Sağlık sigortası olmayan yabancıya oturma izni de yok

Geçen yıl yayınlanan Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu ile yabancı uyrukluların, Türkiye’de ikamet izni alabilmelerinin şartları da değişti.

Haberin Devamı

Kanun, 2013’ün Nisan ayında çıktı ama bazı maddeler bu yılın Nisan ayında uygulamaya girdi. Önemli değişikliklerden biri de ikamet izni alacak yabancılara, özel sağlık sigortası zorunluluğu getirilmesi.
Peki, neden böyle bir düzenlemeye ihtiyaç duyuldu? Açıkçası, nedenini pek de bilen yok. Yaygın kanı, son dönemde özellikle Türkmenistan, Gürcistan gibi ülkelerden yaşlı ve çocuk bakımı için çok sayıda kişinin gelmesi ve bu kişilerin, Türkiye’de kaldıkları süre içinde yaşadıkları sağlık sorunlarının kriz boyutuna ulaşması.
Yeni düzenlemeye göre Nisan ayından itibaren, Türkiye’de oturma izni için müracaat edecek tüm yabancılar; Türkiye’de faaliyet gösteren sigorta şirketlerinden, özel sağlık sigortası yaptırıp, sigorta poliçesi ile birlikte ilgili kurumlara başvuracaklar.
Gelelim yabancıların yaptıracakları sağlık sigortasının detaylarına. Uygulamanın başlamasıyla birlikte gerek sigorta şirketleri gerekse de sigorta yaptıranlar bazı sorunlar yaşayınca –ki, bu da çok doğal, çünkü İçişleri Bakanlığı başta Hazine olmak üzere hiç kimseye danışmadan sigorta uygulamasını kanuna koydu- Hazine de sigortanın şartlarına açıklık getirdi.

KISA DÖNEM İKAMET İZNİ

Yabancılar, kısa dönem ikamet izni için özel sağlık sigortasını bir yıllık yaptıracaklar. Neden bir yıllık diyecek olursanız; bir yıl sonra bu kişiler, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) çatısı altına girecekler.
Sigortanın teminat tutarları ise; muayene, tahlil gibi ayakta tedaviler için yıllık 2 bin lira ile sınırlı. Bunun da yüzde 60’ını sigorta şirketi ödeyecek, yüzde 40’ını sigorta yaptıran cebinden karşılayacak. Örneğin, muayene ücreti 200 lira ise şirket, bunun sadece 120 lirasını ödeyecek.
Yatarak tedavilerde, yani ameliyat durumunda ise teminat; sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu hastanelerde tamamen limitsiz, anlaşmasız olduğu hastanelerde yıllık 20 bin lira ile sınırlı. Ayrıca, anlaşmasız hastanelerde sigorta şirketi, sağlık giderinin yüzde 80’ini karşılayacak, yüzde 20’sinin sigortalı cebinden ödeyecek.

BAŞVURUDAN ÖNCE SİGORTA

Yabancıların sağlık sigortası için ödeyeceği bedele gelince; aslında fiyat, sigorta şirketlerince serbestçe belirlenecek. Ancak, sigorta özel olduğundan ve yıllık yapıldığından şirketler, aynı primi uyguluyorlar; bu da, 980 lira.
Şunu da belirteyim, bu sigorta, bir yıl içinde iptal de edilemiyor. Neden, özellikle belirtiyorum, çünkü bazı uyanıklar sigortayı yaptırıp, oturma izni için müracaat ettikten sonra; poliçeyi iptal ettirip, ödedikleri parayı geri almaya çalışmışlar. Tabi, durum anlaşılmış.
Bir yıl dolmadan poliçenin iptal edilmesinin sadece iki yolu var. Birincisi, ikamet izninin iptali; diğeri ise, SGK’ya dahil olunduğuna dair belgenin ilgili kuruma verilmesi. Bunların dışında sigortanın iptali halinde ise sigorta şirketi, İçişleri Bakanlığı Göç İşleri Genel Müdürlüğü’ne bildirimde bulunuyor.

Yazarın Tüm Yazıları