Nilgün Tekfidan Gümüş
Nilgün Tekfidan Gümüş
Nilgün Tekfidan GümüşYazarın Tüm Yazıları

Sınır ötesi riskler

TÜRKİYE günlerdir Suriye’ye yapılabilecek askeri bir operasyon ya da sınırda güvenli bölge oluşturulma olasılığını konuşuyor.

Haberin Devamı

Sonradan Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Türkiye’nin yarın, kısa bir dönem içinde Suriye’ye gireceği gibi bir beklenti içine kimse girmemelidir” dedi... Ama konuşmasındaki “Türkiye’nin güvenliğini tehdit edecek bir durum olursa yarını beklemeyiz” vurgusu da dikkat çekiciydi.

*

SINIRIMIZIN öte yanında Afganistan tipi bir kaos oluşmuşken Türkiye’nin bölgede askeri önlemlerini arttırması önemlidir.

Akçakale’nin karşısındaki Tel Abyad’ın IŞİD’den Suriyeli Kürtlerin PYD’sinin eline geçmesi, Suruç’un karşısındaki Kobani’nin yeniden IŞİD saldırısına uğraması, aralarında El Nusra’nın da bulunduğu cihatçı grupların Halep’i almak için büyük bir saldırı düzenlemesi, buna karşılık Davutoğlu’nun ‘Türkiye-Halep bağlantısının kesilmesine izin vermeyiz’ mealindeki çıkışı bölgedeki sıcak gelişmelerin, yaz sıcağına rağmen süreceğine işaret ediyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE NE YAPIYOR

HER ne kadar Davutoğlu, kısa bir zamanda Suriye’ye müdahalenin söz konusu olmadığını belirtse de öte yandan ABD ile koalisyon çerçevesinde ortak bir operasyon için müzakerelerin sürdüğü anlaşılıyor.

Geçtiğimiz günlerde bir grup gazeteciye açıklama yapan Ankara’dan üst düzey bir yetkiliye göre ABD ile Türkiye arasında ‘operasyon’ temalı müzakereler sürüyor.

Türkiye malûm, koalisyonun IŞİD bombardımanına aktif destek vermedi. Sadece İncirlik üssünden keşif İHA’larının havalanmasına ve Iraklı Peşmerge’nin Kobani’deki Kürtlere destek olması için topraklarından geçmesine izin verdi.

Suriyeli ve Iraklı Kürtler, bu süreçte IŞİD ile mücadelede ABD’nin önemli bir ortağı oldu. Şimdi ise anlaşılan Türkiye, koalisyonun bir parçası olarak operasyon seçeneğini yokluyor.

ABD DESTEK VERİR Mİ

ABD bu hamleye nasıl karşılık verir?

Washington, bu ara Suriye rejiminin hamilerinden biri olan İran ile nükleer programının kontrol altına alınması için sıkı bir pazarlık yürütüyor.

Haberin Devamı

Ve kritik bir aşamadalar. 9 Temmuz’a kadar yeni bir süre tanındı. İran da, Obama yönetimi de bu anlaşmanın olmasını istiyor.

ABD yönetimi, İran’ın 80 milyon nüfuslu dinamik pazarına girmek isteyen şirketlerin baskısı altında. Müzakerelerde de gidişat olumlu yönde. Taraflar, uzlaşma için epey zorluyor.

Bu durumda ABD, Suriye’de Esad rejimini ve Hizbullah’ı destekleyen İran’ın hoşuna gitmeyecek bir adım atmaya istekli olur mu? Bir başka soru da şu...

Ayrıca Irak ve Afganistan’daki askeri mevcudiyetini epey azaltan ABD yönetimi, ülkesindeki 2016 başkanlık seçimleri öncesinde ordusuna yeni bir külfet getirmeyi kabul eder mi?

YA RUSYA VE İRAN

YA diğer aktörler? Rusya mesela... Sınır ötesi müdahale iddialarının ayyuka çıktığı geçtiğimiz günlerde Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim Moskova’daydı...

Haberin Devamı

Sürpriz bir şekilde toplantıya Devlet Başkanı Vladimir Putin de katıldı. Bir kez daha Beşar Esad’a destek açıkladılar.

Anlaşılan o ki, Esad rejimine karşı algılanabilecek sınır aşan bir operasyona olur vermezler.

Keza Suriye’deki vekalet savaşında taraflardan biri olan İran da... PYD ve IŞİD gibi bölgedeki yerel silahlı grupların ise TSK’nın hamlesine karşı durması muhtemeldir.

DİĞER RİSKLER

AYRICA uluslararası meşru destek ve sizinle ortak hareket edecek müttefikler olmadan sınırı aştığınız an, ülkenizin toprak bütünlüğünü de bizzat riske atmış, diğer terör gruplarına da hattı açmış olursunuz.

Hududunuzun geçirgenliği kontrolden çıkabilir.

Ve olası bir müdahalede düşman kim olacak? IŞİD mi, Esad mı, PYD mi? Ve müdahalenin amacı ne olacak?

Haberin Devamı

Mare hattındaki 90 km’lik alanın PYD tarafından kapatılıp Kürt koridoru oluşturulmasını engellemek mi? Öncüpınar ve Cilvegözü karşısındaki bölgenin IŞİD kontrolüne geçmesine karşı koymak mı?

Diyorlar ki, bu bölgede Arap-Kürt-Türkmen çatışması çıkarsa milyonlarca göçmen daha gelebilir. Peki bölgesel güç Türkiye oraya müdahale etse gelmezler mi?

*

BAŞTA da dediğim gibi Türkiye’nin güvenliği için önlem alması önemlidir. Sınırını güçlendirmelidir.

Ancak büyük aktörler savaşın bitmesi gerektiğine ikna olmadıkça, (ki böyle bir tutum pek gözlenmiyor) Ankara’nın Suriye’ye uzanması, bu ülkedeki tehlikeli fay hatlarının ülkemize doğru yürümesinin yolunu açmaktan başka bir işe yaramaz.

Haberin Devamı

Umarım ki, tüm bu feveran, uluslararası toplumu Suriye’deki son gelişmelerden duyulan rahatsızlığa dikkat çekmek için koparılmış olsun.

Yazarın Tüm Yazıları