2p Diyeti

Her bahar yeni bir başlangıç, yeni bir bayramdır. Ruh kadar beden de bayrama katılıp payını almak, fazlalıklarından kurtulmak ister. İyi de eder! Özetle “bahara hafifleyerek girmek” iyi ve güzel bir şeydir, hafiflemek hep vardı, hep olacak. Beden de ruh da her bahar tepeden tırnağa arındırılacak. İsterseniz “bahar temizliği”ne bedensel yanımızla başlayalım...

Haberin Devamı

Bahara bedensel bir hafifleme ile girmek isteyenlerin akıllarına önce şu soru gelir: “Nasıl bir beslenme planı, nasıl bir diyet uygulamalıyım? Yeni ve mucize bir formül var mı?”
Maalesef bu yıl da bizde yeni, farklı, mucize bir formül yok. (Muhtemelen de hiçbir zaman olmayacak!) Yeni bir diyet yok ama önemli iki ayrıntı var ve bunlar bu yıl bütün beslenme tavsiyelerinin gözdeleri. Tecrübeler de, bilimsel veriler de bu yıl iki önemli konuda yoğunlaşmanızı öneriyor. Bir, daha kaliteli ve yoğun protein seçimleri; iki, probiyotikten güçlü besinlere dayalı mönüler.

PROTEİN VE PROBİYOTİK


2P Diyeti geleneklere saygılı, aynı zamanda bilimsel bulguların da desteklediği bildik, tanıdık bir beslenme tarzı. Yeni değil, farklı bir beslenme önerisi...
P’lerden biri PROTEİN’i, diğeri PROBİYOTİK’i tanımlıyor.
Temelde glisemik yükü azaltılmış bir beslenme tarzı bu. Her yaşa, her cinse, her kültüre, her ekonomik imkâna (yani her keseye) uygun bir beslenme modeli.
Yaşasın Hayat ekibi bu yeni yaklaşıma 2P Diyeti adını verdi. Yeni trendin ayrıntılarını, dayandığı temelleri ve örnek mönüleri de dizimizde bulacaksınız.
Yaşasın Hayat Enstitüsü yönetici diyetisyeni Nilüfer Bayram’ın hazırladığı bir haftalık planı ise bilhassa öneriyor, planın ilk üç gününü bugün yayınlıyoruz. Kalan dört günü için lütfen yarını bekleyin.
Eğer ciddi bir organ yetmezliğiniz, önemli bir sağlık probleminiz, insülinle veya ilaçlarla zar zor ayarlanabilen bir diyabetiniz yoksa bu planı gönül rahatlığı ile deneyin.

Haberin Devamı

KİLO AVCILARINA DİKKAT

Her bahar ortaya çıkan “kilo avcıları” bu bahar da arzı endam ettiler. Bunlardan biri benim Kelebek’te çıkan bir yazımı, daha da önemlisi resmimi kullanarak internette ürünü satmaya çalışıyor. Altına da şöyle bir not düşmüş: Diyet ve spor yapmanızı gerektirmez!
İsmimi ve resmimi alet ederek ürün satmak isteyen bu uyanıklarla ilgili gerekli yasal yollara başvuracağım ama siz bir kenara hemen not düşün: Diyet yapmadan, aktivitenizi artırmadan hapla, çöple bir gram bile veremezsiniz. Sakın oyuna gelip siz de avlanmayın. Benim ürünle ilgim, alakam yok!
Ve şunu hiç unutmayın: Otla, çöple diyet yapmadan, egzersiz yapmadan, hayat tarzını değiştirmeden kilo vermek boş bir hayaldir. Bilginize...

Haberin Devamı

HANGİ KARBONHİDRATLAR?

Kilo probleminin temelinde iki yanlış var, birisi aktivite azlığı, diğeri beslenme yanlışlığı... Beslenme yanlışlığının özü glisemik yükü fazla, kan şekerini aniden yükseltip metabolizmamızı insülin patlamalarıyla karşı karşıya bırakan yanlış besin seçimleridir.
Beslenme modelinde şeker arttıkça, un ağırlık kazandıkça, nişasta çoğaldıkça glisemik yük de artar. Yiyip içtiklerimiz sıvılaştıkça, ardı ardına öğütülüp neredeyse moleküllerine kadar parçalandıkça, bu parçalanmaya ek olarak içlerine doğallıklarını bozan suni tatlar eklenip besinler paketlere tıkıldıkça, insülin patlamaları kaçınılmaz hale gelir. Bu nedenle sağlıklı beslenmenin esasını doğal ve tam gıdalardan oluşturmalısınız.
Karbonhidrat mı seçeceksiniz, tam karbonhidratlara, özellikle de şekeri az, nişastası minimumda karbonhidratlara ağırlık vereceksiniz. Önceliğiniz sebzeler olacak. Ardından sıra bakliyatlara gelecek. Sebzeleri seçerken dikkatli davranacaksınız. Nişasta yüklü kök sebzeler yerine bizim “yeşillik” diye bildiğimiz dallı, gövdeli, yapraklı sebzelerden faydalanacaksınız. Yiyebildiğiniz her türlü sebzeyi mümkünse çiğ yiyeceksiniz. Yeşillik ya da salata şeklinde tüketeceksiniz.
Bakliyat seçerken dikkatli olacaksınız. Tercihinizi nişasta zengini nohuttan çok fasulyeden, bezelyeden, maştan, mercimekten yana kullanacaksınız. Tahılları olabildiği kadar azaltıp tam tahıllara yöneleceksiniz. Ekmeği minimumda tutacak, beyaz değil mayalanmış tam tahıl ekmeği tüketeceksiniz.
Mümkünse ekmek yerine bulgur tercih edecek, onun da kepeklisini seçeceksiniz.

Haberin Devamı

7 GÜNLÜK 2P DİYETİ

1. GÜN PAZARTESİ

KAHVALTI
3 çorba kaşığı lor peyniri içine ince kıyılmış maydanoz, domates, salatalık ve 1 çay kaşığı çörek otu, zeytinyağı katarak karıştırın.
1/2 adet tam buğday lavaş ekmeği arasına sararak dilimleyin.
Tarifimiz bir kişiliktir.
ÖĞLE YEMEĞİ
Salata (karışık, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilaveli)
1 porsiyon yumurtalı ıspanak
2 kutu probiyotik yoğurt (200 gr.)
Esmer ekmek
ARA ÖĞÜN
1 su bardağı kefir (200 ml) + 7-8 adet çilek
(Kefir ile çilekleri ayran yapar gibi çırpın)
AKŞAM YEMEĞİ
1 küçük kase lahana turşusu
1 porsiyon tarhana çorbası
3-4 köfte büyüklüğünde kırmızı et (ızgara köfte olabilir)
* Kefir, probiyotik yoğurt, turşu, peynir, zeytin ve tarhana gibi salamura besinler, iyi birer probiyotik kaynağıdır.

2. GÜN SALI

Haberin Devamı

KAHVALTI
1 su bardağı kefir
3 çorba kaşığı yulaf ezmesi
1/2 adet muz
1 çay kaşığı tarçın
Yulaf ezmesini 1/2 çay bardağı sıcak su ile önceden ıslatın, tüm malzemeleri blender’dan geçirin.
Tarifimiz bir kişiliktir.
ÖĞLE YEMEĞİ
Salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilaveli)
1 porsiyon zeytinyağlı enginar
2 kutu probiyotik yoğurt (200 gr.)
Esmer ekmek
* Kükürtlü bileşiklerden zengin enginar, pırasa, sarımsak, lahana, soğan ve kurubaklagiller, prebiyotik kaynaklardır. Prebiyotikler faydalı bakterilerin yani probiyotiklerin besinleridir. Menünüzde probiyotiklere de sık sık yer verin.
ARA ÖĞÜN
1 köfte kadar beyaz peynir
1 ince dilim esmer ekmek veya 1/2 adet simit
Domates, salatalık
AKŞAM YEMEĞİ
Salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilaveli)
Izgara mevsim balığı
Esmer ekmek
* Balığınızı fırınlarken soğan halkaları ve sarımsak taneleri ile pişirin. Balıkla birlikte mutlaka tüketin.

Haberin Devamı

3. GÜN ÇARŞAMBA

KAHVALTI
Haşlanmış yumurta (yumurtanızı dilimleyin, içine bol maydanoz ilave edin, lor peynirinizi de ekleyerek tüketin)
Lor peyniri
Yeşil zeytin
Esmer ekmek
ÖĞLE YEMEĞİ
Salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilaveli)
Kurufasulye yemeği
Cacık
Bulgur pilavı
ARA ÖĞÜN
1 kutu probiyotik yoğurt
2 bütün ceviz
1 adet kuru hurma
AKŞAM YEMEĞİ
Salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilaveli)
Fırın tavuk baget (derisiz)
Esmer ekmek
* Tavuk ve balığı pişirirken fırında pişirme yöntemini tercih edin, öğünleriniz daha da lezzetlensin.
DYT. NİLÜFER BAYRAM

Yazarın Tüm Yazıları