ÖSYM sınavları inceleyecek

ÖSYM Başkanı Ali Demir, hafta sonuna yaklaşırken Anadolu Ajansı’na önemli bir açıklama yaptı. 2010 öncesi ve sonrası tüm sınavların yeniden inceleneceğini, “haksız kazanımların geri alınacağını” açıkladı. 29 Mart 2011’de ÖSYM Başkanı olan Demir, kendisinden önceki yıllarda yapılan sınavlara “şaibe” damgasını vurdu. Bunu elinde bir belge ya da bilgi olduğu için mi yaptı, yoksa tahminlerini mi kullandı. Zaman gösterecek.

Haberin Devamı

Demir’in söylediği “2012’deki adli yargı sınavında olağan dışılık tespit ettik ve sınavı geçersiz ilan ettik. Fakat maalesef o günkü yargı bizim iptal kararımızı durdurdu” demesi kafaları daha da karıştırdı.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir’in, 2010’da yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavları’nda (KPSS) kopya ile ilgili yürütülen soruşturma hakkında, “Bu konuda savcılıktan bize gelen her türlü talebi, kamuoyundan bize gelen her türlü uyarıyı, ihbarı titiz olarak alıyoruz. İncelemelerimiz 2010 öncesiyle kalmayacak. 2010 sonrasındaki sınavlarımıza da yeniden kritik bir gözle bakacağız. Hak ve adaleti zedeleyen her türlü unsuru ortadan kaldırmak adına incelemelerimizi yapacağız” demesi de dikkate değer.

Demir ayrıca 2010-KPSS’de kopya gerekçesiyle Eğitim Bilimleri Sınavı’nın iptal edildiğini ve sınavla ilgili soruşturmanın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütüldüğünü hatırlattı. ÖSYM’nin üniversiteye giriş ve KPSS’nin yanı sıra pek çok farklı kuruma da sınav yaptığını belirten Demir, göreve geldikleri Eylül 2010’dan itibaren sınav güvenliğinde ciddi aşamalar kaydedildiğini söyledi. Ali Demir, 2010’daki KPSS’nin temmuzda gerçekleştirildiğini, sonuçların ağustosta açıklandığını, kendisinin ise eylülde göreve geldiğini hatırlattı. Kopya tartışmalarının büyük bir kısmının da 2010 ve önceki yıllara ait sınavlar hakkında olduğunu dile getirdi.

Birçok sınavın incelemede olduğunu belirten Demir, savcılığın bazı sınavlarda, adayların ne kadar doğru, ne kadar yanlış yaptığına, hangi soruları doğru, hangilerini yanlış cevapladığına kadar tüm verileri talep ettiğinin altını çizdi.

Şimdi geçmişte sınava girenler de, bir yerlere yerleşenler de alt üst oldu. Özellikle üniversite sınavlarında bir bölüme yerleşenlerin, bu çalışmalar sonucunda haksız bir kazanım elde ettikleri anlaşılırsa ne olacak?

Şaibe bulaşan bir sınavla bir kuruma girenlerin ortaya çıkması iyi de ya gerçekten bu işi yapanlar bulunamazsa o kurum zarar görmez mi? Türkiye’nin en güvenilir kurumlarından biri olan ÖSYM,

KPSS ile bir hayli yıpranmıştı. Şimdi bu şüpheler doğru çıkmazsa sınavlara güven kalır mı?

Neyse işin doğrusunu büyüklerimiz bilir ama üniversite adayları siz siz olun alın teriyle, çalışarak başarıyı elde edin.

Yazarın Tüm Yazıları