Trafikte yeni dönem

Trafik sigortasında fiyatları düşürmesi beklenen yeni uygulama, 30 Eylül’de başladı. Sürücüler, şirketlerin primlerini tek bir sistemde görüp, en uygun poliçeyi yaptırabilecek. Hürriyet, okurları için yeni sistemi test etti.

Haberin Devamı

 

GEÇTİĞİMİZ haftalarda Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, vatandaşların daha düşük primlerden yararlanması amacıyla trafik sigortasında yeni bir model geliştirdiklerini açıklayarak, tüm sigorta şirketlerine ait fiyatların tek bir sistemde görülebileceğini, buna göre de tüketicinin en düşük fiyat tercihinde bulunabileceğini söylemişti. Amaç neydi? Beklenen seviyede düşmeyen fiyatları, şirketler arası rekabeti artırarak, düşürmek.

Düzenleme, Mehmet Şimşek’in açıklamasından 10 gün gibi çok kısa bir süre sonra, geçen cuma günü başladı. Hem Hürriyet okurları için hem de şahsen merak ettiğimden yeni uygulamayı test ettim. Açıkça söyleyeyim, tüketici için büyük kolaylık. Kısaca uygulamayı nasıl kullanacaksınız ondan bahsedeyim, sonra birkaç yorumda bulunacağım. Sigorta Bilgi Merkezi’nin (SBM) internet sitesine girip, ‘trafik sigortası teklif alma’ sayfasına gidiyorsunuz. Şahıssanız, TC kimlik numaranızı ve aracınızın plakasını; yok şirketseniz, vergi numarasını ve plakayı giriyorsunuz, trafik sigortası satan 31 şirketin aracınız için verdiği trafik sigortası fiyatlarının hepsini görüyorsunuz. Ondan sonrası size kalmış. En ucuz fiyatı veren şirketten sigortanızı yaptırabilirsiniz. İşte kullanımı bu kadar basit.

 

Haberin Devamı

TEST ETTİK, İŞTE SONUÇ

 

Yeni uygulamayı kendi aracım üzerinden test ettim ki, mart ayında trafik poliçemi yenilemiştim. Kaç paraya yaptırdım, nereye yaptırdım, bunları geçeceğim ama hasarsız bir sürücü olduğumu ekleyeyim.

 

Resimdeki tabloda gördüğünüz fiyatlar, benim aracım için sigorta şirketlerinin verdiği fiyat teklifleridir. Şaşırtıcı değil mi? Fiyatlar arasında astronomik farklar var. Bir şirket 930 lira fiyat verirken, bir başka şirket aynı araca 3.460 lira, yani yüzde 272, bir diğer şirket 2.374 lira, yani yüzde 155 daha fazla teklif veriyor. Bu ne anlama geliyor. Özetle, ‘trafik poliçesi kesmek istemiyorum, hiç bana gelme’ anlamına geliyor.

 

Haberin Devamı

Takip edenler bilir, geçen hafta, ‘Trafik sigortası neden ucuzlamıyor?’ yazımda, aynen şunları yazmıştım: “Geçmişte yaşananlar nedeniyle birçok şirket, sigorta satmak istemediği için yüksek fiyat çekiyor. Hal böyle olunca da uygun fiyatla sigorta satan şirket sayısı iki elin parmaklarını bile geçmiyor. Bu şirketlerin aldığı risk artarsa –ki, artacak- onlar da birkaç ay sonra yüksek fiyat verip, poliçe kesmek istemeyecek. Bu da, yeni başlayacak; tüketicinin fiyatları tek bir sistemde görebileceği ve buna göre en düşük fiyatı seçebileceği yeni uygulamanın fiyata fazla etkisi olmayacağının bir göstergesi.” Demek ki, uygulama başlamadan önce yaptığım tespit doğruymuş.

 

Haberin Devamı

TÜKETİCİ İÇİN FIRSAT

 

Eminim, tabloda, bazı şirketlerin teklif veremediği dikkatinizi çekmiştir. Onu da açıklayayım: Başta SBM olmak üzere sigortacılar bu uygulamaya 15 gün gibi kısa bir sürede hazırlandı. Size basit gibi gelebilir ama hiç de öyle değil. 31 şirket, 19 milyon araca anında fiyat teklifi veriyor. Hem de bu teklifi, aracın durumuna, sürücünün hasarlı olup olmadığına göre veriyor. O nedenle bazı şirketler yeni uygulamaya yetişemedi; işte, teklif verememelerinin nedeni bundan. Öğrendiğime göre, 2-3 gün içinde tüm şirketler teklif verebilecek. Uygulama internet üzerinden olduğundan, sistemdeki anlık arızalar nedeniyle bir kere fiyat sorgulaması yaptığınızda kesin sonuç alamayabilirsiniz. Tavsiyem, birkaç kere denemeniz. Son olarak şunu da belirteyim: Bazı okuyucular, ‘bu fiyatlar doğru mudur?’ ya da ‘bu işin bize zararı var mı?’ diye soracaktır. Açıkça söyleyeyim, verilen tüm fiyatlar doğru ve sigorta şirketleri internette başka, poliçeyi keserken başka prim uygulaması yapamazlar. Daha açık bir anlatımla, yeni düzenleme, tüketici için büyük fırsat. Ancak aynı şeyi sigorta şirketleri ve özellikle de sigorta acenteleri için söylemeyeceğim.

 

Haberin Devamı

Trafikte yeni dönem

 

1 - NASIL FİYAT TEKLİFİ ALACAKSINIZ?

 

 

Sigorta Bilgi Merkezi’nin (SBM), ‘www.sbm.org.tr’ internet adresinden, ‘trafik sigortası teklif alma’ bölümüne gireceksiniz.

 

Karşınıza çıkan sayfada, TC kimlik ya da vergi numarasını ve araç plakasını yazacaksınız.

 

Eğer şahıssanız, TC kimliğinizi ve aracınızın plakasını; şirketler ise vergi numarasını ve araç plakasını yazacak.

 

Aynı sayfaya, sigorta yapılırken hem sigorta şirketlerinin hem de tüketicinin hak ve sorumluluklarının neler olduğunu anlatan bir bilgilendirme formu da konmuş.

 

Formu okuduğunuzu ve kabul ettiğinizi gösteren bir kutucuk var, onu işaretlemeniz gerekiyor. Tavsiyem, bu formu okumanızdır.

 

Haberin Devamı

Sonrasında ‘teklif al’ bölümünü tıklamanız yeterli.

 

3 dakika içinde tüm şirketlerin aracınız için verdiği fiyat tekliflerini göreceksiniz.

 

Sayfada çıkan tabloda ‘teklif numarası’, ‘prim tutarı’ ve ‘görüntüle’ bölümleri var.

 

Hangi sigorta şirketini seçtiyseniz, teklif numarası ile o şirketten poliçenizi yaptırabilirsiniz.

 

Görüntüle bölümüne tıkladığınızda, seçtiğiniz sigorta şirketinin internet adresine yönlendiriliyorsunuz.

 

Oradan şirketin size en yakın acentesi ile irtibat kurabilir ya da şirket, internet üzerinden satış yapıyorsa –ki, önümüzdeki aylarda bazı şirketler trafik poliçelerini internet üzerinden kesebilecek- sigortanızı yaptırabilirsiniz.

 

Trafik sigortası için verilen fiyat teklifi her gün değişmeyecek, ay sonuna kadar geçerli olacak. Yani, ayın 15’inde sizin için verilen fiyat, ayın 30’una kadar aynı kalacak.

 

Trafikte yeni dönem

 

2 - UCUZ SİGORTAYI NASIL YAPTIRACAKSINIZ?

 

30 Eylül’de başlayan yeni uygulama, tüketicilere mevcut olan ve pahalıya yaptırılmış poliçeyi iptal ettirip, ucuz poliçeyi yaptırma imkanı da sunuyor. Önce, SBM üzerinden aldığınız fiyat teklifleri içinden, size en düşük fiyatı hangi şirket vermişse, o şirketten sigortanızı yaptıracaksınız. Düne kadar, böyle bir imkan yoktu. Mevcutta bir trafik sigortanız varsa sigorta sistemi, o sigortanın süresi boyunca, bitene kadar başka bir poliçe yapmanıza izin vermiyordu.
Yeni düzenleme artık bu imkanı da tanıdı. Ucuza sigorta yaptırdıktan sonra, mevcuttaki sigortanızı yapan şirkete başvurup, poliçenizin iptalini isteyeceksiniz. Şirket de sigortanızı iptal edip, size kalan priminizi iade edecek. İlk üç ay, 2 defa mevcut poliçenizi iptal ettirip, ucuza, yenisini yaptırabilirsiniz. Üç aydan sonraki üç ay içinde de sigortanızı 2 kere daha iptal edebilirsiniz, ama her seferinde şirket, kalan priminiz üzerinden yüzde 5 kesinti yapacak.

 

Örnekleyeyim: Diyelim ki, 1 Ağustos’ta, A şirketinden, bin liraya sigortanızı yaptırdınız. Yeni düzenleme ile bugün teklif aldınız ve B şirketi, 700 lira teklif verdi. Önce, B şirketine gidip, sigortanızı yaptıracaksınız; sonra dönüp A şirketinden poliçenizin iptalini isteyeceksiniz. Sigortaya ödediğiniz prim bir yıllıktır, yani 365 günlük. Bin lira üzerinden günlük priminiz, 2.73 lira tutuyor. 1 Ağustos’tan, 30 Eylül’e kadar 60 gün sigortanızı kullanmışsınız ki, bu da 163.8 lira anlamına geliyor. A şirketi, 163.8 lirayı kesip, 836.2 lirayı size iade edecek. İlk 3 ayda, 2 kere bu işlemi yapabilirsiniz. İkinci 3 ay ada ise şirket sizden yüzde 5 daha kesip, prim iadesi yapacak.

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları