Sıfır noktasından liderliğe

Haberin Devamı

BU hikayenin iki kahramanı var. İltan Tuğsuz ve Mehmet Hanlıoğlu... İkisi de farklı alanlarda iş hayatına adım atar. Ve yıllar sonra ortak işler yaptıkları aşamada yolları kesişen girişimci ikili, bireylerin ve kurumların güvenlikte görüntü izleme sistemlerini birinci sıraya yerleştirdiğini fark eder. Güçlerini birleştirme kararı alan Tuğsuz ve Hanlıoğlu, mevcut işlerini bırakarak ‘yüksek çözünürlüklü IP kamera sistemleri’ alanına yönelirler. Ekim 2010’da kurdukları HİRes Elektronik ile yüksek çözünürlüklü IP kamera sektörünün dünya pazar lideri Alman ‘Mobotix’in Türkiye distribütörü olan ikili, markayı Türkiye’de kısa sürede sıfır noktasından yüzde 40’lık pazar liderliğine taşır. 120 bin lirayla kurulan HİRes’i 2014 sonunda 35 milyon TL cirolu hale getiren İltan Tuğsuz ve Mehmet Hanlıoğlu, ‘ithalat kadar ihracat’ hedefiyle de yazılıma ağırlık verdi. HireSoft markasıyla ürettikleri yazılımları şimdilik Türkiye’nin dışında Amerika ve Fransa’ya ihraç ediyorlar. Elektronik güvenlik sektörü için üretilen yazılımlar arasında ‘gülümsediğinizde açılan kapı’ ve ‘toplu taşıma takip sistemi’ gibi farkındalık yaratan projeleri bulunuyor. Sosyal sorumluluk kapsamında HİRes Spor Kulübü’nü kuran ikili, birçok branşta profesyonel takımlara sporcu yetiştirmeyi amaçlıyor. Ayrıca, Seferihisar’da otelden koleje, spor kompleksinden hastaneye kadar her şeyin yer alacağı bir spor kompleksini de 5 yılda hayata geçirmeyi planlıyorlar.

İLK RAUND KRİZİN
HİRes markasını yaratan ve onu zirveye çıkaran İltan Tuğsuz ve Mehmet Hanlıoğlu ile girişimcilik serüveni ve gelecek planlarını konuştuk. HİRes öncesini anlatarak söze başlayan Bilkent Üniversitesi İşletme mezunu İltan Tuğsuz, iş hayatına Vestel’de başladığını söyledi:
“Tuğsuz Gıda A.Ş. isminde bir aile şirketimiz vardı. Ağabeyim kariyerime burada devam etmemi isteyince, ihracat müdürüyken Vestel’den ayrıldım. Ağırlıklı müşterilerimiz otellerdi. Tabii, 90’lı yıllarda yaşanan krizler bizi biraz sarstı. Tahsilatlarda sıkıntılar çıktı. Ve 2001’de Tuğsuz Gıda’yı kapatmak zorunda kaldık. Ben de kendi işimi kurmaya karar verdim. Dış ticaretle uğraşmaya başladım. Otel ekipmanları alanında iş yaptım. Ortağım Mehmet Hanlıoğlu ile bu aşamada tanıştım. Otel ekipmanlarının yanı sıra kamera ve uydu sistemlerine de ihtiyacımız oluyordu. Bu tip ihtiyaçları, şimdiki ortağımın o dönemki şirketine veriyordum.”

Sıfır noktasından liderliğe

YENİ BİR SAYFA
Zaman zaman birlikte iş yapmaya başlayan İltan Tuğsuz ve Mehmet Hanlıoğlu, yüksek çözünürlüklü kameralar, internet ve network alt yapısında kullanılan cihazlardaki hızlı teknolojik gelişmeler, bireylerin ve tüzel kişiliklerin güvenlik ihtiyaçlarında görüntü izleme sistemlerini birinci sıraya yerleştirmeye başladığını fark eder. Tuğsuz, o süreci şöyle anlattı:
“Mehmet Hanlıoğlu, analog kamera sistemlerinin yerini yüksek çözünürlüklü IP kameraların almaya başladığını ve bu alanda iyi bir fırsatın olduğunu aktardı. Bu alanda ortak hareket teklifi geldi. Mevcut işlerimizi bırakıp, yeni bir sayfa açtık. Ve Ekim 2010’da HİRes Elektronik’i kurduk. Yüksek çözünürlüklü IP kamera sektöründe dünya pazar lideri Alman Mobotix’in Türkiye distribütörü olduk. Mobotix, bu alanda yüzde 40’lık pazar payı ile lider konumda olan bir marka. Ama Türkiye’de bir distribütörü olmasına rağmen bizim girdiğimiz yıl pazar payı yok denecek kadar azdı. Bizim çabalarımızla marka kısa sürede Türkiye’de de alanında pazarın lideri konumuna geldi. Ve diğer distribütör çekildi. 3 yıldır Mobotix’in tek yetkili distribütörü konumundayız.”

Haberin Devamı

Sıfır noktasından liderliğe

Haberin Devamı

İZMİR YİNE ÜS OLSUN
Mehmet Hanlıoğlu, 20 yıllık sektör tecrübesini 2010’da kurulan yeni firmasına taşımış bir isim. İzmir’in güvenlik sistemlerini uygulayan ilk kurumunda iş hayatına adım atan Hanlıoğlu, buranın kapanmasının ardından kendi şirketini kurmuş. Bugün bayilerinin yaptığı işi yapan, yani uygulayıcı pozisyonunda hizmet veren Hanlıoğlu, HİRes’in gerçekleştirdiği başarının sırrını şu sözlerle anlattı:
“Biz Mobotix’in dışında onu tamamlayıcı olan depolama ünitesi üreticisi Amerikalı ‘Overland Storage’ ile ağ anahtarlama üreticisi Alman ‘Microsens’nin Türkiye’de yetkilendirilmiş tek distribütörüyüz. 4 ay önce de yine CCTV kamera üreticisi Japon JVC’in distribütörlüğünü aldık. Bugün analog sistemlerinin yerini yüksek çözünürlüklü IP kameralar alıyor. Türkiye’de gelişmekten olan bir ülke ve çok proje var. Bu bizim büyümemizi hızlandırdı. Özellikle Mobotix’te söz sahibi bir distribütör olduk. Sıfıra yakın olan pazar payını yüzde 40’lara çıkardık. Bunları da İzmir’deki merkezden yaptık. Bugün distribütörlerin tümü İstanbul’da. İzmir’de olmak dezavantajlı gibi görünüyor, ama aslında bir avantaj var. Personel, hem daha donanımlı, hem de ekonomik. Zaten geçmişte İzmir elektronik konusunda Türkiye’nin üssü konumundaydı. Bu öncü ruhu tekrar hayata geçirmek gibi bir misyon üstlendik.”

Haberin Devamı

Sıfır noktasından liderliğe

ALTIN KAMERA
İltan Tuğsuz, HİRes’in Mobotix distribütörleri arasında ayrı bir yeri olduğunu anlatarak, şöyle devam etti:
“Mobotix, her yıl eylül ayında bütün distribütörleri Almanya merkezde topluyor ve düzenlediği gecede de 4 ödül veriyor. Biz de, 2011’de ‘Yılın Yeni Katılan Partneri’ ödülünü aldık. 2012 ve 2014’te de ‘Yılın Partneri Ödülü’nü aldık. Yine 2012’de ‘Yılın Büyük Başarısı Ödülü’ne layık görüldük. 2013’te ise 4 ödülün dışında Mobotix tarihinde bir ilk yaşandı ve ‘Altın Kamera Ödülü’nü aldık. Üstün performansımızın eseri.”

Sıfır noktasından liderliğe

BU KAPI GÜLÜMSEYİNCE AÇILIYOR
Bir yandan yurt dışından teknoloji getirdiklerini ifade eden Mehmet Hanlıoğlu, ‘ithalat kadar ihracat’ gibi hedeflerinin bulunduğunu söyleyerek, bu alanda yazılıma ağırlık verdiklerini anlattı. Mehmet Hanlıoğlu, “Yazılım işini geliştirmek için İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde 8 dönümlük yer aldık. 3 bin 900 metrekarelik laboratuvar yapacağız ve 60 kişilik ekiple yazılımlar üreteceğiz. Yapısı ve donanımıyla bu laboratuvardan dünyada 2 tane var. 3’üncü İzmir’de kurulacak. Biz Mobotix gibi markalara yazılım üreten bir şirket olmak istiyoruz. HireSoft’u bu anlamda dünya markası yapmayı hedefliyoruz. Burası 2017’de devreye girecek. Biz şu anda görüntü analizi, yüz tanıma ve toplu araç takip sistemi gibi yazılımlar ürettik. Toplu taşıma takip sistemimiz, Denizli, Ankara ve İstanbul’un yanı sıra Amerika ve Fransa’da uygulanıyor. Yüz tanıma alanında da bir farkındalık yaptık. Tekstilde zincir olan bir marka için gülümseyince açılan kapı yaptık. Personel müşteriyle buluştuğu noktaya açılan kapıya gülümsediğinde kapı açılıyor. Bunun gibi üzerinde çalıştığım projeler var” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Sıfır noktasından liderliğe

SPORDA DA VARLAR
Bir yandan elektronik güvenlik sektöründe önemli hamleler yapan Hanlıoğlu ve Tuğsuz, öte yandan sosyal sorumluluk mantığıyla HİRes Spor Kulübü’nü geçtiğimiz yıl kurmuşlar. Kulübün başkanı olan Mehmet Hanlıoğlu, o süreçi ise şöyle aktardı:
“Hedefimiz İzmir’de başarılı sporcular yetiştirmek. Başarılı bir kulüp yaratmak amacındayız. Şu anda üç kategoride takımımız var. 2000’li doğumlulardan oluşan ve amatör kümede yer alan basketbol takımımız namağlup gidiyor. Hatta Hires Spor Kulübü Yıldız Basketbol Takımı, yaklaşık 40 takımın mücadele ettiği Antalya’da Otel’de düzenlenen Akdeniz Spor Kampları ve Basketbol Turnuvası’nda 2’nci olma başarısı gösterdi. Biz bunu daha da ilerletmek için Seferihisar’da bir spor kompleksi ve kolej yapmak için harekete geçtik. Kulübün kendi kaynağını kendisi yaratsın istiyoruz. Burada sporcu oteli, hastane, kolej, tesisler, kortlar, yüzme havuzu gibi her şeyin yer aldığı kompleks olacak. Kolej kısmı da bin kişilik olacak. Ve eğitimle sporu bir biriyle entegre edeceğiz. 5 yıl içinde bunu hayata geçirmeyi planlıyoruz ve ilk etapta da spor tesislerini hayata geçireceğiz.”

Haberin Devamı

KISA KISA
• Elektronik güvenlik sektörünün Türkiye’deki pazar büyüklüğünün 350 ile 500 milyon euro arasında olduğunu anlatan İltan Tuğsuz, HİRes’in bu pazarda ilk üçte yer aldığını, “Yüksek çözünürlüklü IP kamerada ise pazar lideriyiz” diyor.
• Mehmet Hanlıoğlu, HİRes’in her yıl katlanarak büyüdüğünü ifade ederek, “2015’te de bu böyle olacak. 2-3 katlık bir büyüme hedefliyoruz. 75 milyon lira gibi bir hedef koyduk ama 100 milyonla kapatacağımızı düşünüyorum” ifadesini kullandı.
• HİRes’in bugün çeşitli noktalarda 97 bin kamerası bulunuyor.

Yazarın Tüm Yazıları