6 büyük diyet günahı

Kilo vermeye çalışanların farkına varmadan tekrarlayıp durdukları “basit ama önemli” bazı hatalar var. Bunların her biri, kilo kaybının sürekliliğini ve hızını engelleyen hatalar. İçlerinden bazıları diyet yaparken bile “kilo almaya” yol açabilir. Beslenme uzmanları bu duruma “TAKILMA KİLOLARI” adını verir. Genelde akla bile gelmeyen ama pek çok diyetçinin çabalarını sabote edebilen o hataların ilk 6’sını beslenme uzmanı Nilüfer Bayram yazdı.

Haberin Devamı

DIŞARIDA YENEN YEMEKLER

Diyetinize başladığınızda her öğününüzü kendiniz hazırlayabilirken üç ana öğününüzün birini dışarıda yemeye başladıysanız birkaç tüyoya ihtiyacınız olacaktır.
Hemen düzeltelim: Izgara tavuk, balık gibi az yağlı pişirilen mönüleri tercih edin. İçerisinde bulunan malzemeleri ve sosları sorgulayın. Bu sizin besin tüketiminizi kontrol altına alacaktır. Ana yemeğin yanında gelen pilav, patates gibi garnitüleri baştan tabağınıza koydurmayın. Yerine salata veya haşlanmış-ızgara sebze koydurun.

AİLE ZİYAFETLERİ

Diyet yaparken sürekli ertelediğiniz aile yemeklerine katılmaya başladınız, lezzetli yiyecekleri tüketmemeniz oldukça zor gelmeye başladı. Kendinize ödül vermenin vakti geldi diye düşünüyor olabilirisiniz.
Hemen düzeltelim: Kendinize ana mönüden küçük bir porsiyon (pizza, kıymalı makarna, mantı, börek gibi), sebzelerden veya salatalardan çok büyük porsiyon hazırlayın. Öğünde yoğurt tüketmeyi unutmayın.

PLANSIZ ARA ÖĞÜNLER

Öğün saatlerinizdeki değişiklikler (öğün atlama, ara öğün saati gelmeden atıştırma) kilo takılmasının en büyük nedenlerindendir. Ana öğününüzden 1 saat sonra acıkmaya başladıysanız ana öğünlerinizdeki kalorileri tamamlamadığınızı gösterir. Eksik kalan kaloriler daha ara öğün saatiniz gelmeden peşinize düşer.
Hemen düzeltelim: Ana öğünlerinizi içeriğini mutlaka tamamlayın. Öğünlerinizin arasına 3-4 saatlik zaman bırakarak beslenmeye tekrar başlayın.

KAHVALTIYI ATLAMAK

İşe yine geç mi kaldınız? Kapıdan çıkmadan önce hiçbir şey yememek fakat bir bardak kahve içmek kilo kaybetmeniz için kötü bir yoldur.
Hemen düzeltelim: Elinize hemen atıştırabileceğiniz sağlıklı bir besin alın. (Meyve, 1 kutu süt veya 1 avuç kuruyemiş gibi.)

TARTIDAN MUCİZE BEKLEMEK

Kendinizi adadığınız birkaç aydan sonra tartının zorlukla kıpırdadığını düşünerek kaygılanmaya başlarsınız. Genellikle ilk üç ayın sonunda yeni üç aylık bir zaman için kilo kaybınız yavaşlamaya başlar. Bedeninize izin verin! Verdiğiniz kilolara hem ruhunuz hem de bedeninizin alışması için verilen mola sizi korkutmasın. Bu süreçte aktivitenizi artırın. Devam eden kilo kaybınız haftada 500 gram ile 1 kg arasında olmalıdır. Birçok insan daha fazlasını hedefler ve gerçekçi olmayan bu hedefine ulaşamayınca da bırakır.
Hemen düzeltelim: Hızlı giden hızlı gelir.

STRESE GİRMEK

Fazla kiloları vermeyi sağlığınız için araç değil de, fiziksel bir amaç haline getirip strese girerseniz böbreküstü bezleriniz daha fazla kortizol üretmeye, bu da kilo vermeyi engelleyen yeni bir metabolik sürece girmeye sebep olur. Bu nedenle lütfen strese girmeyin.
Hemen düzeltelim: Rahat ve keyifli olmayan hiçbir diyet sonuç vermez!

Haberin Devamı

İyi bir diyet için 10 püf noktası

Haberin Devamı

1- İyi bir diyet; kilo almaya sebep olan sağlık probleminin çözümüne de yardımcı olmalıdır.
2- Yaşam biçiminize uymalı, zamanla da yaşam tarzınız olmalıdır. Seyahat ediyorsanız seyahatlerinizde, çalışıyorsanız işyerinizde de önerilen plan uygulanabilmelidir.
3- Lezzetli olmalı, yeme-içme alışkanlıklarınıza uyum göstermelidir.
4- Ekonomik durumunuza uygun besinler içermelidir.
5- Normal sağlıklı beslenmede olduğu gibi “beslenmede denge, çeşitlilik ve kaliteli olma” prensibine uyum sağlamalıdır.
6- Sizi aç bırakmamalı, hipoglisemiye sokmamalı, yorgun, halsiz, bitkin düşürmemelidir.
7- Diyet sonrası dönemde size yol gösterecek eğitimleri ve bilgileri de içermelidir.
8- Sadece fabrikasyon listelerden ibaret olmamalı, sizin yaşınıza, boyunuza, kilonuza ve mevcut sağlık durumunuza göre planlanmış olmalıdır.
9- Vücuda aşırı kolesterol yüklenmemeli (çok yağlı ve yüksek proteinli diyetler), vücudu bir doymuş yağ çöplüğü haline getirmemeli (Atkins, Dukan diyetleri ve bunların Törkiş versiyonları!) ama aynı zamanda kabızlık, şişkinlik, gaz gibi problemlere de yol açmamalıdır.
10- Diyet süresince ve sonrasında da sizi mutlu keyifli ve zinde tutabilmelidir.
* Dyt. Müge BAŞER

Haberin Devamı

2P DiYETi (2. HAFTA)
6. GÜN CUMARTESİ

KAHVALTI
* 2 kutu probiyotik yoğurt
* Yulaf ezmesi, -fındık-, yaban mersininden toplamda 3 çorba kaşığı karışım hazırlayarak yoğurda katın
ÖĞLE YEMEĞİ
* 1 su bardağı ayran
* Ispanaklı gözleme
(Yarım kepekli yufka içine bol soğanla hazırlanan ıspanak kavurmasını ekleyin. Isıtılmış tavayı hafifçe yağlayın, gözlemeyi üzeri kızarana kadar pişirin.)
ARA ÖĞÜN
* Süt (içerisine kahve ilave edebilirsiniz) + badem
AKŞAM YEMEĞİ
* Salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilaveli) + Ton balıklı (içine turşu dilimleri atabilirsiniz)
* 1 dilim ananas

7. GÜN PAZAR

KAHVALTI
* 1 tatlı kaşığı biber salçası, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, 1 adet ceviz içi, 1 tatlı kaşığı yoğurdu, 1 adet etimeği blender’dan geçirin. Karışımı esmer ekmek dilimleri üzerine sürün. Yanında 1 adet haşlanmış yumurta ve bol maydanoz ile salata yapın.
ÖĞLE YEMEĞİ
* Salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilaveli)
* Kıymalı patlıcan yemeği
* Yoğurt (sarımsaklı)
* Esmer ekmek
ARA ÖĞÜN
* Probiyotikli çilekli dondurma: 1 kg süt, 2 kutu probiyotikli yoğurt, 120 gr kakao, 1 adet olgunlaşmış avokado, 3 adet yumurta akı, 1 paket vanilin, 100 gr hurma, 1 bardak çilek
Hurmaları bir gece önceden suda bekletin. Tüm malzemeleri blender’dan geçirin, yarım saat derin dondurucuda bekletin. (Tarifimiz 4 kişiliktir)
AKŞAM YEMEĞİ
* Salata karışık
* Izgara mevsim balığı
* Esmer ekmek

Yazarın Tüm Yazıları