Sigorta durdu!

Sigorta şirketleri Kobani eylemleri nedeniyle olayların yaşandığı bölgelerde terör teminatı içeren sigorta satışlarını durdurdu.

Haberin Devamı

Sigortalı olanların zararları ödenecek ancak olaylar bitene kadar yeni poliçe yapılmayacak. Sigortası olmayanların zararını ise valilikler karşılayacak.

KOBANİ eylemlerinin maddi faturası ağır oldu, özellikle Doğu illerinde. Yüzlerce işyeri, bina ve araç yakıldı, yıkıldı, yağmalandı. Hal böyle olunca da konu döndü dolaştı her zaman olduğu gibi yine sigortaya geldi ve her kafadan ayrı ses çıkmaya başladı. Kimileri sigorta olsa bile terör zararını sigortanın karşılamamasından yakınıyor, kimileri sigortacıların Doğu ve Güneydoğu’da sigorta satmaktan çoktan vazgeçtiklerini hatta acenteliklerini bile kapattıklarını söylüyor. Ben size işin doğrusunu anlatayım. Ama önce bir bilanço tespiti yapayım.
Adeta toplumsal olaya dönüşen Kobani eylemlerinde geçen hafta sonuna kadar 3 binden fazla işyeri, 400’e yakın özel araç, 250’nin üzerinde kamu binası, 200’ün üzerinde resmi araç, bankalar, parti binaları, mobese kameraları ve okullar, dershaneler zarar gördü. Anlayacağınız hasarın büyük kısmı kamu binalarında ve kamuya ait araçlarda. Bunlar zaten sigortalı değil. Yani kamu, ne binalarını ne de araçlarını sigortalamıyor.
Gelelim, sigorta şirketlerinin Doğu ve Güneydoğu’da, daha doğrusu terör açısından riskli bölgelerde sigorta yapıp, yapmadıklarına. Küçük bir araştırma yaptım.

HASAR ÖDENİYOR


Evet, son bir haftada yaşanan olaylar nedeniyle sigorta şirketleri, olayların yaşandığı bölgelerde sigorta satışı yapmıyorlar. Yani frene basmış durumdalar. ‘Nasıl olur?’ demeyin, çünkü böyle bir ortamda sigorta yapmak, deprem olduktan hemen sonra deprem sigortası ya da kaza olduktan sonra araca kasko sigortası yapmakla eşdeğer.
Altını bir kere daha çizeyim, yeni sigorta satışı yapılmıyor. Yoksa işyeri ya da aracı sigortalı olup, sigorta da terör teminatını kapsıyorsa; yaşanan bu olaylardan dolayı oluşan hasar ödeniyor. Burada bir sıkıntı yok.
Peki, sigorta şirketleri terör olaylarından dolayı Doğu ve Güneydoğu’dan çoktan çekildiler mi? Doğrudur, bazı şirketler bazı illerde riskli görüp, sigorta satışı yapmıyor hatta buradaki acenteliklerini bile kapatıyor ama bu şirketlerin sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Büyük çoğunluğu riskli bölgelerde otodan işyerine kadar her türlü sigorta poliçesini satıyor, terör teminatını da veriyor.

ŞİMDİLİK RİSK YÜKSEK


Temel sıkıntı ise şu: Bu bölgelerde sigorta bilinci yaygın olmadığından, kişiler de genelde devletten yardım beklediklerinden ve devlet de yıllardır terör zararlarını bir şekilde karşıladığından; kimse prim ödeyip, sigorta yaptırmak istemiyor. Kaldı ki, terör zararları da Kanun çerçevesinde devlet tarafından karşılanıyor, zaten. Hal böyle olunca da vatandaş sigorta yaptırmak istemiyor, sigorta şirketi de terör teminatı içeren poliçeleri satmada hevesli davranmıyor.
Son olarak şunu da söyleyeyim: Özellikle riskli bölgelerde sigorta talebinde bulunanlar, terör örgütü PKK ile sorun yaşayanlar. Daha açık bir anlatımla, terör örgütünün hedefinde olan, bir şekilde anlaşmazlığa düşen inşaat şirketleri ya da işyerleri; yağmalama, yakılma, yıkılma riskine karşı sigorta yaptırmak istiyor.
Özetle, sigortacılar, Doğu ve Güneydoğu’dan çekilmiş falan değiller. Bugünden bahsediyorsak; doğrudur, çoğunluk şirket olayların yaşandığı bölgelerde, olaylar bitene kadar sigorta satışını durdurmuş durumda.

Haberin Devamı


Zararı valilikler karşılıyor sigortalıya ödeme yapılmıyor

Haberin Devamı

TERÖR olaylarının neden olduğu zararların sigortadan karşılanıp, karşılanmayacağı yıllardır tartışılıyor. Her ne kadar riskli bölgelerde sigorta şirketleri sigorta satışı yapsalar da zararın karşılanmasında farklı bir yol izleniyor. Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanuna göre; terör eylemleri veya terörle mücadele kapsamında yürütülen faaliyetler nedeniyle maddi zarara uğrayanların zararları, valiliklere bağlı İl Zarar Komisyonu tarafından ödeniyor. Yani, terör zararını kanunla devlet karşılıyor. Bu kapsam içine her türlü maddi zararlar, ölüm halinde uğranılan zararlar, tedavi giderleri bile giriyor. Sigortanın bulunduğu durumlarda ise sigortadan tazminat alınmışsa, valilik tarafından herhangi bir ödeme yapılmıyor. Valilikler önce zarara uğrayan işyeri ya da araçların sigortalı olup olmadığını ve sigortadan tazminat ödemesi yapılıp yapılmadığını Türkiye Sigorta Birliği’ne soruyor. Eğer sigorta yoksa hasarı ödüyor, sigorta varsa ödemiyor.

Haberin Devamı


Riskli bölgelerde farklı uygulamamız yok

ANADOLU Sigorta Genel Müdürü Musa Ülken, terör teminatını tüm poliçelerde standart olarak verdiklerini ve bu teminatı verip vermemeye ya da hangi koşullarda verileceğine iş bazında karar verdiklerini söyledi. Terör teminatını yurt çapında bölge veya il ayrımı yapmaksızın vermeye devam ettiklerini belirten Ülken, şunları söyledi: “Terörist eylemler ve bu eylemler sonucu meydana gelen zararlar muafiyetsiz ve otomatik olarak teminat altına alınmakta. Son günlerde yaşanan olaylar ile ilgili olarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri özelinde farklılaşan bir uygulamamız bulunmamakta. Şirket olarak risk kabul prensibimiz her işin kendi özelinde sahip olduğu riskler açısından değerlendirilmesi yönünde. Teminat verip vermemeye ya da hangi koşullarda vereceğimize iş bazında karar vermekteyiz. Bu uygulamamızda değişen bir durum yok. Bu bölgelerde faaliyet gösteren acentelerimiz tarafından da sigorta poliçeleri düzenlenmeye devam edilmekte.”

Yazarın Tüm Yazıları