Gençler karamsarsa...

Haberin Devamı

Gençler karamsarsa...

Kim ne derse desin bu ülkedeki en ciddi sorun “genç işsizlik”. İçin için kanayan ama tedavisi için pek bir şey yapılmayan bir yara bu.


Gıda mühendisleri de artık benim için “genç işsizlerin” sembolü. Bakanlıktan kadro bekliyorlar. Gelmiyor. Özel sektörde zor iş buluyorlar. Buldukları işler de tatmin edici olmuyor.


Sosyal medyada kamuoyu oluşturmaya çalışıyorlar. Gıda konusunda göz ardı edilen konuları gündeme taşıyorlar. İşin doğrusunu işaret ettikleri için yazılarımda yer vererek olabildiğim kadar destek oluyorum.


Ülkedeki işletme sayısına göre gıda denetiminin hakkıyla yapılabilmesi için Bakanlığın 5.000 gıda mühendisine ihtiyacı olduğunu savunuyorlar.

Haberin Devamı


Geçenlerde genç bir gıda mühendisi ile yazışma imkanım oldu. O yazışmayı buraya aynen aktarıyorum. Gıda mühendisi etiketinin yerine başka bir meslek grubunu koyun onların da hikayesi benzerdir düşünüyorum.


- Sonuçta GTHB (Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı) kaç ek kontenjan almış 2015 için?

- 430 Reşat Bey. Çok moralimiz bozuldu :(

- Atama yapacaklarsa, yetmez ama hiç yoktan iyi değil mi?

- Açıkçası tüm Bakanlığa verilen kadro bu olduğu için gıda mühendislerine de maksimum 100 kişi olur diye tahmin ediyoruz. Ve hem haziran hem kasım ataması bu:( o yüzden üzülüyoruz) ben 88 puanla dahi 261.yim. düşünün artık. Demek 90-92 üstü atanabilecek sadece

- Özel sektör tarafı çok mu umutsuz? Atamaya mı bağlı her şey?

- Özel sektörde şartlar çok kötü ne yazıkki. Tabii biraz da nasip bu işler. Çalışma şartlarından, durumundan memnun olan da vardır.


Ben Bursa'da bir Catering de 1200 tlye çalışıyordum ki her işi yapıyoruz muhasabe, satın alma, fatura ödeme…

Haberin Devamı


İşveren nasılsa işsiz gıda müh. çok, başka birini bulurum mantığında. Dayanamayıp ayrıldım işten. Sonraki iş görüşmelerim de bu tarz oldu.


Hergün 2-3 saat yol gidiceğim 12 saat çalışıcağım iş için 1100 tl teklif edildi ki bu rakam şöför maaşından düşük. Varın siz düşünün


- Gıda müh. olmak zormuş çok. Tek çözüm bakanlık o zaman

- Aynen. Ah ah bilseydik hiç tercih etmezdik. Kendi adıma artık öyle düşünüyorum. Çıkmadık candan umut kesilmezmiş. İnşallah güzel şeyler olur

- Neden gıda mühendisliğini seçmiştin ki?



- Bizim zamanımızda Öss vardı. Benim puanım da oldukça yüksekti öğretmenlikler, mühedisliklerin hepsini olabiliyordum. Öğretmen olmak istemedim bana pek çekici gelmemişti. Sonra da gıda mühendisliği geleceğin mesleği dediler. Epey araştırdım mantıklı geldi. Tüm tercihlerimi gıda mühendisliği yaptım. Şu şartlarda pişmanım desem yalan olmaz :)

Haberin Devamı

Ülkedeki pek çok yerde benzer kaygılar dillendiriliyor eminim. İş nutuk atmaya gelince mangalda kül bırakmayanlar gençlerin işsizlik sorununa çözüm getirmek konusunda aynı derecede heyecanlı değiller.
Gençler karamsarsa ülke iyimser olabilir mi?


Bu konuları konuştuğumuz, tartıştığımız bir arkadaşım da bana şöyle yazdı geçenlerde:


“Vallahi ben de 2 yıldır işsizim. Artık böyle güvencesiz ve esnek çalışma düzeni var. Patronlar için son derece uygun. Benim maliyetim vergiyle falan 4-5 bine mal oluyordu, şimdi 500 liraya o işleri yaptırıyorlar. Bir de benim gibi öteki güvencesizlerle rekabet ettiriyorlar. Yani her ay o 500 lirayı da bulamıyorsun…”

Haberin Devamı


Durum budur memleketin bir bölümünde!


Yazarın Tüm Yazıları