Moda besinler

Beslenmenin “modası” olur mu demeyin, bal gibi oluyor, bazı besinler gözden düşerken, diğerleri -çoğu zaman da hiç hak etmedikleri halde- beslenme gündeminin ilk maddesi oluveriyor.

Haberin Devamı

Bu gibi durumlarda karar verirken size tavsiyem yine aynı yöntem olacak: Her türlü sağlık önerisinde olduğu gibi beslenme konusunda da “ilk deneyen” yani her yeni önerinin üzerine “balıklama atlayan” biri olmayın! İsterseniz son birkaç yılı şöyle bir hatırlayalım: Altın çilek nerede? Mate çayına ne oldu? Gojiberry nereye gitti? Bu günlerde gündemde olan bazı besinler yine var. İşte onlardan bazıları...


CHİA TOHUMLARI (42-53383069)
“Chia” tohumları Güney Amerika’da yetişen bir bitkiden elde ediliyor. En önemli özelliği ise omega-3 yağ asitlerinden zengin oluşu. Ayrıca her tohum gibi o da posa yönünden çok güçlü. Bu özelliğiyle de bizim keten tohumuna çok benziyor. Keten tohumu gibi o da bitkisel omega-3 ve posa kaynağı olarak kullanılabiliyor. Peki, keten tohumuna ciddi üstünlüğü var mı? Bence yok! Eğer keten tohumunun tadından hoşlanmıyorsanız ya da değişiklik arıyorsanız deneyebilirsiniz ama farklı bir beklentiniz olmadan!

Haberin Devamı

RASPBERRY KETONES (42-57632373)
Son yıllarda kilo kaybına yardımcı olabileceği iddiasıyla gündemden bir türlü düşürülmeyen ve kilo destekleri üreten endüstri tarafından da sürekli şişirilen besinlerden biri. Bu özelliği ileri sürülerek de zayıflama desteği olarak tavsiye ediliyor, etkisini ise “metabolizmayı hızlandırarak” gösterdiği ileri sürülüyor. Ne var ki henüz arka planında güvenebilecek bir araştırma hâlâ yok.

HİNDİSTANCEVİZİ YAĞI (42-57632393)
Son yılların sık konuşulan besinlerinden biri de bu ve bence en çok ilgi çekeni olmalı. Pek çok alanda işe yaradığı ileri sürülüyor ama en ilginci Alzheimer hastalığında faydalı olduğu yönündeki iddialar. Hindistancevizi yağı orta zincirli trigliseridlerden oluşuyor. Yağın önemli bir kısmı (%92) trigliserid yapısındaki doymuş yağlardan meydana geliyor. Bu tür orta zincirli trigliseridlerin emilimleri ve bedendeki etkileri uzun zincirlilerden biraz farklı. Aslında doymuş yağ yapısında oldukları için LDL kolesterolü artırabiliyorlar ama HDL, yani iyi kolesterolü de yükselttikleri de anlaşılıyor. Hindistancevizinin kendisi de aslında fena bir besin değil. Makul miktarlarda yenildiğinde sağlığa yararlı bir yiyecek. Dikkat edilmesi gereken nokta, zengin yağ içeriği ve bu nedenle yüksek kalorili olması. Diğer sıvı yağlar gibi Hindistan cevizi yağının da bir yemek kaşığında 120 kalorilik bir enerji içeriği ve bol miktarda doymuş yağ var. Ancak trans yağ içermemesi ise çok önemli bir avantaj. Kalp hastalıklarından eklem sorunlarına, kemik erimesinden obeziteye, hele hele Alzheimer tedavisinde etkinliği bakımından biraz daha araştırma yapılması gerekiyor.

Haberin Devamı

YEŞİL KAHVE ÇEKİRDEĞİ ÖZÜ (42-52526191)
Kahve meyvesinin tohumlarını kavurmadan, yani yeşil kahve çekirdeklerinden elde edilen özün içindeki klorojenik asitten zengin yapı nedeniyle kilo kaybını destekleyebileceği yönünde iddialar var. Ne var ki bu bilgi klinik çalışmalarda saptanmadı. Hatta bırakın kilo alma ya da diyabeti önlemeyi, karaciğerde yağlanmayı destekleyerek zararlı etkiler yapabileceği bile ileri sürüldü. Kısacası kavrulmamış kahve çekirdeklerinden elde edilen bu özün de sicili henüz net değil, aceleye gerek yok.

NOT ALIN
--------
Fibromiyaljiyi düşündüren 15 önemli işaret (42-45932172, 42-17589598)

* Ağrı (ağrı eşiğinde düşme)
* Hava değişikliği, stres, aktivite vb nedenlerle artan yanma hissi
* Gerginlik, tedirginlik, sinirlilik
* Konsantrasyon bozukluğu, bellek sorunları
* Yorgunluk, bitkinlik
* Baş ağrısı, migren
* Gaz, şişkinlik
* Barsak hareketlerinde değişmeler (kabızlık/ishal)
* Sabahları belirgin olan kas spazmları, kaslarda sertleşme
* Uyku sorunları
* El, kol ve bacaklarda karıncalanma, uyuşma hissi
* Sık ve/veya ağrılı idrar yapma
* Göz, ağız kuruluğu
* Baş dönmesi, denge sorunları
* Keskin koku, parlak ışık, gürültü ve bazı ilaçlara karşı duyarlılık

Yazarın Tüm Yazıları