Göbek eritmenin 4 kolay yolu

Haberin Devamı

Göbeği eritip bel çevresini küçültmek konusunda bilimin doğruladığı 4 öneriyi sıralıyorum.

GÖBEK eritme konusunda bilgisi değil, fikri olanlar, gerçekler değil efsaneler konuşuyor. Kimi “Acı biber ye”, kimi “Greyfurt suyuyla limon suyunu karıştırıp iç”, kimi de “Yeşil çayın faydası çok” diyor. Yağ eriten aletlerden, lazerin gücünden, akupunkturun maharetinden söz edenler de eksik olmuyor. Siz siz olun bu tavsiyeleri kibarca dinleyin ama bilimin doğruladığı şu 4 basit öneriden faydalanmaya bakın.


TEMPOLU YÜRÜYÜN


Sık ve tempolu yürüyüşler yapın. Bu işi yaparken de kısa aralıklarla temponuzu artırın. Etkili sonuç için her gün ortalama on bin adım atmanın bir yolunu bulun. Bunun en az 6-7 bin adımı tempolu bir yürüyüşle gelsin.

Haberin Devamı


FIRINLA VEDALAŞIN



Şeker, un/nişasta içeren besinlere veda edin. Fırınla, pastaneyle selamı, sabahı kesin. Çaya, kahveye şeker eklemeyin. Şekerli içeceklere elinizi sürmeyin.

ÜZÜMÜ PAS GEÇİN

Meyvelerin çok tatlı olanlarını (üzüm, incir) pas geçin, genelde meyve tüketiminizi elinizden geldiği kadar sınırlayın. Özellikle akşamları meyve sefası yapmayın.

ALKOLDEN UZAK DURUN

Alkolü kesin. Düşük kalorili de olsa alkolün her türlüsü göbek yapıyor, “karbonhidrat içermiyor, içinde şeker bulunmuyor” gibi tavsiyelerle öne çıkarılmaya çalışılan alkollü içeceklerden de (votka, cin)
uzak durun.


MEYVE NEDEN ŞİŞMANLATIR?

EĞER “Bol bol vitamin, antioksidan, mineral ve posa içeriyor, sağlığıma güç veriyor” deyip de meyveyi abartırsanız, hele hele bu yanlışı bir de akşam saatlerinde yaparsanız kolaylıkla şişmanlayabilirsiniz. Bu özellikle insülin direnci olanlar için önemli, hem de çok önemli bir noktadır. Nedeni de meyvelerin içerdiği fruktozda saklıdır. Aşırı fruktoz insülin direnciniz olmasa da kilo aldırıyor ama özellikle insülin direnci olanlarda fruktoz zengini meyveler (incir, üzüm, karpuz, muz) sizi hızla şişmanlatabiliyor. Sağlıklı bir yetişkinin günde 15 gramdan fazla fruktoz kazanmaması gerekiyor, ne var ki bizim kültürümüzde meyve “tadına bakmak” için değil, “doymak” için yeniyor. Sonuçta çoğumuzun meyvelerle kazandığı fruktoz miktarı günde 30, hatta 40 gramı geçebiliyor. Özellikle yaz meyvelerinin bu konuda daha da riskli olduklarını unutmayalım. Kısacası ne vazgeçelim, ne de abartalım.

Haberin Devamı


Meyve için doğru zaman


“BESLENMEMİZE yön verenler önce ekmeği, tuzu, şekeri, şimdi de meyveyi yasakladılar” diyorsanız haklısınız! Bana göre de “meyve tüketimini sınırlama” konusunda işgüzar davrananlar var. Bunlar ellerinden gelse meyveyi tamamen yasaklayacaklar. Ben “yasakçı hocalar”dan değilim. Bana göre her meyve patlıcanı ona katlar. Meyvelerin az ya da çok fruktoz (meyve şekeri) taşıdığı doğrudur ama miktar abartılmadığı, dozu kaçırılıp suyu çıkarılmadığı sürece sağlam bir vücudun belli bir miktar fruktozu tolere etme yeteneği olduğu da kesin.


EN İYİSİ YEMEKTEN ÖNCE


Peki, bu vitamin, mineral, posa ve antioksidan deposu meyveleri az yiyeceğimizi, aşırı abartmayacağımızı anladık da “Yemek için en doğru zaman hangisi?” Yaşasın Hayat diyetisyenlerinden Nilüfer Bayram’a sordum. İşte anlattıkları: “Mide probleminiz yoksa meyveyi yemek öncesi yememiz daha doğru olur. Midede ağrı veya yanma yapmıyorsa yemek öncesi meyvelerin içindeki besin öğelerinin emilimi daha
iyi oluyor. Ayrıca yemek sonrası yenilen meyvelerde olduğu gibi midede şişkinlik ve rahatsızlık duygusu da gelişmiyor. Diğer taraftan aç karna, örneğin yemekten 30-45 dakika önce yenen meyveler yemekte daha kolay doymanıza, dolayısıyla kilo kontrolünü daha kolay başarmanıza da yardımcı olabiliyor. Gastrit veya ülser gibi ciddi mide sorunlarınız varsa aşırıya kaçmamak şartıyla meyveyi yemek sonrası da tüketebilirsiniz. Mümkünse bunu da yemekten bir saat sonraya bırakın.”

Haberin Devamı


KAHVALTIDA MEYVE OLSUN

Ayrıca kahvaltıda da meyve tüketmenizi tavsiye ediyoruz. Özellikle dilimlenmiş taze meyveyi yoğurtla karıştırarak yemek kan şekerinizde tüm gün sürecek bir dengeyi sağlayabilir. Prensip olarak insülin direnci olanlara, genelde kilo sorunu olan herkese ilave olarak hipoglisemi ve şeker hastalığı bulunanlara akşam yemek sonrası meyve tüketmeyi tavsiye etmiyoruz.

Yazarın Tüm Yazıları