B12 mi,omega-3 mü

Sağlıklı bir beyin, hem B12 vitaminine hem de omega-3 yağlarına ihtiyaç duyuyor. Biri olmadan diğeriyle işini göremiyor.

Haberin Devamı

Beynin belleğe ilişkin görevlerini sürdürebilmesi için özel bazı maddelere ihtiyacı var. Bunlar genelde bedenimizin üretemediği, dışarıdan besinlerle alınması gereken şeyler.
İlk akla gelenler de B12 vitamini ve omega-3 yağları (özellikle de “beyin omegası” olarak bilinen “DHA”, yani dokoza hekzanoik asit).
Listede demir, D vitamini, folik asit, kolin ve başka şeyler de var ama bu ikili çok önemli. B12 ve omega-3 yağlarının belleğe sağladığı avantajlar ise farklı noktalarda devreye giriyor. İkisinin birbirlerine alternatif olmaları söz konusu değil.
Sağlıklı bir beyin ikisine de ihtiyaç duyuyor, biri olmadan diğeri ile işini göremiyor. Bu nedenle ne “a” ne de “b” şıkkını işaretleyin, “c”yi, yani “ikisi de lazım” yanıtını tercih edin.
Ama ikiliden birine öncelik verecekseniz tercihinizi omega-3’ten yana kullanın.
Beynin bellek süreçleri için ihtiyaç duyduğu diğer vazgeçilmezlere gelince: Daha çok huzur, daha az stres, daha çok kahkaha, daha az korku/endişe, daha çok uyku, daha az gerginlik, daha çok aktivite, daha az tembellik, daha çok okuma, daha az televizyon, daha çok seyahat, daha az ev hapsi, daha çok sosyal ilişki ve daha az yalnızlık...

Haberin Devamı

Daha hızlı bir metabolizma için

- KAS KİTLENİZİ ARTIRIN: Ne kadar çok kasa sahip olursanız, metabolizmanız o kadar hızlı çalışır. Güçlendirici egzersizlere hemen başlayabilirsiniz. Bazı eşyalarınızı yokuş yukarı çıkarken kendiniz taşıyın, evinizde çömelme egzersizleri yapın. Kol kaslarınızı çalıştırmak için 2-3 kilogramlık ağırlıklar kaldırın.
- ÖĞÜN ATLAMAYIN, KALORİ ALIMINIZI ÇOK DÜŞÜRMEYİN: Eğer vücudunuz giderek daha az besin almaya yöneltilir ve bunu almaya alışırsa, enerjiyi korumak için metabolizmanızı yavaşlatacaktır. Zamanla aynı besinleri tüketseniz bile, vücudunuz aldığınız kalorileri yakıt olarak kullanabilmek için yavaşlayacak ve istemediğiniz kiloların bedeninize yapışmasına neden olacaktır.
- KALORİYİ ÇOK KISITLAMAYIN: Kalori alımınızı kesmenin en iyi yolu; günde 500 kalorinin altında kısıtlama yapmamak ve asla 1200 kalorinin altında enerjiyi çok gerekmedikçe almamaktır. Kalori tüketiminiz için amacınızı saptadıktan sonra, bu kaloriyi 6 küçük öğüne ve ara öğünlere bölmelisiniz.
- PROTEİNİ ÇOĞALTIN: Yapılan çalışmalar proteinlerin, pankreas bezinden dolaşıma daha kolay ensülin verilmesine yardım ettiğini ortaya koymuştur. Sağlıklı bir kişi günde ortalama 70 gram ve daha fazla protein ile bu etkiyi sağlayabilir.
- HER GÜN EGZERSİZ YAPIN: Yaktığınız fazladan kaloriler ayda yarım-1 kilogram arasında kilo kaybetmenizi sağlayacaktır.
- UYKUYU UNUTMAYIN: Uyku sorunu olanlar daha kolay kilo alıyor. Az uyuyan kadınların, 8 saat düzenli uyuyanlara göre metabolizmalarının yavaşladığını gösteren bazı çalışmalar var.

Haberin Devamı

Metabolizma hızı neden önemli?

Güçlü, iyi çalışan bir metabolizmanız varsa kazandığınız kalorileri rahatça yakar, enerjik, formda, güçlü, yağ-kas oranı makul oranlarda biri olursunuz.
Metabolizmamızın hızı-gücü ile form ve kilo durumumuz arasında net bir bağlantı vardır. Böyle olduğu için de kilo sorununu çözemeyenlerin aklına gelen ilk soru şudur: “Metabolizmamı yavaşlatan bir problem mi oluştu?”
Metabolizma vücudunuzun temel fonksiyonlarını sürdürebilmesi için harcadığı enerji miktarıdır. Hızı ve büyüklüğü ise vücut bileşimlerinize, yağ-kas oranınız ve hormonal dengenize bağlıdır. Yağ oranı artıp kas oranı azaldıkça yavaşlamakta, kas miktarınız çoğalıp yağ kitleniz küçüldükçe hızlanmaktadır.
Kısacası daha hızlı metabolizma için kas kaybını önlemenin ve kas kütlemizi artırmanın yolunu bulmalıyız.

Haberin Devamı

Karnabaharın yıldızı parlıyor

Karnabahar 2017’de yıldızı daha da parlayacak mükemmel bir sebze. Sağladığı güçlü sağlık faydaları nedeniyle bunu kesinlikle hak ediyor. O faydaların başında da etkin bir “kanser savaşçısı” olması geliyor.
Karnabahar mükemmel bir sulforafan kaynağı. Sulforafanlar ise bilinen en güçlü doğal anti kanser savaşçılar. Karnabaharın çok güçlü bir iltihap baskılayıcı olduğu da kesin. Bu gücünü de “indol-3-karbinol” olarak bilinen moleküllerden alıyor.
Diğer taraftan beyin sağlığı için olmazsa olmaz bileşiklerden biri sayılan kolin bakımından son derece zengin bir sebze. Kolin bellek fonksiyonlarının mühim hammaddelerinden biri.
Karnabaharın güçlü bir antioksidan içeriği olduğu da kesin. Antioksidan vitaminler (C vitamini) ve fitobesinler (betakaroten, kuvarsetin, rutin, kamferol) karnabaharda bol miktarda mevcut.
Detoks gücü de tartışılmaz. Zaten bu nedenle detoks içeceklerinin çoğunda, detoks yemeklerinin neredeyse tamamında hep karnabahar var.
Karnabaharın detoks gücü, detoks yapıcı enzimleri aktive eden glikozinolatlardan kaynaklanıyor.
Karnabaharın güçlü bir posa, mineral (magnezyum, manganez, potasyum), vitamin (tiamin, riboflavin, niasin, folik asit, pantotenik asit, B6, C vitamini ve K vitamini) kaynağı olduğunu da belirtelim. 

Haberin Devamı

Zerdeçallı karnabahar

Bugün sizinle sağlıklı bir tarif paylaşıyoruz. Anti inflamatuarlardan ve antioksidanlardan zengin bu tavsiyeyi 5 dakikada hazırlayabilir, öğle yemeği, akşam yemeği veya ara öğünde bile tüketebilirsiniz. Etkileyici olan yanı da 1 porsiyonuyla günlük önerilen C vitaminin neredeyse iki katını, K vitamininin yüzde 50’sini, folatın ise yüzde 33’ ünü karşılaması.

Malzemeler

500 gr karnabahar
5 çorba kaşığı tavuk suyu
1 tatlı kaşığı zerdeçal
Sosu için;
3 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
2 çay kaşığı limon suyu
2 orta boy sarımsak (ezilmiş)
Lezzetlendirmek için tuz ve karabiber

HAZIRLANIŞI

Karnabaharları çiçeklerinden ayırın. Sarımsakları ezin. Tavuk suyunu orta ısıda kaynama noktasına kadar ısıtın. Zeytinyağı, sarımsak, limon suyu, tuz ve baharatları ayrı bir yerde karıştırın. Kaynayan tavuk suyuna karnabaharları ve zerdeçalı ekleyin. Karnabaharları diri olacak şekilde sadece 5 dakika pişirin. Ateşten aldıktan sonra karnabaharları servis tabağına alarak hazırladığınız sosu üzerine gezdirin. Dyt. Müge BAŞER BOZOK

 

Yazarın Tüm Yazıları