Özel okullar TEOG’la öğrenci alabilir

Bu yılı birçok tartışmayla atlattık sayılır. Son günlerde yaşadığımız olaylara bakınca eğitim gündemi geride kaldı gibi görünebilir.

Haberin Devamı

Ama hala istediği okula yerleşemeyen, yerleştiği okuldan mutlu olmayan, evinin uzağında olan okula giden öğrenciler var. Özel okullar bu yıl öğrenci alırken çok sorun yaşadı. Önce 3 dersten aldıkları öğrencilerin puanlarını hesaplamaya çalıştılar, sonra bir hesaplama modülü oluşturdular, buna da güvenmeyerek tek tek gece yarılarına kadar gelen öğrencilerin puanlarını yeniden gözden geçirdiler. Puanlar yükseldi, kapıda bekleyen veliler okul yöneticilerine baskı yaptılar. Bütün bunların dışında bir de Bakanlık, müfettişlerini göndererek özel okulları sıkıştırdı.
İşte bütün bunlardan bunalan özel okullar da gelecek yıl aynı sıkıntıları yaşamamak için TEOG puanıyla öğrenci alabilir. Konuştuğum yabancı okul müdürlerinden bazıları “Çok sıkıntı yaşadık, veliyle de Bakanlıkla da karşı karşıya kaldık. Artık seneye bunlarla uğraşmak istemiyoruz. TEOG’la öğrenci almayı düşünüyoruz” diyor.
Geçtiğimiz hafta görüştüğüm Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin’e de bu sorunu ilettim. Cevabı şu oldu:
“İsteyen özel okul istediği gibi öğrenci alabilir. İster tek test puanıyla, ister geçen yıl olduğu gibi üç ders puanıyla alır. Ancak, toplu olarak TEOG’a alternatif bir model oluşturamazlar”
Bu durumda da gelecek yıl koleje gitmek isteyenlerin sadece Matematik, Türkçe, Fen ve Teknoloji dersleri değil, Din Kültürü, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil sınavlarına da hazırlanması gerekiyor.

**

Haberin Devamı

Helikopter aileler
Helikopter Aile (Helicopter Parents) terimi ilk defa Foster W. Cline ve Jim Fay tarafından 1990 yılında “Parenting with Love and Logic: Teaching Children Responsibility” kitabında kullanılmış. Bu terim de gittikçe yaygınlaşıyor. Çevrenize bakın birçok helikopter aile göreceksiniz. Bizler ilginç bir toplumuz. Ya ölümüne severiz, ya da hiç umursamayız. İşte aile modellerimiz de böyle bir şey.
Bu konu geçtiğimiz günlerde TEDMEM raporunda eğitim uzmanı Dr. Zeki Pehlivan tarafından da gündeme getirildi. Helikopter aileleri Pehlivan şöyle tanımlıyor:
“Çocuklarının başından ayrılmayan, etrafında pervane olan, bir dediğini iki etmeyen, üstelik bunu yaparak harika bir ebeveyn olduğunu düşünen, onların her şeyine yetişmeye çalışan, hayatına, hatta kişiliğine müdahale etmeye çalışan, yorulmak bilmeyen aileler. Günümüzde ‘helikopter aileler’, çocuklarının sosyal ve öğrenim hayatlarında onları çok yakından takip eden, çocuklarının üstlenmesi gereken sorumlulukları büyük bir hevesle üstlenen, evlatlarını tamamen kendilerinin uzantısı olarak gören, her sorunu onlar adına çözmekten mutlu olan ve daha da ileri giderek ‘Biz tıp okumak istiyoruz’ diyebilen ailelerdir.”
Pehlivan, helikopter ailelerin çoğunlukla eğitimli, orta ve üst sınıf ailelerden geldiğinin ve çocuklardan akademik olarak beklentilerinin yüksek olduğunun altını çiziyor.
Etrafınızda çocuklarıyla ilgili endişesi fazla olan, onlar için her tür programı düzenleyen, çocuklar adına karar veren, hatta ödevlerini yapan birilerini görürseniz bilin ki o aile ‘helikopter aile’
Evet, çocuklarımızın hayatını kolaylaştıralım, onlara en iyisini sunalım, onları zararlı, kötü alışkanlıklardan koruyalım, göz kulak olalım ama onların ayrı bir birey olduğunu, kendilerine yetmeleri gerektiğini de unutmayalım.



Yazarın Tüm Yazıları