Yeni meslekler ve sertifika

Geçtiğimiz günlerde bir arkadaşım yurtdışından gelen bir yakınını hastaneye götürüyor.

Haberin Devamı

 

Uzun ve zorlu bir ameliyat süreci var. Hasta sadece Fransızca biliyor, hastanede Fransızca bilen biri olmadığı için, İngilizce zar zor derdini anlatabiliyor.

 

Eğitim Servisi’nden Önder Öndeş’in geçtiğimiz günlerde ‘OnlineCollege.org’da gördüğü bir yazı da aslında tam da bu ihtiyaca cevap veriyor. Hani biz çok bildiğimiz bazı mesleklerin diplomasını almaya gençleri itiyoruz ya. Yükseköğretim okusun ya da okumasın aslında bazı alanlarda alınacak ek eğitim ya da sertifika programları başka iş kapıları da açabiliyor. İşte bunlardan biri de ‘tıp çevirmenliği’. Binlerce hastalık adı ve tıbbi durum tıp çevirmenleri ile anlaşılır kılınıyor. Hastaneler, doktor ofisleri iyi bir istihdam alanı olarak gösteriliyor. Bu arada iyi bir sertifika alanın da yıllık yaklaşık 35 bin dolar civarında kazanacağının da altını çizmekte yarar var. Günümüz dünyasına ek eğitimle iş bulabileceğimiz programlardan bazıları şöyle:

 

Haberin Devamı

Fitness eğitimi: Dünyada spor salonlarının sayısı artarken ve bu konuda genel bir bilinçlenme yaşanırken fitness eğitmenliği gelecek vadeden kariyerler arasında.


Ticari sürücü ehliyeti:
Uluslararası lojistik şirketleri filo ve kârlarını büyütürken sürücülere ihtiyaç duyuyor. Ticari sürücülük için bir sertifika işe yarayabilir.

 

Acil yardım sertifikası: Ambulanslarda hizmet veren bu ekipte çalışabilmek için alınan iyi bir sertifika yeni bir mesleğin kapısını açabilir.

 

Otomotiv servisleri: Büyük otomotiv firmaları işinde gerekli donanım ve eğitimlere sahip teknikerlere ihtiyaç duyabiliyor. ABD’de bir servis teknikeri yıllık 36 bin dolara kadar gelir elde edebiliyor.

 

Radyoloji teknisyenliği sertifikası: Her geçen gün gelişen görüntüleme teknolojisi ile birlikte bu alan, birçok hastalığın erken teşhisinde çok büyük rol oynuyor. ABD’li radyologlar yaklaşık yıllık 100 bin dolara kadar kazanabiliyor.

Haberin Devamı


ÜNİVERSİTELERİN AKREDİTE PROGRAMLARI


Üniversitelerde Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) öncesi önemli çalışmalar var. Özellikle fakülteler belli alanlarda akredite olabilmek için çalışmalara başladı. Çünkü, dünya ile yarışabilmek için iyi mezun yetiştirmeleri ve her ülkede iş bulabilmeleri gerekiyor. Mezuniyet öncesinde de üniversite sınavına giren adaylar tarafından tercih edilebilmek amacıyla bazı cazip imkânlar sunmaları lazım. Mezunlarının diplomasının dünyanın her yerinde geçebilmesi için fark yaratma çabasındalar. YÖK de bu çabayı destekliyor. Hatta üniversiteleri zorluyor. Çünkü, dünya çapında akredite olan bölümlerden mezun olanlar daha rahat iş bulacak, bu bölümler daha şeffaf ve rekabetçi hale gelecek.

Yazarın Tüm Yazıları