Rahat soluk almak hayal mi oluyor

SON yağmur öncesi, hani gündüzleri bahar gibi olduğu günlerin akşamı ve gecesi, hava kirliliği dayanılmazdı.

Haberin Devamı

Kapı, pencere açılmıyor, o hiç bir zaman vedalaşamadığımız kömür kokusu her yere siniyordu. “Gece ve gündüz ısı farkından kaynaklanıyor olabilir” yorumları yapıp, “Yahu doğalgaz giderek yaygınlaşıyor, çevrede kömür yakan yok gibi. Kömür kaloriferli apartman da kalmadı sanki” diyerek kirliliğin kaynağını merak ediyorduk.

DEĞERLER ÜRKÜTTÜ
Ve gazetelerde, geçen pazartesi günü haberleri görünce şok olduk neredeyse... İzmir’in havası S.O.S. veriyormuş. Sağlıksız havanın bir alt kademesi olan “hassas” düzeyindeymiş. İçimiz karardı. Çünkü mevzuat gereği, metreküp başına hava kirletici partikül maddenin en fazla 90 olması gerekiyormuş. Ve bu miktar bizim Güzelyalı’da 265, Gaziemir’de 263, Bayraklı’da 261, Şirinyer’de 208’miş.
YAKITLAR KALİTESİZMİŞ
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan, kirliliğin ısınma için kullanılan yakıtların kalitesizliğinden kaynaklandığını vurgulamış, “İzmir’in en büyük sorunlarından birisi, doğalgaz gibi temiz yakıt kullanılmıyor. Sebebi, yoğun gecekondulaşma. Bu yapıların kentsel dönüşümle yenilenmemesi neticesinde her kış bu tür sıkıntıları yaşıyoruz” demiş ve eklemiş:
“Yasa sebebiyle artık biz denetleyici olacağız. Bakanlık olarak temiz yakıt konusuna kararlar aldık. Biri doğalgaza geçilmesi konusu. Diğeri ise kömürün kalitesi. 2017’de temiz hava ve ölçüm istasyonlarının hizmete girmesiyle hava kalitesini online izleme fırsatımız olacak.”
SANAYİNİN DE PAYI VAR
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Emine Helil İnay Kınay da Aliağa’daki ağır sanayi tesislerinden kaynaklı hava kirliliğinin yıl boyunca sürdüğünü, kışın ısınma kaynaklı kirlenme de eklendiğinde sorunun büyüdüğünü söylemiş, şöyle konuşmuş:
“Kent içindeki ve çevresindeki sanayi tesisleri, taş ocaklarıyla ilgili sorunu çözmeden doğalgaz ve daha az kirletici yakıt kullanımının teşvik edildiği önlemler kalıcı olmaktan uzak. Üstelik kentin farklı ve gelir seviyesi düşük bölgelerinde kullanılan yakıtlarla ilgili sorunun sosyal boyutunun da çözülmesi gerekiyor.”
SIKI DENETİM VAR MI
Bu açıklamaları okurken bile burnuma kömür kokusu geldi sanki. Dedim ya, içim karardı ve aklıma şu sorular takıldı:
* İzmir’de bir zamanlar kömür depoları, satıcıları sıkı denetlenirdi. Şimdi de sıkı denetim var mı?
* Denetim konusunda herhangi bir yetki karmaşası var mıdır? Belediyeler bu konuda devre dışında mıdır, sorumlu mudur?
* İzmir’de gecekonduların tümü kentsel dönüşümle yenilenene kadar hava kirliliği sürecek mi?
* Sözü edilen istasyonlar kurulup, hava kalitesi online izlendiğinde ne olacak? Havayı kirletenler belirlenip cezalandırılacak mı? Hava kalitesinin kötü olduğu belirlenince ne yapılacak?
* Düşük gelir düzeyindeki ailelere bir zamanlar torba torba kömür yardımı yapılırdı. Bu yardım sürüyor mu? Sürüyorsa, kömürün kalitesi nasıldır? Hava kirliliğine katkısı nedir?
* Başta Aliağa’dakiler olmak üzere, sanayi kuruluşları, hava kirliliği açısından denetleniyor mu?
* Hava kirliliği ölçümleri sık sık yapılarak, sonuçları vatandaşla paylaşılacak mı?
BUGÜNKÜ ETKİSİ NEDİR
* Değerler sağlığı tehdit edici boyuta ulaştığında, vatandaş uyarılacak mı? (Maske takın, dışarı çıkmamaya çalışın gibi...)
* Şimdiki değerlerin sağlığa olumsuz etkisi ne boyuttadır?
Vallahi bu soruları sıralarken bile soluk almakta zorlandım... Ama çare yok. Etkili, yetkililerden bir açıklama beklemek de hakkımız değil mi?
Rahat soluk için bekliyoruz.

-----

Haberin Devamı

İZMİR’DE ÇOK FARKLI BİR ETKİNLİK ADRESİ

Haberin Devamı

Açık Stüdyo’dan
çok açık davet

Rahat soluk almak hayal mi oluyor

BAHAR Nihal ve Şafak Ersözlü çiftinin kurduğu ve bir süredir çalışmalarını sürdüren Açık Stüdyo, açılış tanışmasına ev sahipliği yaptı. Borga Kantürk ve Merve Ünsal’ın “Mesafeler” adlı sunum gerçekleştirdiği açılışla ilgili söz Ersözlü çiftinde:
“Açılışımız güzel geçti. Mekanımızı ilk kez bu kadar kalabalık gördük. Çok keyifli tanışmalar yaşandı. ‘Mesafeler’ sunumu oldukça anlamlıydı. Sonuçta bizim de bu stüdyoyu oluştururken temel motivasyonumuz, sanatçı ve izleyici arasındaki mesafeyi kısaltmak, hem zemin bir platformda eşit ilişki olanaklarını araştırmaktı.”

Rahat soluk almak hayal mi oluyor

BUGÜNKÜ PROGRAM
Önümüzdeki günlerde adını sıkça duyacağımız Açık Stüdyo’nun bugünkü etkinliklerine göz atalım:
11.00-13.00 Stresi hafifletmek için yoga çalışması. Eğitmen; Ece Ekincioğlu.
16.00-18.30 Herkes Dans Edebilir - “Dansın Yapı Taşları”. Eğitmen: Şebnem Yüksel.
20.00-20.30 5’inci İzmir Uluslararası Tiyatro Festivali kapsamında Şafak Ersözlü’den, “Ben mi Gördüm Kelebek Olduğumu Düşümde Ben Olduğunu Düşleyen Kelebek mi?”
PAZARTESİ NE VAR
5 Aralık Pazartesi saat 20.30-22.00 arasında “Bedende enstrümantal seslendirme, ritim ve hareket uygulamaları” var. Eğitmen de Tonguç Gökalp.
Açık Stüdyo’nun adresi: Etiler Mahallesi 1265 Sokak No: 8/201 Emek İş Merkezi-Konak. (Tarifi de şöyle: Basmane Mürselpaşa Caddesi’nden Kahramanlar’a doğru giderken Blue Hotel’in yanındaki sokak.)
İletişim bilgileri: www.acikstudyo.com - info@acistudyo.com (0-541 470 75 35)

-----

Haberin Devamı

SÖZ
SİZİN

KOAH hastaları için
elektriğin önemi

BİRÇOK insanın hislerine tercüman olarak hayati bir konuyu kamuoyuyla paylaşmak istiyorum. Sigaranın nihai intikam şekli KOAH. Benim gibi 25 sene basketbol oynasanız, 15 sene yüzseniz (profesyonel) bile, sigarayı içerseniz, akciğerlerinize gitmemek üzere mirasını bırakıyor.
EVLERDE HAYATİ CİHAZLAR
Bu insanlar evlerinde nibülatör ve oksijen makinesi bulundurarak ani ataklarda veya gerektiğinde bu aletlere bağlanıp yaşamaya devam ediyor. İzmir ve yöresinde elektrik kesintileri malum.
KESİNTİ OLMAMALI
Ancak geçenlerde hükümetin bir kararı tebliğ edildi. (KHK mi bilmiyorum) Evlerinde solunum cihazı bulunan abonelerin elektriğinin hiçbir şekilde kesilmemesi... Ben de kullandığım için elektrik abone-işletmeye yazarak gerekli talimatın verilmesini rica ettim. Çok seyahat ediyorum. Dönüşte bakıyorum, 20-30 lira için elektrik kesilmiş. Konu çok önemli.
Öner Yıldırım ILGAZ

-----

Haberin Devamı

BİR ALINTI

Gazeteci Engin Yavuz’dan...
Size kalmayacak dünya için size kalacak acılar biriktirmeyin (Halk deyişi).

-----

DİKKAT DİKKAT

Soğuk havada sokakta kimse kalmasın. İzmir’de sokaktaki kimsesizlere yardım için arayın:
361 71 51 - 361 00 82

Yazarın Tüm Yazıları