2015’te eğitim

Eğitim dönemi geçen yıl bir hayli tartışmalı, sorunlu geçti. 2015’te en çok öğretmenler konuşulacak gibi. Çünkü Bakanlığın gündeminde öğretmenler var.

Haberin Devamı

Özellikle 12 yılı dolduran öğretmenlere rotasyon yaz aylarının en önemli konularından biri. Bir okulda bu süreyi dolduran öğretmen varsa şimdiden kendine yeni bir okul seçse iyi olur. Evini, çocuğunun okulunu düşünerek yaza hazırlanmakta fayda var.

Okul yöneticileri için de zor bir yıl olacak. Çünkü müdür atamalarının birçoğu yargıya taşındı. Yeni atananlar kendine müdür yardımcısı seçerken koltuklarını da korumak zorunda kalabilir. Öğrenci ve velilerin işi zaten her daim zor. Özellikle liseye girişte geçen yaz yaşananlar düşünülürse liseye hazırlananlar şimdiden her türlü sorunla karşılaşmaya hazır olsun, ama alternatiflerini de planlasın.

Çok da karanlık tablo çizmemekte yarar var. Umarım geçen yıl yaşananlardan ders alınır. Öğretmen, öğrenci, veli ve okul yöneticisi de 2015’te rahat bir nefes alır. Eğitim açısından parlak bir yıl olur.

Liseliler dikkat
Birinci dönem 23 Ocak’ta sona eriyor. Bu aralar öğrencinin herhangi bir dersten puanı 50’nin altındaysa yeni yılın ilk haftaları çok çalışmak zorunda. Çünkü, Milli Eğitim Bakanlığı yeni bir yönetmelik çıkardı. Buna göre 50’nin altında notu olanlara “ortalama yükseltme sınavları” yapılacak. Bu sınava girmeyen ve düşük notu olanların puanları daha da düşecek. Şimdiden hazırlıklı olmakta fayda var.

Haberin Devamı

Bu arada notunu yükseltmek isteyenler de bu sınava girebilir. Ama yükseltmek isterken, ortak sınavdan düşük puan alırsanız bu da ortalamaya katılacağından kendinizi hazır hissetmiyorsanız sınava girmeyin.

Öğrenciler çalışsın çalışmasına ama Bakanlığın başka bir genelgesine göre bir günde 3 sınavdan fazla yapılamıyor. Yani yeni yıl sonrası birçok okulda son sınavlar yapılacak. Bu ortak sınav aynı anda yapılacağından takvim nasıl ayarlanacak, lise müdürleri bunu kara kara düşünüyor.

Okulların yarı yıl tatiline girmesine 20 gün kala böyle bir kararın alınması ne kadar doğru bu da ayrıca tartışılmalı.

Yazarın Tüm Yazıları