Menopozda doğum yapılabilir mi

“Menopoza giren bir kadın tabiî ki çocuk sahibi olamaz, böyle soru olur mu hocam?” demeyin, menopoz dönemindeki bir kadının en azından şimdiki tıbbi teknik ve imkânlarla çocuk doğurabilmesi mümkün değil ama “otçu-çöpçü hocalar” bu konuda da iddialılar. Şaka yapmıyorum, birkaç hafta önce izlediğim bir TV programında “çakma sağlıkçı ot tüccarı” bunu başardığını söyledi. Hem de kendinden son derece emin bir edayla!

Haberin Devamı

Ne yazık ki “sağlık” konusu da tıpkı “siyaset” ve “spor” gibi herkesin bir fikir ileri sürdüğü konulardan biri. Siyaset ve spor konusunda herkesin zaten bir fikri vardı. Memleketin nasıl kurtulacağını, nasıl düze çıkacağını, sporda dünya ölçeğinde başarıların nasıl yakalanacağı, mesela “futbolda nasıl dünya şampiyonu olunacağı”nı hepimiz bilirdik.
Şimdi bu ikiliye bir de “sağlık” konusu eklendi ve “SSS Sendromu” tamamlandı. Artık sağlık konusunda da çoğumuzun bir fikri var, 3-5 kişi bir araya geldi mi herkes birbirine tıbbi tavsiyelerde bulunuyor: “Omega-3 kullanma kilo aldırıyor! D vitamini yutma şişmanlatıyor! Kolesterol hapları külliyen zararlı! Kilo vermek istiyorsan metformin yut! Kabızlık sorununun çözümünde form çaylarından şaşma!”
Bir de “çakma sağlıkçılar”ımız var ki onların durumu tam da evlere şenlik! İsimlerinin önündeki akademik unvanlara falan bakmayın. Değil tıp eğitiminden geçmek, hiçbirinin sağlığın herhangi bir alanında en ufak bir eğitimleri, diplomaları yok ama onlar bıkıp usanmadan her gün “yeşil mercimekle ataksi hastalığı, karabaş otuyla menopoz problemi, papatya suyuyla meme kanseri” tedavi etmeye devam ediyorlar. AMAN DİKKAT!
Sağlığınız çok ama çok önemli, sağlıkla hastalık arasındaki çizgi ise çok ama çok incedir. Yıllar önce bana bir sabah kahvaltısında 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in bana söylediği cümle de yüzde yüz doğrudur: “İnsan sağlığı saman çöpü gibidir!”
Herhangi yanlış bir adım, herhangi hatalı bir uygulama sizi sağlığımı kazanayım derken sağlığınızdan edebilir, yani “Dimyat’a pirince giderken, evdeki bulgurdan da olabilirsiniz!”.
Burada önemli bir nokta daha var: Sağlık bilgilerinin kullanım süreleri maalesef gıda paketlerinin üzerindeki kullanım süreleri kadar kısadır ve eğer yanlış bilgiyi kullanmaya kalkarsanız sağlığınız ciddi ölçüde tehdit altındadır.
Sağlığınız konusunda bilgilenin. Bilgili ve ilgili insan sağlık sorunlarına daha kolay çare bulur, sağlığını daha iyi korur. Ama mutlaka şuna da dikkat edin: Bu bilgi ne kadar doğru, doğru olsa bile benim için uygun mu?

Haberin Devamı

BİR SORU
Mucize bir diyet var mı?
Eğer diyet sözcüğünden anladığınız fazla kilolarınızdan kurtulmanızı sağlayacak basmakalıp bir reçete ise bunun bugüne kadar bulunabilmiş mucize bir formülünün, çözümünün, listesinin ya da yiyeceğinin olmadığını bilmelisiniz.
Adı ister doktorlar tarafından konulmuş olsun (Atkins diyeti, Dukan diyeti), ister beslenme modeline göre belirlenmiş olsun (Ayırma diyeti, Sentez diyeti, Omega diyeti), ister ağırlık verdiği sorunla işaretlenmiş olsun (kan grubu diyeti, skinny beach diyet, montignac diyeti) hiçbir diyet size mucize çözümler sağlayamaz.
Ayrıca şu noktayı kesinlikle unutmayın: Eğer size, sorununuza ya da sorunlarınıza, hatta kültürünüze, ekonominize, mesleğinize, yaşınıza, cinsiyetinize göre ayarlanmamışsa mucize bir diyet bile kısa bir zaman sonra paçavra haline gelebilir.

BİR BİLGİ
Kan basıncı yüksekliğinin (hipertansiyon) en belirgin 10 işareti
* Şiddetli baş ağrısı
* Boyun, ense, göğüs ağrıları
* Nefes almada zorluk
* Baş dönmesi, bilinç bulanıklığı
* Çarpıntı
* Yorgunluk
* Bulanık görme
* Ayak bileklerinde, bacaklarda şişme, ödem
* Burun kanaması
* İdrar miktarında azalma, idrarda kan

Haberin Devamı

BİR NOT
Guatrın ilk 7 belirtisi

* Ses kısıklığı
* Ses çatallaşması
* Yutma güçlüğü
* Kuru öksürük
* Boyunda şişlik
* Çarpıntı
* Uyku sorunları

HATIRLATMA
Probiyotik azalması ne yapıyor?
* Gaz-şişkinlik
* Bağışıklık zayıflığı
* Alerji eğilimi
* İshal-kabızlık
* Metabolik sorunlar

AKLINIZDA OLSUN
Depresyon ne yapıyor?
* Kalp krizi riskini artırıyor
* Bunama-Alzheimer riskini artırıyor
* Fibromiyalji riskini artırıyor
* Uyku sorunları yapıyor
* Kronik yorgunluk yapıyor
* Hayat kalitesini düşürüyor
* Hipertansiyonu tetikliyor
* Kalp ritmini bozuyor
* Sinirsel koliti tetikliyor

Yazarın Tüm Yazıları