Öğrencide para mı var

Haberin Devamı

DÜNE kadar hayatımızda pek olmayan bir konut tipiydi 1+1... Ama gençlerin tek başına yaşama isteği ve üniversiteli öğrenci sayısının her geçen gün artmasıyla sektörün bir anda gündemine oturdu. Önce İstanbul’da başlayan bu akımı, 2007’de İzmirli iş insanı Yücesoy Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Cem Yücesoy da fark eder. Ve İzmir Buca’da öğrenciler için 1+1 konut yapmak için şirketin kurucusu inşaat mühendisi babası Cemal Yücesoy’a gider.

Öğrencide para mı var

Babanın, “Öğrenciye ev mi satacağız? Öğrencide para mı var?” şeklinde bir yaklaşımı olur. Ama Cem Yücesoy, babasını ikna eder ve 2008’de ilk yaptıkları 1+1 dairelerin tamamını bir gecede satar.

Haberin Devamı

Öğrencide para mı var

Sadece Buca’da 10 bin
“Tabii bunları öğrenciler almadı” diyen Cem Yücesoy, o süreci şöyle anlattı: “Bu tip konutları yatırımcılar aldı ve öğrencilere kiraya verdi. İyi bir yatırım enstrümanı oldu. 2008-2012 arasında Buca’da çoğunluğu 1+1 olmak üzere 550 konut ürettik. İzmirli müteahhitler, ‘Bu iş tutmaz. Kim alır bu kadar küçük evi?’ diye tavır takındılar. O yıllarda daha geniş evler modaydı. Ama bizim yaptığımız konutların bir gecede satılması ve büyümemizi görenler 2009’dan sonra büyük konutları bırakıp 1+1 daireli projelere yöneldiler. Bugün Buca’da 10 bine yakın 1+1 daire olduğu tahmin ediliyor.”
1989’da kurulan ve birçok önemli taahhüt işinde imzası bulunan Yücesoy Mühendislik, 1+1 konut tipinin dışında İzmir’de ses getiren çeşitli projelerde de yerini almış durumda. Devam eden projelerinin yanında bugünlerde Yücesoy Mühendislik, yine öğrencileri ve yatırımcıları yakından ilgilendiren bir projeyi hayata geçirdi.


Kira garantisi sunuyor

Seyrek’te, Yücesoy Mühendislik ve Şişman Yapı iştirakiyle başlayan Studiocity’de 750 konutun olduğunu anlatan Yücesoy, bu projenin de hedef kitlesinin üniversite öğrencileri olduğunu belirterek, şöyle devam etti: “Bu projenin ilk iki etabında 156 daire vardı. Bunun satışına haziranda başladık ve şu anda tamamı bitmiş durumda. Ağustosta tamamlanacak olan projenin bu kadar yoğun ilgi görmesinin nedeni ise kira garantisi vermemiz. Daha önce Buca’da uyguladığımız öğrenci yurdu modelini bu projede de uygulayacağız. 156 müşterimize 4 yıl süreyle kira garantisi sunuyoruz. Kiracısı olacağımız bu konutlarda yatırımcı müşterimize 500 ile 700 lira arasında kira taahhüt ediyoruz. Şimdi de bu projede 165 konutun yer aldığı üçüncü etaba başladık. Burada öğrencilerin yanı sıra akademisyenlerin de oturabileceği bir konut tipi ortaya koyduk. Öğrenci ve akademisyenlerin dışında farklı kesimlerin de yaşayabileceği bir kent yaratmak istiyoruz. Hedefimiz bu bölgede 3 bin konut yapmak. Seyrek gelecek vaat eden bir bölge. Buraya inanıyoruz. Düzenli bir yapılaşmayla yüksek yapıların yer almadığı bir kent kuracağız.”

Haberin Devamı

***

MIMARLIK YAPILMIYOR SADECE IMAR EDILIYOR

İZMİR’in güçlü markalarından AKG Gazbeton, bir süredir farkındalık yaratan etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Firma, ‘Tasarımın Binbir Yüzü’ programıyla her ay alanında ünlü bir mimarı İzmirlilerle buluşturuyor. Geçtiğimiz ayın konuğu da mimar Aydan Volkan’dı... Türkiye’nin son dönemdeki yapılaşma sürecini eleştiren Volkan, “Son 12 yıldır istisnalar dışında Türkiye’de mimarlık icra edilmiyor, sadece ‘imar’ ediliyor. Yaşam alanları insanlara empoze edilmemesi gerekiyor” dedi.

Öğrencide para mı var

YÜKSEK YAPI MERAKI İSTANBUL’DAN İZMIR’E

İzmir’deki dikey yapılaşmaya da değinen Aydan Volkan, “Yüksek yapı merakı İstanbul’dan İzmir’e sirayet ediyor. Ancak arazi maliyetlerinin yüksekliği İzmir’de yatay yapılaşmayı zorluyor. Yaşanabilir kent ancak planlı kentle mümkündür. İnsanı merkezine almayan, kamusal alanı olmayan kentler sürdürülebilir yaşamı taahhüt edemez. Kent kimliği ise tıpkı kişisel kimlik gibidir. Bu nedenle kentlerimize kimlik kazandırmak, o kentte yaşayan herkesin sorumluluğundadır” dedi. AKG Gazbeton, 10 Aralık’ta da Brigitte Weber’i konuk edecek.

Yazarın Tüm Yazıları