YARSAV 8 yaşında

Kapatılması için kanun bile hazırlanan 1700 üyeli Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) 8. kuruluş yıldönümünü geçen cuma günü kutladı.

Haberin Devamı

Hakimler ve savcıların örgütlenme hakkının hayata geçişinin ilk örneği olan ve Ekim’deki Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeliği seçimleriyle anahtar rolüne bürünen YARSAV tam sekiz yıldır var olma mücadelesi veriyor. Önce bu mücadeleyi anımsatmakta yarar var:
YARSAV, Dernekler Yasası hükümlerine göre 26 Haziran 2006’da kuruldu. Tüzel kişilik kazanması iki yönden kritik önem taşıyordu. İlki 501 kurucu üyeyle kurulan ilk sivil kuruluş unvanını almasıydı. İkincisi yargı alanında yargıç ve savcıların yer aldığı ilk sivil örgütlenme olmasıydı.
Dönemin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok ile bazı Yargıtay ve Danıştay üyelerinin de üye olduğu YARSAV’ı tanımayan Adalet Bakanlığı kanunla alternatif birlik oluşturup YARSAV’ı kapatmayı bile denedi. YARSAV’ın ilk olağan genel kurulunda dönemin Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu genel başkanlığa seçildi. YARSAV, kurulduktan kısa süre bakanlığın hakimlik ve savcılık sınavı yapma yetkisinin iptali için dava açtı. Sabrı taşan bakanlık üzerinde çalıştığı “Hakimler ve Savcılar Birliği Kanun” tasarısını güncelledi. YARSAV’ı fesheden geçici madde bu tasarıya ekleniverdi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN’IN HEDEF ALDIĞI DERNEK

Başbakan Tayyip Erdoğan da “Böyle şey olur mu? Yargının içinde dernek kurulur mu? Biz bunu 12 Eylül öncesinde gördük. Emniyet teşkilatının, milli eğitimin içinde maalesef sendikalar oluştu, dernekler oluştu, bizim güvenlik teşkilatımız, milli eğitim camiası birbirine düştü. YARSAV, bir boşluktan yararlanarak, bunu kurdu. Ki bunu da bizim ilk fırsatta halletmemiz lazım. Bir defa kesinlikle yargıda bu tür dernekler olamaz, olmamalı” diyerek YARSAV’ı hedef aldı. Ancak, YARSAV’ı kapatma girişimleri sonuçsuz kaldı. YARSAV, 19 Mart 2010’da, Avrupa Birliği üyesi 11 devletten 15 bin ulusal yargıç ve savcının da üye olduğu Demokrasi ve Özgürlük için Avrupalı Yargıç ve Savcılar Birliği MEDEL üyeliğine kabul edildi.

YARGIDA 3 DERNEK 1 SENDİKA

Üç yıl sonra 2009’da ise dönemin Anayasa Mahkemesi Raportörü Osman Can’ın başkanlığında YARSAV’a alternatif kısa adı Demokrat-Yargı olan ikinci bir dernek daha kuruldu. Yargıdaki dernek sayısı geçen yıl kurulan Pozitif Hukuk Derneği ile üçe çıktı. Yargı-Sen adıyla da bir sendika kuruldu. Üyelerinin neredeyse tamamı YARSAV üyesi olan Yargı-Sen kapatılınca yargı kararıyla kod almayı başaran Yargıçlar Sendikası yerini aldı. Yargıda şu anda üç dernek ve bir sendika var. YARSAV’da artık sekiz yaşında.

Haberin Devamı

YARSAV’IN 3 BAŞKANI BULUŞTU

Benim de katıldığım YARSAV yemeğinin en ilginç notlarından birisi YARSAV’ın üç başkanını buluşturmasıydı. Şu anda Yargıçlar Sendikası’nın Başkanı olan YARSAV’ın ilk başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, ikinci başkanı CHP Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan ve son başkanı Murat Arslan aynı yemekte biraraya geldi. Makamında “Ergenekoncu” diye gözaltına alınan dönemin Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner de yemeğe katılan bir diğer isimdi.

OYUNUN FİGÜRANI OLMAYACAĞIZ

Gecenin açılışını yapan YARSAV Başkanı Murat Arslan ise konuşmasında HSYK seçimlerinde bağımız hareket edeceklerini söyledi ve büyük alkış aldı. “Siyasi siyasi iktidardan emir alan bir HSYK istemediğimiz için, tek adam zihniyetine ve otoritesine hizmet etmemek için, böyle bir oyunun figüranı olmayacağız” diyen Arslan bakın şu mesajları verdi:
“Yargının, yürütmenin yedeğinde ergenlik gerilimleri içinde debelenmekten kurtarılması, kimlik ve kişilik kazandırılması, belki Anayasa’dan da önce, ele alınması gereken en acil gündem maddesidir. HSYK seçimleri, bu konuda tarihsel bir fırsat olarak son derece dikkat ve özenle iyi değerlendirilmelidir. İnanıyoruz ki meslektaşlarımız, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığına katkı vereceğine, yargının sorunlarının çözümünde mesleğin saygınlık ve onuruna uygun bir şekilde rol oynayacağına inandığı temsilcilerini belirleyecek moral ve niteliğe sahiptir. Bu şans doğru ve isabetli değerlendirilirse kazanan aynı zamanda ülkemiz olacaktır.

Haberin Devamı

BAĞIMSIZ SEÇİM SÜRECİ

Demokratik kültür eksikliğimizin yansıdığı bu süreçte YARSAV da büyük engellemeler ve zorluklarla başa çıkmaya çalıştı. 2010 sürecine ilişkin öz eleştirimizi yaptık ve 2014 yılında yapılacak seçimleri edindiğimiz tecrübe ile yürüteceğiz. Şunun da bir kez daha bilinmesini önemle isteriz ki görece kısıtlı olanaklarımıza karşın dayandığımız ilke ve değerlerin her olay ve gelişmede onaylanan gücü, yargının meşru, tüzel varlığı olmanın güveni ile HSYK seçim sürecini bağımsız olarak yürüteceğiz.

YBP HÜKÜMET PROJESİ

Yargıda Birlik Platformu olarak ortaya çıkartılan yapının, bir hükümet projesi olduğu açıktır. 2010 yılındaki bakanlık listesinin 2014 versiyonunu oluşturma amacına yönelik bir inisiyatifi ifade etmektedir. Siyasal iktidar yine merkezde dururken, partner ve düşman konsepti değiştirilmeye çalışılmaktadır.”
Bakalım önümüzdeki Ekim’de HSYK seçimi ve listelerin savaşı nasıl sonuçlanacak?
Bu arada YARSAV’ın 8. yaşı da kutlu olsun...

Yazarın Tüm Yazıları