İş hayatını yakından ilgilendiren uygulama başlıyor

İş hayatını yakından ilgilendiren düzenlemenin başlamasına az bir zaman kaldı.

Haberin Devamı

Kısaca, mesleki yeterlilik belgesi olmayanlar, 25 Mayıs tarihinden itibaren tehlikeli işlerde çalışamayacak, çalıştırılamayacak.
Geçen sene, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda bazı düzenlemeler yapılmış ve 2015’in Mayıs ayında da kanun çıkmıştı. Kanuna göre, kişiler artık mesleki yeterlilik belgesi olmadan tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışamayacak. İşletmelerde, bu belge olmadan işçi çalıştıramayacak. Hangi meslekler olduğunu ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı açıklayacak, mesleki standartları ise Mesleki Yeterlilik Kurumu belirleyecek. Geçen yıl yayınlanan kanuna göre de işletmelere yeni uygulamaya uyum sağlamaları için bir yıllık süre tanındı. İşte bu süre 25 Mayıs’ta doluyor.

40 MESLEK BELİRLENDİ
Peki, bu düzenleme hangi meslekleri kapsayacak? Bakanlık, mesleki yeterlilik belgesi gerektiren 40 mesleği de belirledi. Bu meslekler; ahşap kalıpçısı, alçı levha ve sıva uygulayıcısı, alüminyum kaynakçısı, bacacı, betonarme demirci, betoncu, çelik kaynakçı, direnç kaynak ayarcısı, tüm doğalgaz ile ilgili işler, duvarcı, endüstriyel boru montajcısı, hidrolik-pnömatikçi, ısı ve ses yalıtımcısı, ısıtma ve tesisat ustası, boyacı, iskele kurum elamanı, kaynak operatörü, makine bakımcısı, otomotiv alanında çalışanlar, panel kalıpçı, plastik kaynakçı, seramik kaplamacısı, tünel kalıpçısı, yangın yalıtımcısı.

25 Mayıs tarihinden itibaren bu mesleklerde çalışanlarda mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu aranacak. Bu belgeye sahip olmayanlar da bu tarihten itibaren çalışamayacak, çalıştırılamayacak. Önümüzdeki dönemde bu mesleklere yenileri de eklenecek ve 106 meslekte belge aranacak. Kısa zaman sonra da tüm tehlikeli meslekler kapsam altına alınacak.

İŞYERİNE 500 LİRA CEZA
Bu konuda denetimleri ise iş müfettişleri yapacak. Mesleki yeterlilik belgesine sahip olmayan kişileri çalıştıran işyerlerine ise her bir çalışan için 500 lira ceza kesilecek.

Tabi, mesleki yeterlilik belgesi için istisnai durumlar da var. Mesleki Eğitim Kanunu’na göre ustalık belgesi almış olanlar ile mesleki ve teknik eğitim okullarından, üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren bölümlerinden mezun olanlarda belge şartı aranmayacak. Yani, okullardan mezun olanlar çalışabilecek ve çalıştırılabilecek.

Peki, mesleki yeterlilik belgesi için ne yapmak gerekiyor? Bu konuda Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından 40 işkoluna yönelik sınavlar yapılıyor. Öncelikle bu sınavlara girmek gerekiyor. Sınav ve belgelendirme ücretleri ise İşsizlik Fonu’ndan karşılanıyor. Sınavı kazananlar yetkilendirme belgesini alıyor.

Yazarın Tüm Yazıları