Çocuğunuz okuldan üzgün geliyorsa...

Birçoğumuz çocukların okuldan geldikten sonra üzgün olduğuna veya ağladığına tanık oluyoruz. Azıcık kurcaladığımızda altından çocuğun saçının rengi, boyu, kilosu, diş teli veya konuşması ile dalga geçildiği gibi sebepler çıkıyor. Oyuna alınmayan, gruptan dışlanan veya çeşitli sebeplerle hırpalanan çocuklar arkadaşlarının şiddetine maruz kalabiliyor. Peki, ne yapmalı? Psikolog Kunter Kurt ile konuştuk.

Haberin Devamı

 

Çocuğunuz okuldan üzgün geliyorsa...

 

Çocuklar neden birbirine baskı uyguluyor?

Biz bu duruma ‘akran zorbalığı’ diyoruz. Bir ya da birkaç öğrencinin, kendinden güçsüz başka bir öğrenciyi kasıtlı ve sürekli olarak rahatsız etmesidir. Şiddeti uygulayan öğrenci ‘zorba’, maruz kalan öğrenci ise ‘kurban’ rolündedir. Zorbalık genellikle başka insanlar üzerinde baskı kurmak isteme psikolojisinden ileri gelir. ‘Zorba’ rolündeki çocuklar genellikle çocuğu yaşamdan soyutlayan ailelerde büyürler. ‘Kurban’ rolündeki çocuklar ise aşırı cezalandırıcı, güvensiz, şüpheci ve az denetleyici ailelerde büyürler.

Haberin Devamı


Peki, ne sıklıkta görülür?

Yaşıt çocukların birbirine karşı zorlamada bulunması ve şiddet uygulaması son 30 yıldır git gide artmaktadır. Her zorbalık olayına tanık olan çocukların %85’i bu olaylara sessiz kalmaktalar. Ülkemizde daha çok kız çocukları kurban rolünde ve fiziksel şiddete de maruz kalabiliyorlar. Zorba öğrencilerin çoğunda empati, problem çözme gibi beceriler yok ve suç işleme olasılıkları da oldukça yüksektir.


Akran zorbalığı türleri neler?

-Fiziksel saldırılar: İtme, tekmeleme,  çekme, vurma, delici kesi aletle tehdit etme.
-Sözel saldırılar: Alay etme, ad takma, haraç alma, eşyalarını zorla kullanma.
-Dışlayıcı saldırı: Arkadaş gruplarından tecrit etme, oyuna almama, dışlama, hakkında dedikodu yayma, ötekileştiren, nefret içeren söylemler yoluyla sosyal saldırılar.
-Siber saldırı: İnternette veya sosyal medyadaki saldırılar.


Peki, ne yapmalı?
-Okulda çalışan herkes, öğrenciler, ebeveynler ‘zorbalık’ sürecini, tanımını, sonuçlarını bilmeli.
- Akran zorbalığının okuldaki yaygınlığı tespit edilmeli, önleme ve iyileştirme planı oluşturulmalı.
- Öğrencilere öfke kontrolü konusunda destek sağlanmalı. Çocuklar konuşmak için cesaretlendirilmeli.
- Ailelerin bu sorunla tek başına mücadele edemez. Bu nedenle destek alınmalı. Çocuklarının hangi arkadaşlarına karşı öfke, kin, kızgınlık duydukları öğrenilmeli.

Yazarın Tüm Yazıları