Varisiniz mi var?

Cilt sorunları sadece karışıklık ve sarkma ile sınırlı değil. Ayaklardaki varis ve selülitler, ellerdeki yağ kaybına bağlı “buruşmalar” da sevilmez. Ama özellikle iki şey kadınların sağlık gündeminden hiç düşmez: Varisler ve selülitler! Selülit sorununu başka bir yazıya bırakıp bugün varis konusunu masaya yatıracağız.

Haberin Devamı

Varisler bir tür toplardamar hastalığıdır. Toplardamarların içinde bulunan ve tıpkı birer asansör gibi çalışarak oksijeni kullanılmış, besin maddelerinin çoğu alınmış, koyu siyaha yakın kanı kalbe geri taşıyan sistemin temel unsuru, içindeki mükemmel kapakçık yapısıdır. Kapakçıkların yetersizliği kanın geri kaçması, toplardamarların genişleyip kıvrımlar yapması yani varislere yol açar.
Varis oluşumunda genetik faktörlerin etkisi vardır ama fazla kilolar, sık yaşanan (özellikle de aşırı kilo alınan) gebelikler, ayakta uzun süre kalma (bir meslek hastalığı olarak öğretmenlerde ve kuaförlerde sık görülmesi bundandır), önceden geçirilmiş toplardamar iltihapları (trombofilebit) varis oluşumunu kolaylaştırır.
Sorunun en sık yaşandığı yerler –yer çekimi nedeniyle- bacaklar, baldır ve diz arkasıdır.

Haberin Devamı

ÖNEMLİ

SORUN YALNIZCA ESTETİK DEĞİL!

Varisin sevilmemesinin ilk nedeni bacaklarda dolgunluk, ağırlık hissi, ağrı, sızı, şişlik ve sıcaklık gibi şikayetlere yol açmasıdır. Bazen de ayaktaki şişlik ve ağrının nedeni araştırılırken varisler tesadüfen fark edilir.
İkincisi “görüntü” sorunudur. Çünkü çoğu kadın varisleri sadece kozmetik bir sorun olarak görür. Hiçbir kadın bu solucan benzeri şişlikleri hoş görmez.
Ama biz hekimleri korkutan asıl tehlike, “pıhtılaşma”dır. Eğer dikkat edilmezse varisler ciddi sağlık sorunu haline gelebilirler. Örneğin varisli bir damar paketinde oluşan pıhtılardan kopan bir parça, akciğere ulaşarak ani solunum yetmezliğine sebep olabilir. Kopan pıhtının büyük olması halinde hayatı tehdit edici sonuçlar ortaya çıkabilir.
Varisin yol açabileceği başka sorunlar da yok değil. Mesela varisli alanda meydana gelebilen ülserler ve yaralar ciddi problemler yaratabilir. Hatta o bölgede cilt rengi koyulaşabilir. Egzama ortaya çıkabilir. Çok şiddetli ağrı, kordon şeklinde bir sertleşme, kırmızı–kahverengi bir renk değişikliği ise iltihaplanmayı, tromboflebiti hatırlatmalıdır. İltihaplı toplardamarlar üşüme, titreme ve ateşe de yol açabilir.

BİR ÖNERİ

NE YAPMALI? (PHA-267814)

Eğer varis probleminiz varsa fazla kilolarınızı bir an önce vermeye, ayakta uzun süre kalmamaya, yüksek topuklu ayakkabılardan, bacaklarınızı sıkıp dolaşımı zorlaştıran çoraplardan uzak durmaya, fırsat buldukça ayaklarınızı kalp seviyesine yükselterek dinlendirmeye, yolculuklarda ayaklarınız sarkık vaziyette kalmamaya, uzun süre bacak bacak üstüne atarak oturmamaya çalışın.
Varisli bölgeyi aşırı sıcaktan koruyun. Fizik tedavi ve LPC gibi uygulamalardan kaçının. Ayak kaslarınızı güçlendirecek, varisli damarlarınızın boşalmasını kolaylaştıracak egzersizleri öğrenin.
Varisin tedavisinde kullanılan birçok yöntem var. En etkili yöntemler cerrahi girişimler ve lazer uygulamaları olarak gösteriliyor. Varisli damarların duvarını güçlendirdiği iddia edilen bitkisel desteklerden de faydalanmak mümkün olabiliyor.

Haberin Devamı

BİR BİLGİ

TEDAVİDE NELER VAR? (PHA-205905)

Varis tedavisinde kullanılabilecek etkili bir ilaç ne yazık ki hâlâ yok. Bitkisel destekler var ama ciddi bir fayda sağladıkları söylenemez. Atkestanesinden elde edilen bazı bitkisel desteklerin ve üzüm çekirdeği özütlerinin (tablet ve krem formlarının) yararlı olabilmesi için başlangıç dönemlerinde kullanılması öneriliyor ama ben “bunlar bana iyi geldi” diyene pek rastlamadım. Saf diosmin içeren tabletler Amerika’da var, bizde yok! Orada da reçeteyle yani “ilaç gibi” satılıyor. İnternetten temin edilemiyor.

UNUTMAYIN

KİME GİTMELİ?

Hafif varislerin tedavisinde varis çorapları yeterli olabiliyor. İlerlemiş varislerde ise iş lazer uygulamaları ile cerrahi çözümlere kalıyor: Enjeksiyon tedavisinden, damar içi lazer uygulamalarından ve varisli damarın tümüyle çıkarılmasına dayanan radikal girişimlerden yararlanmak mümkün.
Varis tedavisi ile damar cerrahisi uzmanları ilgileniyor. Çok hafif ve yüzeysel varislerde kozmetik dermatologların lazerle bazı uygulamaları olabiliyor ama köklü çözümler için varis tedavisinde uzmanlaşmış damar cerrahisi uzmanları ve/veya hastanelerin varis merkezleri ile görüşmenizde fayda var.

400 KALORİLİK ÖĞLE MENÜSÜ

BALIK MEVSİMİ

- 150 gram ızgara palamut
- Mevsim salatası (Rendelenmiş turp, havuç, ince kıyılmış maydanoz, marul, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve limon)
(Öğle yemeğini dışarıda yiyorsanız seçtiğiniz herhangi bir ızgara yemeği, yanında getirilen pilav veya patates yerine salata ile tercih ettiğinizi belirtiniz. Bu istemeden yapacağınız karbonhidrat kaçağını önleyecektir.)
DYT. DENİZ YEMİŞÇİ

Yazarın Tüm Yazıları