Erik bizim canımız

Bu hafta tüm yıl dört gözle ‘can erik’ bekleyenlere sürprizlerim var.

Haberin Devamı

Kışın da tuzlu eriğin tadına doyabileceğiniz, bildiğimiz kısıra müthiş bir fark katabileceğiniz, hatta götürüp pazarda satabileceğiniz sürprizler…

Birkaç haftadır tarif veremediğim için ellerim kaşınıyordu. Bu hafta meraklılarının tutkuyla sevdiği, meyvelerin belki de en şekersizi sayılabilecek, lezzetli ‘can eriği” aldım, evirdim, çevirdim. Farklı yolculuklara çıkarak, içime çok sinen tarifler çıkardım.

Can erik sevmeyenlerin de tarifleri keyifle okuyabileceğini düşünüyorum çünkü inanılmaz lezzetli ve basit kısır yapmanın ipuçlarını, sevdiğiniz bir meyveyi sezonu dışına taşıma fikirlerini, Uzakdoğu’nun hani neye koysanız onu lezzetli yapan soslarıyla yarışabilecek bir tarif yaratabilmenin ipuçlarını da bulabilirsiniz!

Sözü uzatmadan sahneyi can eriğe bırakalım!

Haberin Devamı

Yaz - kış tuzlu erik desem!

İlk turfanda erikten, bu güzelim meyvenin sezon sonu vedasına kadar, ekşi eriğe tutkuyla bağlı olan birçok arkadaşım var. Eriği böylesi sevenler genelde dinamik ve ince insanlar oluyor. Bir araştırma yapılsa, bu yönde bir korelasyon çıkacaktır sanırım. İşte onlara, yaptıktan sonra buzdolabında tutabilecekleri ve her kaşığında tuzlu erik yeme tatminini yaşatacak çok basit bir tarifim var. Bir nevi yeşil erik sorbe ancak içinde neredeyse hiç şeker olmadan!

-500 gram yeşil eriğin çekirdeklerini çıkartın ve katı meyve sıkacağında suyunu sıkın. Çıkan posasıyla, suyunu karıştırın. “Refika, ikisini de kullanacaksak neden mufak robotundan geçirmedik” diye sorabilirsiniz. Öyle de kötü olmamakla birlikte, biraz suyunun çıkması ve posanın içinde yüzmesi daha iyi ve lezzetli bir sonuç veriyor.
-Meyve sıkacağınız yoksa mutfak robotunu çok yüksek devirde, uzun süre çalıştırarak da posayı sulandırabilirsiniz.
-Bundan sonrası biraz ağız tadınıza ve yeşil eriği nasıl sevdiğinize göre değişecek. Ben 1 silme çorba kaşığı toz şeker ve 1 çay kaşığı tuz ile kendi ideal dengemi yakaladım. Şeker, kendini çok belli etmeden eriğin tadını yukarı çıkardı. Donduğunda şeker tadının biraz daha azalacağını hesaba katın.
-Yaparken tuzu ve toz şekeri azar azar ilave edip, karıştırdıktan sonra tatmanızı tavsiye ediyorum.
-Sevdiğiniz dengeyi yakaladıktan sonra tüm malzemeyi hızlı darbelerle yaklaşık 2 dakika çırpın. Böylelikle içine bol bol hava alacak.
-Bu karışımı arada açıp karıştırabileceğiniz, mümkünse kapaklı bir kaba koyun ve derin dondurucuya alın.
-Her 30 dakikada bir, iyice kristalleşip, buz haline gelene kadar bu işlemi tekrar edin.
-2-3 ufak deniz tuzu veya birkaç parça badem ile sunabilirsiniz.
Serin bir erik tadı ve arada dişe gelen kabuk parçaları sizi çok mutlu edecek!

Haberin Devamı


Erikmania Kısırı - Yeşil Erikli Kısır


Kısır bizim can yoldaşımız! Maliyeti düşük, lezzeti krallara layık, klasik tarifin farklı versiyonlarını yapmaya bayılıyorum. 6-7 yıl evvel yaptığım ilk tarif kavunlu kısırdı. Hala kalbimdeki yeri ayrıdır. Sonrasında narlı, vişneli, etli versiyonlarını da yaptım ama bunların yanında artık yeni bir gözdem var: Erikli kısır… Doğruyu söylemek gerekirse ilk denemeye başladığımda heyecanım kadar şüphem de vardı. Ama size gururla söyleyebilirim ki, sonuç inanılmaz.

Bu vesileyle, kendi yaratıcılığınızın da çeşitlendirebileceği güzel bir kısır tarifi vereceğim.
-“Bu yıl herkes mutfağa girsin” tavsiyemiz uyarınca kısa yoldan gidip, kısırı kaynar su ile demledik. Biraz daha vaktiniz varsa ılık suyla yoğurmanızı önermeden geçemeyeceğim.
-400 gram köftelik bulguru bir kaba koyun ve üzerine 400 ml kaynar su ekleyin. Ezdiğiniz 1 diş sarımsağı da ilave edip, karıştırın. Streç film ile kabın üzerini kapatıp, bulgurların demlenmesi için bekletin.
-Yıkayıp kuruttuğunuz 1 demet maydanozu, 6 adet yeşil soğanı ve 10 dal naneyi incecik kıyın.
-400 gram eriğin çekirdeklerini çıkartın ve iri parçalar halinde (her bir erikten 4-5 parça olacak şekilde) doğrayın. Eriğin ekşi suyu sayesinde, tattığınız her kaşık kısır biraz daha lezzetlenecek.
-Demlenen bulgura 1,5 çorba kaşığı domates salçasını, 1 çorba kaşığı biber salçasını, 3 çay kaşığı kimyonu, 2 çay kaşığı karabiberi, 3 çay kaşığı tuzu, 3-4 çorba kaşığı nar ekşisini ve 1,5 çay bardağı zeytinyağını ilave edin.
-Karıştırarak tüm malzemenin iyice özdeşleşmesini sağlayın. Doğradığınız yeşillikleri ve erikleri de ilave edip, yeşillikleri çok ezmeden karıştırın.
-Damak tadınıza göre daha fazla nar ekşisi veya tuz ilave edebilirsiniz.
-Tabii bu tarifte nar ekşisinin ve zeytinyağının kalitesi çok çok önemli. Zeytinyağı çok öne çıkmayan, eriğin tazeliğiyle birleşebilen bir tat; nar ekşisi de hakiki Antakya nar ekşisiyse her şey çok değişiyor.

Haberin Devamı


Yapıp satabileceğiniz Erik Sosu


Erik ekşisi çok güzel. Kendine has, taze bir ekşi tadı var. Ancak bir nar kadar da ekşisi yok. Nesi güzel olabilir diye kafa yorarken, içinde hem ekşilik, hem tatlılık hem de acılık barındırarak hoş bir lezzet oluşturabiliriz diye düşündük. Aklımda, Uzakdoğu’nun “sweet chili” ismiyle ünlenen, neye koysanız onu güzel kılan sosu vardı. Ortaya öyle bir sos çıktı ki, adeta marketten bir kez satın alıp kullandıktan sonra kendinizi durduramayıp, ikinci, üçüncü kez satın alacağınız ve “Acaba bunun içinde ne katkılar var” diye şüphelenip, yine de kendinizi durduramayacağınız lezzetteydi. Hem de yapay bir katkı, tatlandırıcı olmadan. Sos ne kadar dayanacak henüz bilmiyoruz ancak buzdolabında 2-3 ay durabileceğini tahmin etmekteyim. İsterseniz ekmeğin üzerine sürebilirsiniz, patatese banabilirsiniz, etle birlikte soteleyip, Çin yemeği misali yiyebilirsiniz.

Haberin Devamı


-Bir tencereye, 1250 ml su koyun ve içine çekirdekleriyle 1 kilogram eriği, kabuğuyla 6 diş sarımsağı ekleyip, helmelenene kadar pişirin.
-Suyunu epeyce çekip, yoğunlaşan sostaki erik ve sarımsakları, eriğin çekirdeği ve sarımsağın kabuğu kevgirde kalana kadar iyice ezin.
-Sarımsak ve erik püresi karışımını tencerede kalan haşlama suyla birleştirin ve bir taşım (yaklaşık 2-3 dakika) kaynatın.
-Ufak ufak doğradığınız 4 kırmızı acı biberi ilave edip, 1-2 dakika daha kaynatın.
-2,5 silme tatlı kaşığı toz şeker, 2,5 silme çay kaşığı tuz ve bir tatlı kaşığı limon suyu ilave edip, karıştırın ve altını kapatın.
-Sıcakken kavanozladığınız sosunuzu, soğuyunca buzdolabına kaldırın.

Haberin Devamı


Erik soslu nefis tavuk!


İşte bu yukarıdaki sosu kullanarak basit ama havalı görünen, hem de çok lezzetli bir tarif yapmak mümkün.
-2 parça tavuk göğsünü parmak kalınlığında şeritler halinde doğrayıp, tuz ve taze çekilmiş karabiberle çeşnilendirin.
-Geniş bir tavaya, iyice ısınmış 3 çorba kaşığı zeytinyağına tavuk etlerini yayarak atın. İlk 2 dakika hiç dokunmayıp, tavayı sallayarak veya eti hırpalamadan spatula ile karıştırarak, her tarafı karamelize olana kadar pişirin.
-Hazırladığınız yeşil erik sosundan 4 dolu çorba kaşığı ilave edip biraz karıştırın.
-Kabaca doğradığınız 3 adet yeşil soğanı da ekleyip, çok ölmeyecek şekilde pişirin. Gerekirse son dakika 1 çorba kaşığı daha erik sosu ekleyin.
-2 çorba kaşığı bademinizi ister kavurarak ister çiğ olarak ilave edin. Tüm malzemeleri birbirleriyle kaynaştırın ve hemen servis edin.
-Eriğin ekşiliği, acısı ve tatlısı ile afiyetle yiyin.

Yazarın Tüm Yazıları