Kazalarda sigortacıların sağlık giderini karşılama sorumluluğu resmen bitti

Trafik sigortasındaki değişikliklere son iki yazımda kapsamlı değindim ve bu konuda okuyuculardan da çokça soru aldım. Hani bir laf vardır, ‘bu pilav daha su kaldırır’ misali, anladığım kadarıyla trafik sigortasındaki bazı değişikliklerin de vatandaşa izahı gerekiyor. Ki, bunlardan biri de trafik sigortasından karşılanan tedavi giderleri.

Haberin Devamı

Okuyucular, açıkça, ‘trafik sigortası sağlık giderlerini karşılıyor mu, karşılamıyor mu, kafamız karıştı, şunu bize bir anlat’ diye soruyorlar. Anlatayım.
2011 yılına kadar trafik kazalarında yaralananların tedavi giderleri, trafik sigortası kapsamında sigorta şirketleri tarafından karşılanıyordu. 2011 yılında çıkartılan Torba Yasa ile bu uygulama değişti ve tüm tedavi giderlerini Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) üstlendi, sigorta şirketlerinin bu konudaki sorumluluğu kalktı.

TRAFİK KAZALARI

Ancak, Torba Yasa ile uygulama değişse bile trafik sigortasının şartları değişmediğinden ve sağlık giderlerinin sigorta kapsamında olduğu maddesi yürürlükte olduğundan tüketici ile sigorta şirketleri arasında dört yıldır ciddi sorunlar yaşanır hale geldi. Hele ki, SGK’nın tedavi masraflarını Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) üzerinden ödemesi, yani tedavi giderinin çok azını karşılaması, sorunu daha da arttırdı. Kaza geçiren vatandaş SGK’nın tüm masrafı karşılamadığını görünce, ‘sigortanın genel şartlarında var, siz ödeyeceksiniz’ diye sigorta şirketinin kapısını çaldı; şirketler ise, ‘yasa ile bizim sorumluluğumuz bitti ya SGK’ya başvur ya da mahkemeye git’ demek zorunda kaldı. Kimi mahkemeler ise SGK’nın ödediğinin üzerini şirketlerin ödemesi yönünde kararlar aldı. Kısacası, ortada tam bir keşmekeşlik yaşanır hale geldi.

Haberin Devamı

SORUMLULUK SGK’NIN

Geçtiğimiz haftalarda yayınlanan ve 1 Haziran’da başlayacak yeni trafik sigortası uygulaması bu sorunu da ortadan kaldırdı ve trafik kazalarında tedavi giderlerinin SGK tarafından karşılanacağı resmen sigortanın genel şartlarına yazıldı. Eminim birileri, ‘hangi madde, ne diyor’ diye soracaktır. Yayınlanan yönetmelikteki o maddeyi aynen sizlerle paylaşayım:
“Kaza nedeniyle mağdur olan kişinin tedavisine başlanmasından itibaren sürekli sakatlık raporu alana kadar tedavi süresince ortaya çıkan protez organ bedelleri de dahil; bakıcı giderleri, tedaviyle ilgili diğer giderler ile kaza nedeniyle çalışma gücünün kısmen veya tamamen azalmasına bağlı giderler, SGK’nın sorumluluğunda olup, sigorta şirketlerinin ve Güvence Hesabının sorumluluğu sona ermiştir.”
Tahmin ediyorum artık tereddüt edecek bir durum kalmadı, çünkü madde çok açık şekilde sigorta şirketlerinin sorumluluğunun bittiğini ortaya koyuyor. Ne zaman sigortanın sorumluluğu başlıyor? Tedavi bitip de eğer vatandaş, trafik kazası nedeniyle sakat kalmışsa ya da tedavi sonucu vefat etmişse; o zaman sigortanın sakatlık ve vefat tazminatı devreye giriyor.


Yazarın Tüm Yazıları