Erken rezervasyon yaptırdıysanız, bu yazıyı okumadan seyahate çıkmayın

Önce bir tespitte bulanayım, sonra konunun detayına gireceğim.

Haberin Devamı

Hürriyet ekonomiden Burak Coşan, sorunu geçen hafta gündeme getirdi ama bir de ben anlatayım. Bu sene turizmciler, ‘turist yok, öldük, bittik’ edebiyatı yapıyorlar ya; yerli turist için uygulanan fiyata bakıyorsunuz, dudak uçuklatıyor. Bizzat baktım. Eşim, çocuklarla kısa bir tatil için; Bodrum’da, kalınabilir bir otelde, 4 kişilik ailenin beş günlük tatil fiyatı, 9 bin 500 liradan başlıyor. Uçak bileti falan da dahil değil. Kusura bakmayın buna, fırsatçılık deniyor.

 

Kimse bana, ‘erken rezervasyon yaptırsan öyle olmazdı’ demesin. Yabancı turist yoksa ki, yok, oteller boşsa ki, boş; rezervasyonun erkeni, geçi olmaz. Burak Coşan’ın, haberinden okudum; neymiş, 3 bin liradan biranda 2 bin liraya inilirse gelecek yıl fiyatları eski seviyeye çekemezlermiş. Bundan 20 gün önce, bir otel yöneticisi, trafik sigortalarındaki fiyat artışıyla ilgili bana yolladığı mailinde, özetle şunları yazıyordu: “Otelimize ait 23 tane araç var ve bu sıkıntılı dönemimizde sigorta primlerindeki fahiş artış, bizi zor durumda bıraktı. Fiyatların düşmesi için düzenleme de yapıldı ama yine de düşmüyor, sigortacılar fırsatçılık yapıyor.”

 

Haberin Devamı

Bu mantıkla bakarsak; sigortacılar da, fiyatları düşürürlerse, gelecek sene poliçe yenilemesinde, primleri eski seviyeye çekemezler.

 

AMAN DİKKAT!

 

Neyse, gelelim asıl konuya. Geçen senelerde, tur şirketi iflaslarını, binlerce kişinin tatilinin zehir olduğunu hatırlatarak, bu sezon, paket tur satın alarak, seyahate çıkacakları uyarıyorum, ‘aman dikkat’. Neden mi? Anlatayım. 9 yıl önce çıkarılan yasa ile seyahat acentalarına, yurtiçinde sattıkları tüm paket turlar için sigorta zorunluluğu getirildi. Tur şirketinin, taahhüt ettiği hizmetleri yerine getirememesinden şirketin iflasına kadar tüm riskler sigorta kapsamına alındı. Biraz daha açayım. Sigorta; tur şirketinin iflasından tutun da beş yıldızlı otel deyip, üç yıldızlıda konaklatmaya, uçak deyip, otobüsle seyahat ettirmeye kadar tüketiciyi mağdur edecek tüm olumsuzlukları kapsıyor. Bunlardan biri gerçekleşirse ki, geçmişte çok gerçekleşti, tüketici zararını sigortadan alıyor. Seyahat acentası, paket tur sattığı anda müşterisine sigorta poliçesini de vermek zorunda. Vermezse, sigorta yaptırmayan şirketin faaliyet ruhsatı iptal edilir.

 

Haberin Devamı

YA TUR ŞİRKETİ BATARSA!

 

Çok güzel, değil mi? Maalesef öyle değil işte. Bugün birkaç büyük seyahat acentasının dışında zorunlu olan bu sigortayı, yaptıran yok. Neden? Paket turun maliyetini artırıyormuş da ondan. Hal böyle olunca da yüzbinlerce tüketici, risklere açık bir şekilde sigortasız tatil yapıyor. Tüketicinin bundan haberi var mı? Yok. Çünkü bilgilendiren yok. Olmadığında da tüketici, paket tur satın alırken, ‘ver kardeşim şu sigortamı’ demiyor. Sonra da iş işten geçmiş oluyor.

 

Açıkça söyleyeyim, bu sene de durum farklı değil. Türkiye Seyahat Acentaları Birliğinden (TÜRSAB) bilgileri aldım; erken rezervasyon kapsamında 4 milyonun üzerinde kişi, paket tur ile seyahat edecek. Bunların kaçı sigortalandı? Sordum soruşturdum, 300-400 bini bile bulmuyor. Kabaca, 3 milyon 600 bin kişi, bu yaz, her türlü riske açık ve korumasız tatile çıkacak demektir. Dikkatinizi çekerim, turizmciler, riskli bir sene geçiriyorlar; yabancı turist yok, işler durma noktasında.

 

Haberin Devamı

TURİZM BAKANI’NIN HABERİ VAR MI?

 

Eminim, bu durumdan, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın bile haberi yoktur. Olsa, denetim yapılsa, sigortalı kişi sayısı bu kadar düşük olmazdı. Son olarak, okuyuculara bir tavsiyede bulunayım. Eğer, halen paket tur almadıysanız ve niyetliyseniz; tur şirketine, sigortanızı sorun, hatta poliçenin bir örneğini mutlaka alın. Aldıysanız ve henüz seyahate çıkmadıysanız da tur şirketine gidip, poliçeyi isteyin. Vermiyorsa, yaptırmamıştır demektir; o zaman da TURSAB’a şikayet edin. Benden uyarması.

Yazarın Tüm Yazıları