Kayıp nesil

Haberin Devamı

Ne bir rakam, ne bir çığlık, o fotoğrafın yüreklerimize düşürdüğü acıyı düşürmedi. Küçücük bedenin kıyıya vurmuş hali eminim hepimizin içini parçaladı, gözlerini yaşla doldurdu. 3 yaşındaki Aylan Kurdi, Doğan Haber Ajansı’ndan Nilüfer Demir’in objektifinden tüm dünyaya, özellikle Ortadoğu’da yaşananları sessizce ekranlarında izleyenlerde bir şamar etkisi yarattı. Savaşın, terörün en çok da çocukları etkilediğini, küçük bedenlerin canına mal olduğunu bütün dünyaya duyurdu.

İşte sadece Bodrum kıyılarında değil, dünyanın her yerinde çocuklar savaştan, terörden etkileniyor, yerinden yurdundan dahası canından oluyor. UNICEF’in ‘Ateş Altında Eğitim’ raporu da bu nedenle miniklerin bu savaştan etkilenmelerini eğitim boyutuyla ele alıyor.

Rapora göre, milyonlarca çocuk savaş yüzünden eğitim alamıyor. ‘Kayıp nesil’ olarak adlandırılan çocukların sayısının daha da artmasından endişe ediliyor.

Haberin Devamı

UNICEF (Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu) Suriye, Irak, Filistin, Libya, Sudan, Yemen gibi çatışmalı bölgelerdeki çocukların eğitim durumunu ele alan raporunda Ortadoğu ve Afrika’da yaşanan çatışmalar nedeniyle 13.4 milyon çocuğun eğitimden faydalanamadığını somut olarak açıklıyor.

Hani bizde “ayy sıcak oldu, ayy kar yağdı” diye tatil ediliyor ya orada ölümle burun buruna gelindiği için milyonlarca çocuk eğitim alamıyor. Rapora göre,

- Suriye, Irak, Yemen, Sudan ve Libya’da 9 bin okul saldırılar nedeniyle kullanılamaz durumda.

- Bu bölgelerdeki okul çağında olan toplam 34 milyon çocuğun yüzde 40’ı eğitimden faydalanamıyor. Terör ve savaş tehdidi altındaki bölgelerde 13.4 milyon çocuk okula gidemiyor. En yüksek sayıda okul dışı çocuğun olduğu ülke 3.1 milyon ile Sudan olurken, onu Irak 3 milyon, Yemen 2.9 milyon, Suriye 2.4 milyon, Libya 2 milyon ile takip ediyor.

Rakamlar, somut veriler ortada. Filler tepişirken çimenler eziliyor. Büyüklerin paylaşamadıkları, siyasi rantları, çıkarları nedeniyle küçük bedenler sessizce yok oluyor, yaşayanlar ise tıpkı sağlık, beslenme, eğitim gibi zorunlu ihtiyaçlardan yoksun kayıp bir kuşak olarak ayakta kalmaya çabalıyor. Bu arada dünya insanlığı ise sınıfta kalıyor.

Yazarın Tüm Yazıları