Alkali diyetin farkı ne

Alkali diyet kilo fazlalığından yakınanlar için yeni bir umut ışığı mı? Alkali beslenmenin eklem sorunlarını, damar sertliğini, kanser riskini azalttığı iddiasına zayıflatma becerisi de önüne eklenince epey geniş bir uygulayıcı kitlesi oldu. Peki mümkün mü böyle bir şey? Alkali beslenmek kilo verdirir mi? Buyurun...

Haberin Devamı

Alkali diyetin ana ilkesi et, buğday, rafine şeker ya da işlenmiş gıdalar gibi vücudunuzu asit salgılamaya iten besinlerden uzak durmak ama konu kilo vermek olunca da işe yarıyor mu? Cevap özetle şu: Alkali beslenmek genel sağlığınız için belki yararlı bir uygulama ama bu diyetin öne sürdüğü nedenlerden özellikle de kilo vermeye yardımcı olmasından dolayı değil...
ASİT Mİ, ALKALİ Mİ?
Vücudunuzun alkali-asit durumu hakkında kısa bir bilgilendirme yapalım. Kimyada pH düzeyi o ortamın alkali ya da asit durumunu bildirir. Buna göre pH:0-7 arası asit, daha yüksek değerleri ise alkalidir. Kanınızın pH değeri 7.35-7.45 yani hafifçe alkalidir. Oysa mide içeriğinizin pH değeri 3.5’un altındadır yani fena halde asittir!
Bu asit ortam proteinlerin parçalanmasını sağladığından sindirim için çok önemlidir. İdrarınız ise ne yediğinize bağlı olarak değişen bir pH’ya sahiptir. Böylece kanınızın pH dengesi korunur.
Alkali diyetin iddiası, kan pH’nızı hep aynı düzeyde tutmaktır. Aslında hiçbir gıda hemen yenilip içildiği gibi kanınızın pH’sını hızla değiştiremez. Vücudunuz ritim içerisinde çalışarak sistemlerini korur. Alkali diyetin önerdiği gıdaların hepsi de zaten sağlığınız için yararlı ürünlerdir. Sebze ve meyve yemeniz, bol su içmeniz, şekerden uzak durmanız, alkol ve gereğinden fazla kahve-çay içmemeniz, işlenmiş gıdaları hayatınızdan çıkarmanız her zaman uymanızda fayda olan önerilerdir.
Öte yandan, gereğinden fazla et, peynir, beyaz undan yapılmış ürünler, şekerli gıdalar ile yüklü beslenme planının damar sertliği, şeker hastalığı, böbrek taşı, kalın barsak kanseri gibi ciddi sağlık sorularına ortam hazırladığını söyleyen pek çok klinik çalışmanın olduğunu da biliyoruz.
SONUÇ
Alkalisi asidi, önemli olan ne yiyip içtiğinizin farkında olmanızdır. Her besin kaynağını vücudunuzun ihtiyacı kadar tüketmeniz, öğünlerinizi atlamayıp, yemeklerinizi sükunetle iyi çiğneyerek yemeniz, bolca su içerek gününüzü tamamlamanız sağlığınız için yapacağınız yatırımların en büyüğüdür.

Haberin Devamı

BİR BİLGİ

Alkali yiyecekler: Rahatça tüketin!

* Zencefil
* Lahana
* Karnabahar
* Kırmızıbiber
* Kereviz
* Salatalık
* Hindiba
* Sarımsak
* Ispanak
* Soğan
* Pırasa
* Turp
* Tere
* Kabak
* Kırmızı pancar
* Havuç
* Limon
* Mercimek
* Kurufasulye
* Barbunya
* Tofu
* Soya fasulyesi
* Badem
* Yumurta beyazı
* Mantar
* Armut
* Elma

Haberin Devamı

BİR NOT

Asit yiyecekler: Kaçının!

* Kırmızı et
* Tavuk
* İstiridye
* Sakatatlar
* Peynir
* Karides
* Salam, sosis, sucuk
* Yumurta sarısı
* Pirinç
* Unlu gıdalar
* Tatlandırıcılar
* Şeker
* Çikolata
* Hazır meyve suları
* Hazır bisküvi çeşitleri
* Konserve yiyecekler
* Yer fıstığı
* Şam fıstığı
* Kaju
* Margarin
* Tereyağı
* Krema
* Ketçap
* Mayonez
* Şarap
* Bira
* Kahve
* Çay

Alkali diyet önerileri

1. GÜN
KAHVALTI

* 3 çorba kaşığı yulaf ezmesi
* 1 kutu probiyotikli yoğurt
* 1 küçük boy elma rendesi
* 1 çay kaşığı toz tarçın

ARA:

* Tarçınlı greyfurt çayı
2 adet greyfurtun suyunu sıkın ve bir cezveye alın, 1 çay kaşığı bal, 1 adet çubuk tarçını ve yarım çay bardağı suyu ekleyip, orta ateşte kaynama noktasına gelinceye kadar bekleyin. Ateşten aldıktan sonra servis edebilirsiniz.

ÖĞLE

1 kase sebze çorbası
Buğday salatası

ARA:
10 adet çiğ badem + 1 kutu probiyotikli yoğurt

AKŞAM

* 4 adet alkali mücver
* 1 bardak kefir

Haberin Devamı

2. GÜN

KAHVALTI

* Meyve salatası +10 adet çiğ badem
(1 orta boy portakal ve 1 adet kiviyi küp şeklinde doğrayın,1/2 adet limonun suyunu sıkın üzerinden gezdirin. 1 çorba kaşığı nar ve 1 çay kaşığı toz tarçın ve çörek otu ilave edin)

ARA
:
* Şekersiz yeşil çay

ÖĞLE

* 6 çorba kaşığı pazı kavurma (bulgurlu)
* 1 kutu probiyotikli sade yoğurt

ARA:

* 3 adet kuru erik + 3 bütün ceviz içi

AKŞAM
* 1 kase alkali çorba
* Yoğurtlu beyaz lahana salatası

3. GÜN

KAHVALTI

* 2 adet yumurta beyazı ile omlet (1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile) + domates, salatalık dilimleri
ARA: Şekersiz tarçın çubuklu ıhlamur çayı

ÖĞLE

* Nar soslu yeşil mercimek salatası
(Yarım su bardağı yeşil mercimeği haşlayın, üzerine dereotu, nane, maydanoz ve taze soğan doğrayın, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve ½ çay bardağı nar suyu ekleyin. 1 çorba kaşığı narı da ekleyerek tüketebilirsiniz)
* 1 bardak kefir

ARA:

* Salatalık-havuç dilimleri
(salatalık ve havuç boyuna olacak şekilde ince şeritler halinde dilimleyin, taze sıkılmış portakal ve limon suyu karışımına batırarak tüketebilirsiniz)

AKŞAM
* 4 çorba kaşığı bulgur pilavı
* Pancar salatası (az yağlı)
(1 büyük boy pancarın haşlayın, küp şeklinde doğrayın, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, 2 çorba kaşığı sirkeyi, tuzu ve 1 diş ezilmiş sarımsağı ayrı bir yerde sos olarak hazırlayın, pancarların üzerine dökün, 1 saat kadar dinlendirdikten sonra tüketebilirsiniz)
DYT. MÜGE BAŞER


Sağlıklı bir lezzet

BUĞDAY SALATASI (4 KİŞİLİK)

2 su bardağı haşlanmış buğday, 1 su bardağı mantar, 3 adet domates, 1 adet limon, 3 adet kırmızı kapya biber, yarım demet maydanoz, yarım demet taze soğan, yarım demet dereotu, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 çorba kaşığı elma sirkesi
Limonlu tuzlu suda haşlanan buğdayı süzüp soğumaya bırakın. Mantarları tavada suyunu çekene kadar soteleyin. Buğdayları servis tabağına alıp, mantar ile karıştırın. Biber ve domatesleri doğrayın. Maydanoz, taze soğan ve dereotunu kıyın. Tuzunu ayarlayıp yağ ve limon ve sirke ilavesiyle tüm malzemeleri karıştırarak tüketebilirsiniz.

Haberin Devamı

BİR TARİF

ALKALİ MÜCVER (4 KİŞİLİK)

2 adet havuç, 2 adet kabak, 4 adet taze soğan, yarım demet dereotu, yarım demet maydanoz, yarım bardak yulaf ezmesi, 2 bardak ılık su, 2 adet yumurta beyazı, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, tuz, karabiber.
Havucu ve kabağı rendeleyin, suyunu sıkın. Taze soğanı, dereotunu, maydanozu ince ince kıyın. Yulafı ekleyin. Tüm malzemeyi bir kaba alın. Yumurta beyazını ve zeytinyağını ilave edin. Tuzunu ve karabiberi ekleyin. Fırın tepsisine yağlı kağıdı serin ve bir kaşık yardımı ile hazırladığınız harcı paylaştırın.

ALKALİ ÇORBA

2 adet domates, 2 adet kabak, yarım demet maydanoz, 2 adet pırasa, yarım demet ıspanak, 1 adet kereviz, 2 çorba kaşığı bulgur, 3 çorba kaşığı yeşil mercimek, 1 çorba kaşığı yağ, 1 tatlı kaşığı pul biber, 1 çorba kaşığı zerdeçal, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kişniş.
Tüm sebzeleri düdüklü tencerede pişirip blenderdan geçirin. Ateşten aldıktan sonra baharatları ekleyin.

Haberin Devamı

BİR ÖNERİ

ALKALİ İKSİR

4 adet çubuk tarçın, 1 orta boy yeşil elma (kabuklu çekirdekleri çıkarılmış, dört eşit parça olarak), 1 dal nane, 2 çorba kaşığı narı bir sürahinin içerisine yerleştirin ve 1 tatlı kaşığı karbonat ile 2 lt suyu üzerine dökün, gün içerisinde öğün aralarında tüketin.

Yazarın Tüm Yazıları