Diş hekimliğinde iletişim kabiliyeti çok değerli 

Prof.Dr. Pınar Kursoğlu, diş hekimi olan bir yakınının tavsiyesi ile mesleğe ilk adımı attı.

Haberin Devamı

Aslında gönlündeki “mimarlık”tı. 1987’de İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nin ilk günlerinde mesleğe ısındı. Fakültenin labaratuvarında sabundan dişler yapıp teorik bilgiyi klinik eğitimde uygularken mesleğe iyice adapte oldu. 1992’de yüksek lisansının ardından doktorasını aynı üniversitede tamamladı. 1995’te Kentucky Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi baş, boyun, çene eklemi ağrıları merkezinde Dr. J. Okeson ve ekibiyle birlikte çene eklemi rahatsızlıkları üzerine çalıştı, yurda döndüğünde bu konuda doktorasını tamamladı. 1999’da henüz yeni kurulmuş olan Yeditepe Diş Hekimliği Fakültesi’ne geçti. Yardımcı doçent olarak  başladığı bu ilk vakıf diş hekimliği fakültesinde önce doçent sonraki yıllarda da profesörlük ünvanını aldı. Şu anda burada hastalarının keyifle gülmelerini sağlıyor.

 

Haberin Devamı

Diş hekimliğinde iletişim kabiliyeti çok değerli

 

GÜLÜŞLERİN DİZAYNI İLE UĞRAŞMAK TATMİN EDİYOR

 

Özellikle estetik diş hekimliği konusunda hastalarından bol bol övgü alan Prof. Dr. Pınar Kursoğlu ile diş hekimliği ve bu bölümü tercih edeceklerin kariyer planı üzerine konuştuk:

 

Mesleğimi çok seviyorum. İnsanlarla direkt ilişkili bir meslek. İnsanların ağrısını geçirmek, onları mutlu etmek mesleki tatmin anlamında çok mutlu ediyor beni. Şimdi düşünüyorum da o yıllarda mimar olmayı isterken çok da bilinçli değilmişim. Şimdi lise öğrencilerine yönelik mesleklerin tanıtıldığı, bu konudaki sorularına yanıt bulabilecekleri çeşitli programların, yayınların olması çok yararlı diye düşünüyorum.

 

Diş hekimliğinde iletişim kabiliyeti çok değerli

 

Haberin Devamı

Ben şanslıydım diş hekimliği eğitimine başladığım andan itibaren çok sevdim, dişlerin tedavisi, gülüşlerin dizaynı ile uğraşıyor olmak çok tatmin etti beni. Diş hekimliği eğitimi en az 5 yıl sürüyor, emek yoğun gerektiren meşakkatli bir süreç. Mesleği yapabilmek için kendi muayenehaneniz olabilir, diş hastanesinde ya da kamu sağlığı merkezinde çalışabilir veya üniversitede akademik kariyerinizi sürdürebilirsiniz. Belli hijyen kuralları içinde oluşturulmuş bir ortamda çalışmak şart. Bu mesleği seçecekler araştırmaya, sorgulamaya meraklı olmalı. Değişiklikleri takip edip, bilimsel gelişimi izlemeli. Çünkü mesleğimiz gelişime çok açık. Eğitim mezuniyet sonrası da devam ediyor. Belli sürede, belli bir düzen  ve işlem sırasıyla çalışmak gerekiyor. Bu nedenle düzenli olmayan, hijyen kurallarına uymayan, detayları görmeyen, dikkat dağınıklığı olanlar için pek uygun bir alan değil. Aynı zamanda takım çalışmasına da yatkın olmayı gerektiriyor. Çünkü diş hekimi; hekim yardımcısı, diş teknisyeni ve hastayı da kapsayan takımın kaptanı ve sonucun iyi olması için liderlik yapıp, sorumluluk almalı. İletişim kabiliyeti bu alanda çok değerli. İlk aşamada hastalar güven duyacağı hekime kendini teslim ediyor. Yapılacak işleri hastaya açıklarken iletişim becerisi gelişmiş insanlar daha çok güven verir ve memnuniyet artar. Bir heykeltıraş ya da ressam kadar yetenekli olunması beklenmiyor. Çünkü eğitim sürecinde yapılan pratiklerle el becerisi belli bir seviyeye kadar yükseltilebiliyor. Ancak insan sağlığı söz konusu olduğu için dikkatli olmak, konsantre olarak çalışmak önemli. Sağlıkla ilgili olduğu için aslında tıbbın bir başka yönüyle mesleği sürdürüyoruz. Hastalara sağlık veriyoruz. Kaybolmuş organı tedavi edip, ağrıyı geçirip, yıpranmış dokuları düzeltiyoruz.

 

Haberin Devamı

Diş hekimliğinde iletişim kabiliyeti çok değerli

 

ARTIK SADECE AĞRI GEÇİRMİYOR, YAŞAM KALİTESİNİ YÜKSELTİYORUZ

 

Diş hekimliği ilk zamanlarda, materyaller de kısıtlı olduğu için, sadece ağrıyı geçirmek, eksik dokuları yerine getirmek üzerine kuruluyken belli bir çerçevede iş yapılabiliyordu. Şu anda ise alandaki gelişmeler, implant tedavilerinin rutin olması, estetik diş hekimliğinin gelişmesi ile artık estetik alanda da diş hekimliği yerini buldu. Daha geniş bir alanda hizmet verebiliyoruz.

 

Diş hekimliğinde iletişim kabiliyeti çok değerli

 

Kişilerin iletişimde güzel gülüşünün ayrı yeri olduğu araştırmalarla da kanıtlanmış durumda. İnsanlar dış görünüşlerine daha önem vermeye başladı, ömür uzadığı için insanlar kendi dişleriyle yaşamak istiyor. Bu nedenle önleyici tedaviler ön planla çıkmakla birlikte, kayıp dokuların daha estetik, daha fonksiyonel olarak yerine konulması mümkün artık.

 

Haberin Devamı

Diş hekimleri sadece ağrıyı geçiren, diş çeken hekimler değil artık. İnsanların gülüş tasarımı üzerine çalışıyor, dişlerinin daha beyaz, sağlıklı görünmesini sağlıyor. Dişlerini kaybetmiş kişilerin yeni dişlerini implant teknolojisi ile artık mümkün kılıyor. Günümüzde zaman çok değerli, bu göz önüne alınarak son zamanlarda gelişen computer teknolojisi ile işbirliği yapılarak çok kısa sürede restorasyonları tamamlamak mümkün olabiliyor.

 

Diş hekimliğinde iletişim kabiliyeti çok değerli

 

UYKU KALİTESİ İLE DE İLGİLENİYORUZ

 

Diş hekimi, diş sıkma gıcırdatma ve uykuda nefes tıkanması, horlama gibi uyku bozukluklarının teşhisi ve tedavisinde de rol alıyor. Günlük yaşamda artan stres ile birlikte görülen diş gıcırdatma, sıkma dişlerde aşınmaya da neden oluyor. Kas yorgunluğu, baş ağrısı, çene ekleminde sorunlarla birlikte hayat kalitesi de kötü etkileniyor. Diş hekimliği burada yine devreye girip, aşınan dişleri düzenliyor. Çoğu zaman kulak ağrısı, migrenle karıştırılan ve sık tekrarlayan baş ağrılarına neden olan çene eklemi rahatsızlıklarına  biz diş hekimleri yaptığımız tedavilerle çare bulabiliyoruz.

 

Haberin Devamı

Yani diş hekimliği sadece dişle ilgili bir alan değil, tüm çiğneme sisteminin sağlığı üzerine çalışıyor. Diş ve  çevre dokuları, çiğneme kasları, çene eklemi çalışma alanı içinde. Hatta horlama ve uykuda nefes tıkanması, kesilmesi gibi sorunlara cerrahi gibi meşakkatli yöntemlerden önce denenebilecek diş hekimlerinin uyguladığı tedavi yöntemleri de mevcut. Ağız içi uygulanan apareylerle horlamanın geçmesi, uykuda daha rahat nefes alınması sağlanıyor. Böylece oksijen seviyesinin artması ile uyku kalitesi artıyor. Uzun vadede beynin ve diğer organların yeterince oksijenlenmemesi nedeniyle, kalp büyümesi, hipertansiyon, gündüz uyku hali, dalgınlık, dikkat dağınıklığı durumu ortaya çıkıyor. Bu durum da  trafik kazalarına, iş kazalarına neden olabiliyor. Ağız içine uyguladığımız apareylerle yeterli kalitede uyku uyunmadığında ortaya çıkabilecek sorunları ortadan kaldırmak mümkün olabiliyor. 

Yazarın Tüm Yazıları