Beklenen yasa çıktı, trafik sigortasında neler değişti?

Aylardır trafik sigortasındaki gelişmeleri yakından takip edip, sizlerle paylaşıyorum.

Haberin Devamı

Son dönemde de fiyat artışlarından şikayet eden kesimlere, ‘az biraz sabredin, tüm kesimleri rahatlatacak düzenleme Meclis’e gönderildi, eli kulağında, yakında çıkar’ diyorum. Niye, diyorum? Meclis’e sevk edilen ve birçok kanunda değişiklik öngören torba kanunda trafik sigortasına yönelik düzenleme de var da ondan. Nihayet geçtiğimiz hafta, içinde trafik sigortasının da olduğu bazı maddeler Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçti. Bundan sonra artık pek değişiklik olmaz, torba kanunun diğer maddeleri de komisyonlardan geçer, kısa zamanda oylanır ve tahmin ediyorum 10 gün içinde yasa çıkar. Yani, şimdiden, trafik sigortasında yeni düzenleme hayırlı olsun diyebiliriz.

 

Peki, neler değişti? Aslında tasarıda trafik ile ilgili öyle onlarca madde yok, üç madde var ve bunlar da komisyonlardan geçti. ‘Sadece üç madde mi?’ demeyin; bunlar, trafik sigortasında bugünkü kaotik noktaya gelinmesine neden olan sorunları çözmek için yeter de artar bile. Tek tek anlatayım. Öyle hukuki terimlerle de kafanızı karıştırmadan, Türkçe meali ile anlatayım.

Haberin Devamı

Yasa çıktıktan sonra trafik kazalarında hayatını kaybedenler için sigortadan ödenecek tazminatın hesaplanmasına ve bu hesap sonrası da yakınlarına yapılacak ödeme tutarına düzenleme gelecek. Hesaplama yöntemini ise Hazine Müsteşarlığı belirleyecek. Daha açık şöyle anlatayım: Bugüne kadar vefat tazminatının hesaplanmasında kanunla sınırları çizilmiş belli bir standart olmadığından mahkemeler, kişiden kişiye değişen tutarlarda tazminatlara hükmediyor, sigorta şirketleri de bunları ödemek zorunda kalıyordu. İşte bu durum, trafik sigortasında bugünkü fiyat artışlarının temel nedeniydi.

 

Yeni düzenleme ile Hazine, standart bir hesaplama yöntemi belirleyip, açıklayacak ve sigorta şirketleri kime, ne kadar vefat tazminatı ödeyeceğini, kişiler de sigortadan ne kadar tazminat alacağını bilecek. Böylece, kazada ölenlerin yakınları ya da bu işlere aracılık edenler, daha fazla tazminat almak için mahkemelere müracaat etmeyecek, etse bile mahkemeler, farklı tazminatlara hükmedemeyecek. Hem yıllarca süren davalara gerek kalmayacak, mahkemelerin iş yükü hafifleyecek hem de kazada ölenlerin yakınları yıllarca beklemeyip, hak edilen tazminatı hemen alacak. Bu, bir.

 

Haberin Devamı

İki, yasa çıktıktan sonra artık sigortacılar, kusurlu sürücülere tazminat ödemeyecek ki, bu yıllardır şirketlerin yaşadığı en büyük sorundu ve yine bugünkü fiyat artışının da temel nedeniydi. Kusurlu sürücü ile kasıt; örneğin, alkollü araç kullanıp, bir yere çarparak, vefat eden sürücü için sigorta şirketleri, yakınlarına vefat tazminatı ödemek zorunda kalıyordu. Neden? 2011 yılında yargı, sürücü kusurlu da olsa vefatından dolayı yakınlarına tazminat ödenmesine hükmetti ve bu durum içtihat haline geldi de ondan. Yeni düzenleme ile artık sigortacılar, kusurlu sürücülerden dolayı tazminat ödemeyecek.

 

Üç; yasa çıktıktan sonra, trafik kazalarında zarar görenler, zararını tazmin etmek için önce sigorta şirketine müracaat edecek. Eminim, ‘bu da nereden çıktı?’ diyeceksiniz. Kamuoyu pek bilmiyor ama bu konuda önemliydi. Öyle hale gelmişti ki, trafik kazasında yakınını kaybedenler; gerek kendileri, çoğunlukla da aracılar vasıtasıyla, daha fazla tazminat alabilmek için sigorta şirketi yerine, direk mahkemeye başvurmaya başlamışlardı. Yeni düzenleme bunu da ortadan kaldırıyor ve kişilerin dava yoluna gitmeden önce sigorta şirketine başvurmasını, sigorta şirketinin de başvuru tarihinden itibaren 15 gün içinde bu başvuruya yazılı cevap vermesini zorunlu kılıyor. Vatandaş, 15 gün içinde cevap alamaz ya da aldığı cevap talebini karşılamazsa o zaman mahkeme yoluna gidebilecek.

Haberin Devamı


Yeni düzenlemeler böyle. Şimdi diyeceksiniz ki, ‘bunlar iyi güzel de yasa çıktıktan sonra trafik sigortasının primleri düşecek mi, sen ondan haber ver’. Hele bir yasa çıksın, uygulamaya girsin o zaman bu konuya değineceğim. Yani, moda tabirle az sonra.

Yazarın Tüm Yazıları