İşletmenin yıldızı sönmedi

PROF. Dr. F. N. Can Şımga Muğan, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin geçtiğimiz nisan ayında atanan yeni rektörü. Rektör Şımga Muğan, Üsküdar Amerikan Lisesi’nin ardından İstanbul Üniversitesi İşletme FakültesiÜretim Yönetimi’nden 1977’de mezun oldu. Doktorasını Fulbright bursiyeri olarak University of Illinois at Urbana- Champaign’dan aldı. İstanbul Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, SUNY-University at Buffalo ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) çalıştı. ODTÜ’de işletme bölüm başkanlığı ve dekan yardımcılığı görevlerinde bulunduktan sonra Dünya Bankası ve KfW altyapı projelerinde uzman finansal analist olarak danışmanlık yaptı.

Haberin Devamı

AMERİKA’DA MUHASEBE ELEMANININ YILLIK GELİRİ 120 BİN DOLAR

 

Uzmanlık alanı işletme ve muhasebe olan Prof. Dr. Şımga Muğan ile bu alanlardaki kariyeri konuştuk:

 

Üretim yönetimini sevmeme rağmen muhasebede doktora yaptım, önü açık alanlardan biri olduğunu düşünüyorum. İster akademisyen, ister piyasada çalışılacaklar için önü açık bir alan. Şu anda Amerikan standartlarında muhasebe akademisyenlerinin başlangıç geliri doktora yapmış birinin en az 120 bin dolar yıllık. Standartlara göre bu rakamlar çok yüksek. Türkiye’de, İngilizce muhasebe eğitimi verecek muhasebe elemanı bulamıyoruz. Çalışan serbest veya yeminli mali müşavirlerin gelirleri de, iş olanakları da çok yüksek. Örneğin üniversitemizdeki muhasebe ve denetimi bölümü İngiltere’de ACCA akreditasyonlu. Yenilikçi ve modern ilkelerle tasarlanmış muhasebe ve denetim programımız Temmuz 2015’ten itibaren İngiltere kökenli ve dünyanın en eski ve önemli meslek örgütlerinden olan ACCA (Association of Chartered Certified Accountants- Fermanlı Ruhsatlı Muhasebeciler Birliği) tarafından akredite edildi. Öğrencilerimiz buradan mezun olduktan sonra aldıkları sertifika ile dünyanın her yerinde yeminli mali müşavir veya müşavir olabiliyor, İngiltere’de kendi ofisini açabiliyor.

 

Haberin Devamı

İşletme ve muhabese seçecekler şunu iyi bilmeli: Bu meslekte kesin gelecek var, önü asla kapanmayacak, dört yıllık lisans programları mezunlarının önü çok açık. Sonunda genel müdürlük, CFO ve CEO olabilirler.

 

İŞLETME MULTİDİSİPLİNER

 

İşletmenin yıldızı sönmüş gibi gözüküyor diyenler yanılıyor. Artık önümüzdeki yıllarda her alan interdisipliner devam ediyor, tek disiplin olmayacak. İşletme zaten multidisiplinerdi. Bir işletmeci pazarlama, muhasebe, üretim gibi alanların her birinden haberdar olmalı. Diğer temel alanlarda destek alarak bir yerde fark yaratmalı. Bu alanı tercih edeceklerin olmazsa olmazı İngilizce. Hatta bir yabancı dil daha bilirse çok rahat iş bulabilir.

 

Haberin Devamı

Bu alanda eğitim alacaklar dünyayı ve ülkeyi iyi takip etmeli. Trump ekonomisinin etkilerini, Türkiye’nin ekonomik gidişatını dergilerden, internetten mutlaka izlesinler. Bunları yapmayı seviyorlarsa ve borsa, SPK gibi kurumların ne olduğunu biliyorlarsa finansa yönelsinler.

 

Finans, pazarlama, muhasebe, insan kaynakları bunlar hepsi işletmenin altında yer alan yan dallar. İşletmede artık tek branştan bahsetmiyoruz. Psikoloji okuyan da insan kaynaklarında iş bulabilecek. Ancak işletme okuyup, psikolojide yan dal yaparsa girdiği işte fark yaratır.

 

İşletmenin diğer alanları reklampazarlamayı alıp, iletişimdeki reklamcılıkla birleştirirse bu alanda kariyer yapmak isteyenler için harika fırsatlar doğabilir.

 

Haberin Devamı

İYİ HAYAL KURUN, ANALİTİK DÜŞÜNÜN

 

Pazarlama ve reklam alanına gideceklerin iyi hayal kurabilmesi ve hazırcevap olabilmesi lazım. İyi muhasebeci ve finansçı olması için hesaplardan korkmaması, matematiğin öcü olmaması, analitik düşünmesi gerekiyor. İnsan kaynaklarında çalışacakların insanlarla iletişiminin iyi olması, insanların beden dillerini okuyabilmesi lazım. IQ kadar EQ da yüksek olmalı.

 

Üretim yönetimi; işletme ile endüstri mühendisliği arasında bir alan. Üretici şirketlerde çalışanların matematikten korkmaması ve sistematik çalışması şart.

 

Tabii analitik düşünüp, yaratıcı olması da işin olmazsa olmazı.

Yazarın Tüm Yazıları