Kolejlere kesilen fatura

Haberin Devamı

Bu yılın başında, şubat ayından itibaren Türkiye’deki kolejler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri tarafından büyük bir denetim altına alındı. Denetimin faturası da birçok kolej için ağır oldu. Resmi tatillerde çalıştırılan öğretmenlere ek ücret ödenmediği, eğitim-öğretim ödeneği ve aile çocuk yardımı verilmediği için önlerine fatura çıkarılan birçok kolej şimdi kara kara düşünüp hesap yapıyor. Çünkü müfettişler geçmişe dönük olarak 2 yıllık bu ücretlerin ödenmesini istiyor. Özel okulların bazıları kızgın, bazıları isyanda. Nedeni de bunun geçmişe dönük değil, geleceğe yönelik olması gerektiğini düşünmeleri. Üstelik bağlı bulundukları Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda hiçbir uyarı yapmamış. Hatta her sorduklarında “Zorunlu değilsiniz” denmiş. Bağlı bulundukları Bakanlığa uyanlar, şimdi yandı.
Bazı illerde müfettişlerin, okul yönetimlerine, denetim sonucunda çıkarılan faturayı karşılamayanların zor durumda kalacağını belirtip, “Eğer bu paraları ödemezseniz çalışan personelinize haklarının istenmesi konusunda uyarı yazısı göndereceğiz” dedikleri dile getiriliyor. Konuştuğum özel okul derneği başkanlarının hemen hepsi aralarında çürük elmaların yani öğretmenin hakkını yiyenlerin, düşük para verenlerin, hatta yüksekmiş gibi gösterip, sonra onu öğretmenden alanın cezasının kesilmesini istiyor. Ama bütün okulların böylesine bir cezayı almasına karşılar. Çünkü, aralarında bazı küçük okulların bu borçları ödemekte çok zorlanacağı, hatta kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağı düşüncesindeler.
Oturup bir hesap yaptım. Türkiye’de 8 bin öğretmeni olan bir zincir okulun devlete ödeyeceği ceza 30-40 milyon TL. Bu da her okulu zorlayacak bir rakam.
Bu arada yıllardır yazıyorum, tekrarlamakta yarar var. Bazı kolejler öğretmenleri fazlasıyla çalıştırıyor. Cumartesi, pazar ve hafta içi geç saatlere kadar okulda tutuyor. Adına eğitim ya da her ne derseniz deyin ertesi gün derse hazırlanmaya öğretmenin ne enerjisi ne de vakti kalıyor. Bu konudan şikâyetçi olan yüzlerce öğretmen var. Ama çaresizlikten bu koşullarda çalışmaya devam ediyorlar.
Şimdi yapılması gereken şu: Özel okulların üyesi olduğu beş dernek oturup patronlarla konuşup çalışma koşullarını yeniden düzenleyip, gerekirse kendileri denetleyecek ve aralarındaki çürük elmaları kendileri eleyecek, üyelikten çıkaracak ki hepsi zan altında kalmasın.

Yazarın Tüm Yazıları