrafı’ kategorisinde hem birincilik hem de üçüncülük kazandı. Bülent Kılıç, bu yıl aynı zamanda Times tarafından da ‘yılın foto muhabiri’ seçildi. Foto muhabirleri aldıkları dünya çapında başarılarla Türk basın tarihine isimlerini kazıyor.
Sohbetimize, “Türkiye’de bir çok foto muhabiri çalıştıkları kurumların dar imkanlarına rağmen büyük işler yapıyor. Gelecek yıllarda başka arkadaşlarım da bu kürsülere çıkacak, göreceksiniz. Üstelik foto muhabirleri bu başarıları alırken Türk medyasında fotoğrafa bakış maalesef her geçen gün geri gidiyor. Ne yazık ki foto muhabirleri artık büyük gazetelerden yetişmiyor. Foto muhabirleri kendilerini sokakta yetiştiriyor. İnterneti kullanıyor, dünyayı takip ediyor. Dünyanın ne yaptığını yakından izliyor. Ama Türkiye’de medyanın köklü kurumlarının başındaki isimler, üzülerek söylüyorum dünyadan çok çok uzakta” sözleriyle başlayan Bülent Kılıç, meslektaşlarının başarısını anlatırken Türkiye’deki fotoğrafa bakışı da eleştirdi.
Pek çok olayda birlikte çalışıp kader ortaklığı yaptığım meslektaşlarımdan Bülent Kılıç’la aldığı ödüllerin hikayesini de konuştuk. İşte Kılıç’ın anlattıkları:

FOTOĞRAFI BİLMEK ÖNEMLİ

Haberin Devamı

“2000 yılında öğrencilik yıllarında Evrensel Gazetesi’nde başladım mesleğe. Karanlık odada kendi fotoğraflarımı basıyor, boş zamanlarımı da yine karanlık odada geçiriyorum. Tam filmin bittiği dönemde mesleğe başladım ve teknoloji değişimine denk geldim. Filmdi - dijitaldi gibi muhafazakar tartışmaları gereksiz buluyorum. Ama fotoğrafın nasıl oluştuğunu bilmek, karanlık odayı görmek, beyaz kağıda düşen fotoğrafa tanık olmak yaptığımız işe hakim olmak adına çok önemli bence.

ÖDÜL SOKAKTAN GELDİ


World Press Photo tabii bütün meslektaşlarımın hayallerini süsleyen bir ödül. Son 10 yıldır beklediğim, son 3 yıldır da gönderdiğim iddialı işlerle ödül ümit ettiğim bir organizasyon. Geçtiğimiz yıl Suriye’de zor şartlarda çalıştık, bunu bir çok meslektaşım adına söylüyorum. Ama ödül sokakta Berkin Elvan protestosunden geldi. Ukrayna da, Soma da ödül alabilirdi. Ama Türkiye’de travma haline gelen bir olayın dünyada ödül alması benim için ayrıca önemliydi. Üçüncü olduğum kare ise Kobani’deki iki aylık yüksek performansın karşılığı oldu. Tüm foto muhabiri arkadaşlarım Kobani’de sabah saat 5’de kalkıp, gecenin köründe yatağa giriyordu. Türkiye tarafından savaşın en yakınına tanık olduk.

FOTO MUHABİRİ ZOR YETİŞİR

Fotoğraf işi her yönü ile denge olayı. Basın fotoğrafı ise gerçekliği ifade eder. Gerçek fotoğrafı konuşuyoruz. Ama gerçeği fotoğraflamak zor bir iş. Fotoğrafçılığın en zor alanı bence. Ve bir foto muhabirinin yetişmesi kolay değil. Çok zaman alan bir süreç. Bu yüzden kurumlar foto muhabirlerine sahip çıkmalı. Ama bakıyorsunuz sahip çıkılmadığı gibi foto muhabirlerinin Türk basın tarihine kattıkları görmezden geliniyor.”

BU YARIŞMADA ÖDÜL ALAN 4. TÜRK

Haberin Devamı

Bülent Kılıç’ın iki ödül birden kazandığı World Press Photo, 1955 yılından beri düzenleniyor. Yarışmaya bu yıl 131 ülkeden 5 bin 6 yüz fotoğrafçının katıldığını ve 100 bine yakın fotoğrafın değerlendirildiğini açıklarsam sanırım alınan ödülün önemi daha iyi anlaşılabilir. Bugüne kadar yalnızca bir Türk, Hürriyet foto muhabiri Mustafa Bozdemir yarışmanın en prestijli ödülü olan World Press Photo’ya layık görüldü. Bozdemir, 1983 yılında Erzurum Depremi’nde çektiği kareyle bu ödülü kazandı. Aynı yıl yine Hürriyet foto muhabiri Ümit Turpçu deprem fotoğraflarıyla seri fotoğraf kategorisinde ikinci oldu. Son olarak 2013 yılında Sabah foto muhabiri Emin Özmen spot news kategorisinde ikincilik ödülü kazandı. Bülent Kılıç, bu yarışmada ödül alan 4. Türk oldu.

BÜLENT KILIÇ KİMDİR?

Haberin Devamı

1980 yılında Dersim’de doğdu. Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde eğitim gördü. Evrensel Gazetesi, Birgün Gazetesi ve Businessweek Dergisi ve çeşitli uluslararası haber ajansları için fotoğraf çeken Bülent Kılıç, 2012 yılında Agence France Presse’nin (AFP) Türkiye temsilcisi oldu. Türkiye ve yakın çevresindeki kriz bölgelerinde görev yapan Kılıç, İstanbul merkezli olarak AFP’de görevini sürdürüyor.

Yazarın Tüm Yazıları