Yeni başlangıçlar için kahvaltı

Haberin Devamı

Güne sebebsiz bir mutlulukla başlamak, gün boyunca kendinizi daha iyi hissetmek için size küçük bir sır vereyim: Değişime kahvaltı alışkanlığınızdan başlayın. “Peki, ama nasıl?” diyenlere birkaç fikir, bol bol tüyo

Dört gündür Kıbrıs’taydım. Altı günlüğüne de Paris’e geldim. 19 Mayıs “Gençlik ve Spor Bayramı” hem en sevdiğim bayram hem de bir taraftan milli mücadelenin başlama bayramı. Öte yandan bendenizin de doğum günü… 35 oldum. “Yaş otuz beş! Yolun yarısı...” diyen Cahit Sıtkı dizelerini ilk okumamın üzerinden 23 yıl geçmiş. Bana o günlerde “ohooo daha çok var, oraya gelene kadar..!” diyene “Bak Cahit Sıtkı 46 yıl yaşayabilmiş yolun yarısı derken, dörtte üçüne gelmiş..” derdim.
Oysa şimdi her şey yeni başlıyor gibi geliyor.
Bildiklerimi sanki daha yeni anlıyorum. Daha bilmediğim, görmediğim, tecrübe etmediğim, içimde çıkmak için bekleyen onca şey için 12 yaşındaki o çocuktan çok daha fazla heyecanlanıyorum.
Tam da başlangıçlar üzerine düşünürken gazeteden bir telefon aldım: “Refika kahvaltı yazısı yazalım mı?”
‘Kahve altı’ öğünümüzün benim için anlamını bir daha gözden geçirdim....

Haberin Devamı

HEP İLK ÖZLENEN!


Kahve altı, 2 öğün yeme alışkanlığını farklılaştıran, başka dillerde ‘oruç bozma’ anlamına da gelen bir kültür; bütün kültürlerde farklılık gösteren bir öğün. Artık moda gibi yemeklerin birbirine inanılmaz benzemeye başladığı zamanda, hamburger, pizza, makarna gibi yemeklerin lüks veya sıradan her restoranda olmasına rağmen kahvaltı orijinalliğini ve kültüre özgülüğünü koruyor.
Yurt dışında biraz uzun kalınca ilk özlediğim öğün, yeşilliği, domatesi, taze peyniri ve zeytiniyle kahvaltı oluyor. Simit aklıma gelince ister istemez gülümsüyorum. Başka bir ülkede göz yumurtaya konan yağ miktarı veya piştiği kap bile sanki farklı geliyor. İnsanın memleketi bir anda burnunda tütmeye başlıyor. “Sabah kahvaltısını krallar gibi, öğlen yemeğini zenginler gibi, akşam yemeğini fakirler gibi yemeli” düşüncesiyle bünyeye en az zarar verebilecek öğün.
Bir kere, insanın nasıl bir gün geçireceğini belirliyor. Kendine bir güzellik yapıp sağlıklı ve lezzetli bir kahvaltıyla güne başlayan, günün kalanını mutlu geçiriyor.
Kahvaltıyla hayatımızda yapmak istediğimiz değişikliklere adım atmak da pek mümkün. Nereden başlayacağını bilemeyenler için evde kahvaltı hazırlarken işinize yarayacak birkaç pratik fikir...

DAHA ZENGİN

Haberin Devamı

Sofrada güvecin ısısında pişen yumurtalar…
Biraz zeytinyağ, bir parça tereyağ koyduğunuz güveç kabına, doğradığınız domates, sucuk, hellimleri koyun ve fırına atın. 220 derecede yaklaşık 15-20 dakika pişirin. Malzemeleri istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz; biraz pastırma, biber de fena olmaz. Masanın ortasında yerini ayarlayın, altta hızlı soğumaması için tahta bir nihale ile masanın ortasına yerleştirin. Ardından yumurtayı kırıp karıştırın. Cızırdamış güveç ve malzemelerin sıcağında yumurtanız hızlıca pişecek. Bu işlemi tam sofranın ortasında, herkesin önünde yapın ki iştahlar iyice kabarsın!

Cevizli bademli tabaklar...
İyi bir kahvaltıda çok güzel gözükecek olan peynirler, yeşillikler, kuru meyveler ve ceviz, badem vs. hepsi bir arada olacak şekilde hem az tabak kirleterek hem de ahenkli bir sunum olacak şekilde hazırlayabilirsiniz.

DAHA PRATİK

Haberin Devamı

Elinize aldığınız gibi soyulan yumurtalar...
Haşlanmış yumurtayı soymak benim için yıllarca sinir bozucu bir süreç oldu. Yarısına kadar su dolu kavanoza yumurtanızı atıp ağzını kapatı. Başlayın sallamaya. Yumurtayı elinize aldığınızda kabuğundan pıt diye ayrıldığını göreceksiniz.

Menemene sınıf atlatan kavanozlar...
Hazır domates mevsimi de geliyorken domates ve biberli menemenliklerden tek sefer kullanımlık kavanozlar yapın. Menemen yaparken her zaman mevsiminde domates ve biber kullanmanın tadını çıkarın.

DAHA SAĞLIKLI

Ev yapımı tuzsuz peynirler...
Peynir, kahvaltının vazgeçilmezi; ancak hem kalorili hem tuzlu. Tuzdan kaçınıyorsanız günlük sütü kestirerek lor-çökelek yapıp kendi tuzsuz peynirinizi elde edebilirsiniz. Sütü kaynatın, ister limon sıkın, ister sirkeyla kestirip üstündeki pıhtılaşan parçaları toplayın.

Haberin Devamı

Enerji bombası, bizden tatlar...
Tahin, bal ve kakaoyu karıştırarak çocuklar için sürülebilir çikolata tadında çok lezzetli ve besleyici bir karışım yapabilirsiniz. 1 kaşık bal, 1 kaşık tahin, biraz kakao yeterli.

Hasret kaldığımız ekmekler...
Şu an belki de en güzel ekmeği Şemsa (Denizsel, Kantin) yapıyor. Bu yolculuğa da bir gün “ben güzel ekmek yapmalıyım” diye uyanarak başlıyor. Güzel ekmek ve güzel un hepimizin hak ettiği bir şey. Ne yazık ki ekmeklerimiz, unumuz, mayamız çeşitli nedenlerden dolayı bozuldu. Pratik bir ekşi maya tarifini 23.02.2013 tarihli yazımdan bulabilirsiniz. Ne yazık ki sürekli alabileceğim, kaliteli un arayışım sürüyor. Devamlı ekmek yemek değil ama sabah bir dilim en güzel ekmekten yemek hakkımız.

Haberin Devamı


Siz de deneyin


10 dakikada yumurta kekleri

Tariften öte mutfağa ve yemek pişirmeye dair bir fikir gibi düşünün. Elinizdeki malzemeye göre içeriğini dilediğiniz gibi değiştirin.
2 dilim pastırmayı, çeyrek kalıp sucuğu, 1 adet köy biberini, 1 adet kapya biberi, 5-6 tane çeri domatesi, 5-6 adet siyah zeytini, 1 dilim beyaz peyniri ve 3 dilim dil peynirini küp küp doğrayın. 2 dal taze soğanı ve 5-6 dal frenk maydanozu ince kıyın. 4 yumurta, 1 çorba kaşığı un, 1 çay kaşığı kabartma tozu, 3 çorba kaşığı süt, 1 çorba kaşığı yoğurt, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı pul biberi iyice çırpıp doğradığınız malzemelerle geniş bir sürahide karıştırın. Tereyağlayıp unladığınız küçük kek kalıplarına karışımı dökün. Dökerken her kalıba bütün malzemelerden koymaya özen gösterin. 220 derecelik altlı üstlü turbo çalışan fırında 7 dakika pişirip afiyetle yiyebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları