Bayramınız güzel geçsin

Doktor Toksöz Karasu Hoca’nın “huzurlu yaşama sanatı” kitabında geçen bir hikâye vardır:

Haberin Devamı

“Yaşlı bir adam, büyük bir kentin surları dışında otururmuş. Gezginler yanına yaklaşıp yaşlı adama sorarlarmış: ‘Bu kentte nasıl insanlar yaşar?’ Yaşlı adam da, ‘Geldiğiniz yerde nasıl insanlar yaşardı?’ sorusuyla yanıtlarmış onları. Gezginler ‘Bizim geldiğimiz yerde yalnızca kötü insanlar yaşardı’ diye cevap verecek olurlarsa, yaşlı adam şöyle dermiş: ‘Yolunuza devam edin, burada yalnız kötü insanlar bulursunuz.’ Ama gezginler ‘Bizim geldiğimiz yerde yalnızca iyi insanlar yaşardı’ diye cevap verecek olurlarsa, o zaman yaşlı adam da şöyle dermiş: ‘Gelin haydi o zaman, çünkü burada da yalnızca iyi insanlar bulacaksınız.’” (Huzurlu Yaşama Sanatı/Boyner Yayınları/İstanbul/2006)
Bayramlar iyi ve güzel günler, bayram yerleri iyi ve güzel mekânlar, bayram ziyaretleri duygusal zamanlardır. Bayramlar huzura, mutluluğa, kardeşliğe, dostluğa, iyi komşuluğa, iyi vatandaşlığa, özetle iyi insan olma yolculuğuna açılmış büyük ve kocaman kapılardır.
O kapıdan huzurla girmek ne mutlu eder...
Hepinize iyi ve güzel bir bayram diliyorum.

Haberin Devamı

BAYRAM SOFRASI

CİĞER SOTE
* 500 gr ciğer
* 2 orta boy kuru soğan (yarım ay şeklinde doğranmış)
* 1 çorba kaşığı tereyağı
* Yarım çay bardağı zeytinyağı
* 2 orta boy domates
* Yarım demet maydanoz (ince ince kıyılmış)
* 2 diş sarımsak (ince kıyılmış)
* 2 tatlı kaşığı kekik
Ciğeri yatay, ince ince doğrayın. İyice yıkayın, kurulayın. Tereyağını eritip üzerine ilave edin. Soğanları pembeleşene kadar pişirin. Pişen soğanların yarısını servis ayırın. Sarımsakları ve ciğerleri ekleyin. Kavurmaya devam edin. Ciğerlerin rengi değişince üzerine domates ve kekiği ekleyin. Pişirmeye devam edin. Karamelize soğanları tabağa koyun, üzerine ciğerleri yerleştirin. İnce kıyılmış bol maydanoz serperek servis edin.

SEBZELİ BULGUR PİLAVI
* 2 su bardağı pilavlık bulgur
* 4 yemek kaşığı zeytinyağı
* 1 adet soğan
* 3 adet sivri biber
* 3 adet kırmızıbiber
* 2 adet patlıcan
* 1 yemek kaşığı salça
* 2 adet domates
* Tuz, karabiber
* Kimyon
* 2.5 su bardağı sıcak su
Soğanı zeytinyağında soteleyin. Sebzeleri küp doğrayıp soğana ilave ederek hepsini pişirin. Salçayı ilave edin. Bulguru da ekleyin. En sonunda baharatları ekleyin. Sıcak suyu ekleyip, pilavınız suyunu çekinceye kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Dyt. Nilüfer BAYRAM

Haberin Devamı

YUDUM YUDUM BAYRAM KEYFİ
Bayram sabahı kahvaltıda porsiyonlar “anne boyutu” olduysa Sindiren İçecek, baklavalar, kadayıflar reddedilemediyse Şeker Dengeleyen Çay, kurban kavurmasının yanına sindirim sisteminizin asidini azaltması için Alkalen İçecek ile keyfiniz daim, bayramınız kutlu olsun.

SİNDİREN İÇECEK

1 şişe maden suyu
Yarım salatalık
1 adet limon suyu
1 ince dilim taze zencefil
Tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra içebilirsiniz.

ŞEKER DENGELEYEN ÇAY
1 orta boy elma
1 tutam rezene/1 poşet rezene çayı
1 tutam yeşil çay/1 poşet rezene çayı
1 adet çubuk tarçın
1 lt. kaynatılmış suda elma, rezene, yeşil çay ve tarçın 5 dakika kadar demlenir, tarçın haricindekiler süzülerek içilir.

Haberin Devamı

ALKALEN İÇECEK
1 bağ maydanoz
2 adet salatalık
1 adet kivi
1 tutam taze nane
Yarım limonun suyu
Tüm malzemeleri blender’dan geçirdikten sonra içine limon suyu sıkarak içebilirsiniz.
Dyt. Müge BAŞER

Yazarın Tüm Yazıları