Sağlıklı ve güzel saçlar için...

Birçok etmen saç tellerinin çıkma sıklığını, uzamasını, dökülme hızını etkileyebilir. Hayati önem taşımasa da fiziksel özelliklerimizin en önde gelenlerinden olduğu için saçımızın güzel görünmesi bizi yakından ilgilendirir.

Haberin Devamı

Vücudumuzun her hücresi, her organı ayrı değere sahiptir. Her biri, sistemlerimizin verimli çalışması için az, çok, büyük, küçük demeden bir işin ucundan tutar. Ancak bazıları diğerlerinden daha hassas olup “buluttan nem kapabilir”.
Saç tellerinin içinde doğup, büyüyüp uzadığı kesecikler de böyledir. İç ya da dış birçok etmen saç tellerinin çıkma sıklığını, uzamasını, dökülme hızını etkileyebilir. Hayati önem taşımasa da fiziksel özelliklerimizin en önde gelenlerinden olduğu için saçlarımızın sağlıklı ve güzel görünmesi bizi yakından ilgilendirir. Saçlı deri ve saçlarla ilgili her konu dikkatimizi çeker. Şampuandan kreme, gıdalardan ilaçlara her şeyi inceler, öğrenir, dener, yorumlarız.

BİR ÖNERİ

SAÇ DOSTU BESİNLER

Kadın ya da erkek herkes hayatının bir döneminde saç dökülmesinden yakınır. En sık rastlanılan saç dökülmesi durumu “Androgenetic Alopecia”dır (kalıtsal saç dökülmesi veya kellik). Günümüzde saç dökülmesi çözümleri hem seçenek, hem etkinlik hem de uygulama kolaylığı olarak fazladır. Ne kadar erken fark edilir ve tedaviye başlanırsa o kadar iyi sonuç alınır. Bu konuda bazı önerilerimiz var.
* Besin seçimlerinize dikkat etmek, sağlıklı saçlara sahip olmak için yapacağınız ilk iştir. Vitamin, mineral, protein, yararlı karbonhidratlar ve gereğince yağlarla bütünlenmiş bir beslenme planı izlemek, en doğru uygulamadır.
* Saç telinin büyük bölümü proteinden oluşur. Protein yokluğunda saç yapımı durur, vücudumuz yerine yeni saç yapamayacağından doğal olarak saç dökülmesi meydana gelir.
* Saçlarımızın yüzde 2-3’ünü oluşturan Omega-3, saçlı derideki hücrelerde ve saç derisiyle saçların nemlenmesini sağlayan sebumda (yağ tabakası) bulunur. Omega-6 yağ asidi olan gama linoleik asit (GLA) ise saçın sağlıklı büyümesini destekler, parlak ve güçlü olmasını sağlar, kepeklenmeye karşı da etkilidir.
* A vitamini saçlı derinin yağ düzeyini dengeler. Tüm vücut hücrelerindeki onarıcı ve yenileyici etkisini saçlarda da gösterir.
* Çinko, saç tellerinin bulunduğu keseciklerin beslenmesi ve deriye tutunabilme gücünden sorumludur. Eksikliğinde saçlar zayıflar ve dökülür. Ayrıca çinko, saç sağlığı ile direkt ilişkili olan hormon seviyelerinin dengesini sağlar.
* Silisyum, adı pek anılan bir mineral değildir. Ama diğer vitamin ve minerallerin emilimine yardımcı olur. Saç dökülmesini azaltır.
* Saçların uzamasında etkili minerallerden biri de magnezyumdur. Eksikliğinde saçlar yeterince hızlı uzamaz ve dökülme görülür.
* C vitamini, saçı nemli tutan ve saçın bulunduğu keseciklere besin öğelerinin ulaşmasını sağlayan döngüyü uyarmakla görevli sebum üretimini düzenler.
* Demir, kana oksijen taşımakla görevli hemoglobin için olmazsa olmazdır. Saçlı deride saç telinin büyümesinin uyarılabilmesi için sağlıklı kan akışı olmalıdır.

Haberin Devamı

BİR SORU

SAÇLARA ÖZEL BESİN DESTEKLERİ

Yalnızca dengeli ve nitelikli beslenme ile önü alınamayan saç dökülmelerinin nedeni, saçlı deri sorunları da olabiliyor. Bu durumda seçilecek besin destekleri (kadın ya da erkek) kişisel gereksinimlere göre ayarlanıyor.
* Biotinin hücredeki rolü büyüme ve yağ asidi üretimidir. Eksikliğinde saç dökülmesi ve kırılması yaşanır.
* Pridoksin kepeğe engel olur, saç ve saçlı derinin nemini dengeler.
* Folik asit saçın uzamasına katkıda bulunan hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur. Eksikliği erken saç dökülmesine yol açabilir.
* L-sistein saçın iç kısmındaki sapın birbirine bağlanmasını sağlayan bir aminoasittir. Güçlü ve sağlıklı saçlar için vazgeçilmezdir.
* DHA saç derisi için doğal yağlandırma maddesi olarak çalışan bir tür Omega-3 yağ asididir. Saçın barındığı keseciklere besin öğelerini ulaştırmada rol alır. Ayrıca saçın rengi, sağlığı ve bütünlüğünden sorumlu hormonları da uyarır.
* Niasin DNA’nın onarımından ve hücredeki enerji metabolizmasından sorumludur. Saçlı deri ve saç teli için önemli bir destektir.
* Beta sitosterol, soya izoflavon (kadınlarda) ve saw palmetto (erkeklerde), DHT (dihidrotestosteron) engelleyerek saç dökülmesini durdurma özelliği taşır.

Haberin Devamı

YAPIN-YAPMAYIN

ETKİLİ SAÇ TEMİZLİĞİ

Sağlıklı saçlar, temizlikle ve sağlıklı saç derisi ile başlar. Fazla ürün kullanımı nedeniyle saç derisinde fazla aktif sebum birikmesi ve kuruluk oluşması, keseciklerin tıkanmasına, saç büyümesinin engellenmesine yol açar. Tedavi edilmediğinde saçlı deride kaşıntı, buna bağlı tahriş olur. Doğru temizleyiciler ve saç kremleri, saç gelişiminde ve saçlı deri sağlığında fark yaratır.
* Önce saçlarınızı birkaç dakika ılık su ile çalkalayın. Bu uygulama saçlı derinizdeki kalıntıların gevşemesine sebep olacak ve böylelikle daha az şampuan kullanmanızı sağlayacaktır.
* Şampuanlı saçınızı taramayın. Germek ve çekiştirmek saç tellerinizde gereksiz yük artışına neden olur. Saçlarınızı saç kremi uyguladığınızda tarayın.
* Saçınıza daha az zarar veren sülfatsız şampuanları tercih edin.
* Saçınızı kuruturken fazla hırpalamayın. Nazikçe, havluyla sıkarak suyunu alın.
* Dengeli pH’ı olan ürünleri kullanın. İçeriğinde fitik asit olanlara bakın. Bu, pul pul dökülen saçlı derinizin daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır.
* DHT engelleyici içeren ürünler kullanın. DHT, kesecikleri küçülten özelliğe sahiptir.
* Özellikle nane yağı ve çay ağacı yağı içeren ürünlere yönelin. Bu esansiyel yağlar kan akımını uyarır, saçlı derinin sağlığını korur ve fazla yağ birikimini engeller.

Yazarın Tüm Yazıları