Engelli, eski hükümlü çalıştırmayanlara kesilen cezalar nereye gidiyor?

Önce bir tespitte bulunayım. Kabul edersiniz, etmezsiniz; işyerlerinin belli sayılarda engelli ve hükümlü çalıştırma zorunluluğu bulunmasına rağmen, çoğu işletme bu zorunluluğu yerine getirmiyor ya da farklı yollarla istihdam ediyor.

Haberin Devamı

Hal böyle olunca da hem engelli vatandaşlar hem de eski hükümlüler iş bulmakta zorlanıyor. Bu işin bir boyutu. Bir diğer boyutu ise illa da engellilerin ya da hükümlülerin bir işyerinde çalışması da gerekmiyor, belli alanda özel yetenekleri varsa ki, var, kendiişlerini de kurabilirler. Bu nokta da finansal destek sorunu ile karşılaşıyorlar. Daha açık bir anlatımla, bu vatandaşlarımız, kendiişlerini kuracak sermayeyi bulamıyor.

36 BİN LİRA HİBE DESTEĞİ
Özetle, engelli ve eski hükümlüler hem iş bulamıyorlar hem de kendiişlerini kuramıyorlar. Peki, ne olacak? Bu konuda, Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR), çok özel bir uygulaması var. Açıkçası ben de bu uygulamadan, engelli bir okuyucum sayesinde haberdar oldum. Uygulama kapsamında, İŞKUR, engelli ve hükümlülerin iş kurmaları halinde 36 bin lira hibe desteği veriyor. Yapılacak tek şey ise, bu vatandaşların, projelerini hazırlamak ve İŞKUR’a başvurmak.

Sadece bu da değil; İŞKUR’un, bu kapsamda bir uygulaması daha var. Engellilerin işe yerleşmelerindeki en büyük engel olan, mesleki eğitim ve tecrübe eksikliğini gidermeleri için mesleki eğitim kursları düzenliyor. Bu sayede engelliler, kendilerine uygun mesleği öğrenebiliyor. İŞKUR, engelli kişilerin hem işyerlerinde bizzat iş öğrenmelerine hem de girişimcilik eğitimleri vasıtasıyla iş kurma fikirlerinin gelişmesine de imkan tanıyor.

Haberin Devamı

İŞKUR, KAYNAĞI NEREDEN BULUYOR?
Gelelim, işin en ilginç tarafına. İŞKUR, tüm hibe desteklerinin ve eğitim kursu hizmetlerinin maliyetini nereden karşılıyor biliyor musunuz? Engelli ve eski hükümlü çalıştırmayan işverenlere kesilen para cezalarından. Yani tahsil edilen cezalar, bu vatandaşların iş kurmalarında ve eğitilmelerinden kullanılıyor.

Eminim diyeceksiniz ki, ‘kim bu hibelerden yararlanmış, iş kurmuş’. Sadece 2016 yılında, kendi işini kurmak için hibe başvurusunda bulunan 125 engelliye 4,5 milyon TL, 23 eski hükümlüye de 339 bin liraya yakın kaynak tahsis edildi. Toplamda ise engelli ve eski hükümlüleri desteklemek için 10 milyon TL kaynak aktarıldı. Merak edenleriniz için söyleyeyim; hibe desteği alanlar tekerlekli sandalye tamir atölyesi, lokanta, emlak ofisi, ayakkabı imalathanesi, tasarım ajansı kurdular. Peki, 2016 yılı için hibe desteği bitti mi? Hayır. 10 Haziran’a kadar devam ediyor. Benden söylemesi.

Yazarın Tüm Yazıları