Ankarakart ‘halk’a insin

Bu haftaki yazımı sizlerden gelen halk otobüsü ve bilet şikayeti ile Elmadağ ve Nallıhan’da yaşanan yurt sıkıntısına ayırdım.

Haberin Devamı

* Çankaya, Küçükesat, Bağcılar’dan özellikle akşam saatlerinde 3-4 halk otobüsüne karşılık 1 EGO otobüsünün geçtiği iddia ediliyor. Bu nedenle de Ankaralılar, diğer metropol illerde olduğu gibi tüm toplu taşıma araçlarında ‘Ankarakart’ın geçmesini istiyor.

* Nallıhan ve Elmadağ’da ise yurt çilesi yaşanıyor. Ankara Üniversitesi’nin Nallıhan ve Elmadağ’daki meslek yüksekokullarını kazanıp, kayıt yaptırmak isteyen öğrenciler yurt olmaması nedeniyle kendi imkanları ile ev tutmaya çalışıyor ya da cemaat yurtlarına mahkum kalıyorlarmış.

* * *

Önce otobüs ve bilet şikayeti.

Şikayet maillerinin içeriği benzer. Ankara’da ocak ayından itibaren dağıtımına başlanan ve 1 Temmuz itibariyle uygulamaya geçen akıllı bilet Ankarakart’ın, yalnızca EGO otobüsleri ile raylı ulaşımla sınırlı kalmasından dert yanan jinekolog operatör doktor Aysel Yavuz Şengüler’in yazdığı mail şöyle:

Haberin Devamı

3 HALK OTOBÜSÜNE KARŞILIK 1 EGO

“Ankara’da halk otobüslerinde akıllı bilet neden geçmiyor? Belediye otobüslerini beklemek zorunda kalıyoruz. Mesela Çankaya Bölgesine 3 halk otobüsüne karşılık 1 belediye otobüsü geliyor. Buna bir de bozuk parası ya da parası olmadığı için mecburen belediye otobüsü beklemek zorunda kalanları eklerseniz zaten geç gelen belediye otobüslerinin niçin ana-baba günü olduğu da ortaya çıkıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu işi akıllı bilet (Akbil) ile çözmüş. Parayı ortadan kaldırmış. Ayrıca vatandaşa kolaylık. Hem zamandan kazanıyorsunuz, hem de dakikalarca çok az verilen belediye otobüslerini beklemek zorunda kalmıyorsunuz. Belediye ve halk otobüslerinden hangisi gelirse ona biniyorsunuz.

BİZLERİ BOZUK PARA DERDİNDEN KURTARIN

Sayın Gökçek bir gün tebdili kıyafet bir durağa gelseniz de yazdıklarımın doğruluğunu görseniz. Yüklendiğim bir fahri görev dolayısıyla bu konuyu etüd ediyorum. Gördüğüm aksaklıkları da bu sütunda sizenle paylaşmak istiyorum. Belediyeler vatandaşın rahatlığını, mutluluğunu düşündüğüne göre yardımcı da oluyorum diye düşünüyorum. Halk otobüslerinde genelde dolmuş gibi sadece para alınıyor, maalesef bilet verilmiyor. Belediyeye verilmesi gereken pay da yok oluyor. Akıllı biletimizi hem belediye ve hem de halk otobüslerinde kullanabilelim. Otobüsün geliş saatini bile internetten görebiliyoruz. Son derece de memnunuz ama ne olur insanları bu elektronik devrinde bozuk para ile uğraşmaktan ve dakikalarca biletle bineceği otobüsü beklemekten kurtarın. Bu sorunu çözerseniz, İstanbullu gibi Ankaralıyı da mutlu edeceksiniz.”

Haberin Devamı

HER İLDE AYNI TARİFE

* Antalya Büyükşehir Belediyesi ‘Antkart’ ile belediye otobüsü, özel halk otobüsleri ve tramvayda ulaşım imkanı sunuyor.

* Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşımda kullandığı ‘Bukart’ metro, belediye otobüsü, özel halk otobüsleri ve tramvayda geçerli.

* Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Eskart’ı tramvay, belediye otobüsleri, ve özel halk otobüslerinde geçiyor.

* İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ‘İstanbul Kart’ ile metrobüs, metro, tramvay, marmaray, belediye otobüsleri, özel halk otobüsleri, nostaljik tramvay, vapur ve ada vapurlarında ulaşım sağlıyor.

* İzmir Büyükşehir Belediyesi ‘Kentkart’ ile vapur, İzban, metro, belediye otobüsü ve özel halk otobüslerinde ulaşımı sağlıyor.

Haberin Devamı

NALLIHAN VE ELMADAĞ’DA YURT ÇİLESİ

Nallıhan’dan gelen yurt şikayeti ise özetle şöyle:

“Ankara Üniversitesi Nallıhan Meslek Yüksekokulu’nu kazanıp kayıt yaptırmak isteyen öğrenciler yurt problemi ile karşılaşıyor. Yüksekokul öğrencilerinin kalabileceği yurt olmaması dolayısıyla öğrenciler kendi imkanları ile ev tutup konaklayabiliyor ya da cemaat yurtlarına mahkum kalıyor. Öğrenciler ev tutup konaklamanın pahalı olması, maddi imkanlarının el vermemesi dolayısıyla çaresiz olarak uygun fiyat veren cemaat yurtlarını tercih etmek zorunda kaldıklarını belirtiyorlar. Hal böyle iken boş vaziyette bekleyen ve daha önceleri de öğrenci yurdu olarak kullanılan Nallıhan Vakfı’na ait Hafız Mustafa Sümer Yurdu niye kullanılmıyor sorusu akla geliyor. 80 yatak kapasitesi ile şu an için Nallıhan’da yükseköğrenimde yurt ihtiyacını karşılayacak tefrişatı hazır binaya Kredi Yurtlar Kurumu yetkilileri gelip incelemelerde bulunmuşlardı. Yetkililerin bu konuda anlaşma sağlayamaması öğrencileri zor durumda bırakırken bu durum öğrencileri zorunlu olarak cemaat yurtlarına sevk etmektedir.”

Haberin Devamı

Yetkilerin yanıtları da haftaya.

Yazarın Tüm Yazıları