Az yiyen az kırışır

Daha az kalori tüketerek, yağlı, unlu, şekerli besinleri az yiyip temel bazı beslenme prensiplerine dikkat ederek cilt yaşlanması yavaşlatabiliyor. Beslenme-cilt ilişkisi söz konusu olduğunda “özellikle dikkat edilmesi gereken” 20 noktayı size toplu olarak hatırlatmayı istedik. İşte o noktalar...

Haberin Devamı

Cilt yaşlanması biraz geçip giden yılların biraz da tekrarlanan hataların birikimidir. Hatalar kimi yüzlere ucu kalın bir dolma kalemle, kimilerine de silik bir kurşun kalemle yazılılar.
Daha önce de belirttiğimiz gibi çizgilerin derinliğinde yeme-içme yanlışları kadar kalıtımsal özellikler çevre koşulları, yaşam tarzı, sağlık sorunları ve stres de etkili olsa da beslenme yanlışları en mühimidir. Cilde destek olan besinler de, köstek olanlar da var ama şu nokta çok ama çok net: Daha az kalori tüketerek (ölçülü beslenmek), yağlı, unlu, şekerli besinleri az yiyip temel bazı beslenme prensiplerine dikkat ederek cilt yaşlanması yavaşlatabiliyor. Beslenme-cilt ilişkisi söz konusu olduğunda “özellikle dikkat edilmesi gereken” 20 noktayı size toplu olarak hatırlatmayı istedik. İşte o noktalar…

Haberin Devamı

KESİP SAKLAYIN
Sağlıklı bir cilt için 20 öneri
* Dengeli ve çeşitli beslenin. Toplam kaloriyi sınırlamalı ve güne dengeli bir şekilde yaymalısınız. Mutlaka kahvaltı yapmalı, öğün atlamamalı, ara öğünlerde flavonoid, karotenoid ve antioksidan zengini sebze ve meyvelere ağırlık vermelisiniz.
* Yemeklerinize az yağ ilave edin, zeytinyağına öncelik verin. Doymuş hayvansal yağları mutlaka azaltmalısınız.
* Antioksidan zengini besinlere yönelin. Serbest radikal üretimi fazla olan barbekü gıdalardan ve kızartmalardan uzak durmanızda yarar var. Besin seçimlerinizi yaparken antioksidan kapasitesi yüksek olanlara öncelik tanımalısınız. Serbest radikal savaşçısı antioksidanlarla cilt hücrelerinizin hızla paslanıp erken yaşlanmasını önemli ölçüde azaltabilirsiniz.
* Organik yiyecek ve içeceklere öncelik verin. Hiç olmazsa doğal olanlara, içinde mikrop öldürücü antibiyotikleri, hormonal atıkları, renk, koku ve tat verici kimyasalları barındırmayan yiyeceklere öncelik verin.
* İşlenmiş gıdalardan uzak durun. Fazlaca işlenmiş besinlerin rafine edilmiş beyaz undan mamul ürünlerin (beyaz ekmek, makarna, beyaz pirinç, kek, bisküvi...) tümü cilt yaşlanmasını hızlandırıyor. Doğal tahıllara, kepekli ürünlere, çavdara, yulafa öncelik tanıyın. Kepekli makarna, esmer pirinç, çavdar ekmeği, kepekli köy ekmekleri yararlı alternatifleriniz olabilir.

TRANS YAĞLARDAN UZAK DURUN

* Şekeri azaltın. Cilt yaşlandırıcı faktörler içerisinde en tehlikelisi şekerdir. Özellikle saf sanayi şekeri cildinizdeki çizgileri süratle hızlandırır. Şeker ve şekerden yoğun besinlerin en az sigara ve güneş banyosu kadar yaşlandırıcı etkiye sahip olduğunu hep hatırlayın. Tatlı ihtiyacınızı meyveler, keçiboynuzu ve diğer doğal ürünlerle gidermeye çalışın.
* Turunçgillerden zengin bir plan yapın. Sadece taze portakal, greyfurt, mandalina tüketmekle ya da portakal ya da greyfurt suyu içmekle yetinmeyin. Portakal, greyfurt, üzüm ve turunç kabuğunda bulunan “d-limonen” isimli maddenin cilt dostu olduğu belirlenmiştir.
* Kuruyemişlerden faydalanın. Ceviz güçlü ve güvenilir bir omega-3 kaynağıdır. Badem ve fındık cildiniz için yararlı pek çok besin unsuruna sahip yağlı tohumlardır. Her üçünün de 100 gramlarının yaklaşık 600 kalori ihtiva ettiğini unutmayarak ve bu nedenle ölçülü kullanıp kilonuzu koruyarak bu doğal mucizelerden yararlanabilirsiniz.
* Keten tohumundan yararlanın. Keten tohumu kabızlığın çaresi ve güçlü bir toksin temizleyicisi olduğu kadar omega-3 ve omega-6 yağ asitleri için de güvenilir bir doğal kaynaktır.
* Trans yağlardan uzak durun. Atıştırma ürünü olarak imal edilen trans yağ asitlerinden zengin cipslerden, krakerlerden unlu, şekerli, tatlı barlardan, gofretlerden, şekerlemelerden, kurabiye ve keklerden kaçın.

YEŞİL ÇAY GÜÇLÜ BİR CİLT DOSTU

* Her öğünden bir saat önce dörtte birine limon suyu sıkılmış 1 bardak su için. Bu sayede vücudunuz hassas ruhlu bir antioksidan olan C vitaminini hemen değerlendirsin.
* Tam tahıl ekmeği tüketin. E vitamini, krom ve çinko getirisi ile cildinizi parlatsın.
* Üzümü çekirdeği ile yiyin. Üzüm çekirdeği yağını ihtiva ettiği oligomerik proantosiyanidinlerin cildiniz için mucize antioksidanlar olduğunu biliyor muydunuz? Proantosiyanidinler damarlarınızı korur, cildinizi genç ve sağlıklı tutar. Çekirdekli kuru üzüm, siyah üzüm, pekmez, şarap bu nedenle cilt dostu besinlerdir.
* Yeterince iyot alıp almadığınızı kontrol edin. İyot kaynağı besinlere (deniz ürünleri) ağırlık verin.
* Sık sık balık yiyin. Olanaklarınız ölçüsünde balık tüketiminizi arttırmaya özen gösterin. Özellikle somon balığı, alabalık, sardalye favorileriniz olsun.
* Meyve yemeyi unutmayın. Meyvelerin koyu renkli ve taze olanlarını tercih edin. Mümkünse soymadan ama sayarak yiyin!
* Domatesi arttırın. Domateste bol miktarda bulunan likopenin cildinize en dost besin unsurlarından biri olduğunu artık biliyorsunuz. Cilde neredeyse ebedi bir bronzluk, sıkılık ve canlılık verir. Kurutulmuş domates ve domates salçaları da güçlü likopen kaynaklarıdır.
Taze domates kullanıyorsanız kısa bir süre hafifçe pişirmeyi ve üzerine birkaç damla zeytinyağı ilave etmeyi unutmayın. Likopen ısıyla daha kolay ortaya çıkan ve yağda eriyen bir maddedir.
* Salatasız yapmayın. Marul, roka, her renk turp, salatalık olmayan sofralara oturmayın!
* Buharda haşlanmış veya közlenmiş sebzelere tabaklarına ağırlık vermeye çalışın. Yeşil ve kırmızıbiber, kabak, patlıcan, kısacası mevsimine uygun her sebzeyi deneyin.
* Yeşil ve siyah çaydan yararlanın. özellikle yeşil çayın güçlü bir cilt dostu olduğu kuşkusuz. Yeşil ve siyah çaydaki (daha az etkilidir) bu güç, içerdikleri polifenollerle ilgilidir.

UNUTMAYIN
Protein neden önemli BEP

Sağlıklı bir cilt için –ve tabiî ki sağlıklı bir beden için- imkânınız ölçüsünde her öğünde protein kazanmaya çalışın. Balık, bulamazsanız tavuk, imkân yoksa kırmızı et, sık sık süt, yoğurt, peynir yiyin.
Fırsat buldukça mercimek, kuru fasulye, nohut gibi bitkisel protein kaynaklarından faydalanın. Çünkü insan bedeni (daha sonra kullanılmak üzere) protein depolayamaz. Vücudu sık ve gergin tutan proteinleri her gün düzenli olarak kazanmak zorundayız.
Ayrıca hayvansal proteinlerin –özellikle yumurta ve yoğurt proteini- çok daha değerli olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Önemli bir nokta da hayvansal ürünlerle protein kazanırken vücudunuza lüzumsuz kalorileri de yüklemezsiniz.

Haberin Devamı

NOT ALIN
Cilt dostu ara öğün tavsiyeleri

1. 1 yemek kaşığı badem veya kabuklu yemiş, 1 adet küçük boy elma, dilimlenmiş az yağlı peynir
2. 6 adet siyah veya yeşil zeytin, 2 adet etimek, 1 dilim hindi eti (30 g)
3. Izgara veya haşlanmış tavuk veya hindi eti, 1 ince dilim kavun, 1 yemek kaşığı kabuklu yemiş.
4. 1 adet küçük boy elma (veya portakal, armut), 1 dilim hindi göğsü, 1 yemek kaşığı kıyılmış badem.
5. 1 kase az yağlı yoğurt, 1 orta boy salatalık, 1 adet kepekli galeta
6. 6 adet taze kayısı, 2 adet ceviz
7. 1 orta boy şeftali, 1 ince dilim az yağlı peynir, 5 adet badem
8. 1 orta boy elma, 1 tatlı kaşığı tarçın (üzerine), 6 adet badem

ÖNEMLİ
Temel bakım: Temizlik!

İşe cildinizin üzerini bir tabaka şeklinde kaplayan ölü hücreleri temizleyerek başlayın. Vücudunuzu ve yüzünüzü ölü hücrelerden arındırırken daha çok nemlendirmeyi de unutmayın. Kışa girerken, kullandığınız sabun ve cilt temizleyicilerini yağ oranı yüksek ve doğal olanlarla değiştirin.
Kış aylarında güneş ışınları etkisiz diye de düşünmeyin. Mümkünse 15 koruma faktörlü bir nemlendirici seçin ya da nemlendiricinizden sonra güneş koruyucusu bir krem uygulayın.
Yaşadığınız ortamın nem oranını arttırın. Ağzı geniş su dolu bir kabı odanızda veya ofisinizde nemli hava yaratmakta kullanın. Nem miktarı arttıkça cildinizdeki buharlaşmanın azalacağını nem oranının korunacağını unutmayın ve tabii ki daha çok su için.
Fırsat buldukça yüzünüzü su ile yıkayın. Cildin kendi asit-baz ve yağ dengesini bozmamak için her sefer temizleyici kullanmayın. Sivilcelerinizi rahat bırakın! Makyaj malzemelerinden iyice arınmadan yatağa girmeyin. Unutmayın temiz cilt, daha canlı ve daha taze görünür.

Yazarın Tüm Yazıları