O küçük dükkan üç sektör çıkarttı

Haberin Devamı

ASIL mesleği memurluk. 14 branşta hakemlik yapar. 50’li yıllarda İzmir’de tüm spor organizasyonlarında yerini alır. Bu işlerle uğraşırken, spor malzemesi alanındaki boşluğu fark eden Ali Barçın, mağaza açmaya karar verir. Dönemin valisi, ‘ticaret işi tutmayabilir’ gerekçesi ile ilk başta istifasını kabul etmez. Ancak iki ayın sonunda memurluk serüvenini sonlandıran Ali Barçın, 1958’de açtığı Barçın Spor ile kariyerine yön vermeye başlar. Mağaza, spor aktiviteleri, radyo ve gazete arasında mekik dokuyan Ali Barçın, oğlu Deniz Barçın’ı da bu dünyanın içine sokar. Çocuk yaşta ticareti öğrenen Deniz Barçın 80’li yıllarda şubeleşmenin fitilini ateşler. Baba Ali Barçın’ın 35 metrekare dükkanla başlattığı spor mağazacılığını oğul Barçın, bugün 36 noktaya çıkarmayı başardı. Sadece spor mağazalarıyla yetinmeyen Deniz Barçın, hobi olarak gördüğü şarapçılık ve inşaat sektörüne de adım attı. 3’üncü kuşaktan aldığı güçle, üç alanda da büyümeye odaklanmış durumda.

Haberin Devamı

O küçük dükkan üç sektör çıkarttı

İŞ YAPARSA İSTİFA TAMAM

Hayatı spor malzemeleri ve sporun içinde geçen Deniz Barçın, babası merhum Ali Barçın’ın 1958’de kurduğu Barçın Spor’u yoğun mücadelelerin ardından Türkiye’de zirveye taşımış. Spor malzemelerinin yanına iki sektör daha ekleyen Deniz Barçın’ın hem girişimcilik öyküsünü hem de şirketlerin gelecek planlarını konuştuk. İzmir Gençlik Spor İl Müdürlüğü’nde memur olan babasının 14 branşta hakemlik yaptığını anlatarak söze başlayan Deniz Barçın, şöyle devam etti:
“50’li yıllarda babam Ali Barçın’ın hayatının önemli bir kısmını spor oluşturuyordu. O dönem İzmir’de neredeyse sporu tek başına yürütüyordu. Oldukça hareketli bir yaşantısı vardı. Futbol maçlarına çıkar, spor salonlarına gider, oradan basket maçına yetişir, ardından gazetede yazı yazar ve radyo programı yapardı. Bir döneme damgasını vuran babam bir süre sonra spor malzemeleri alanında bir boşluk olduğunu fark eder. Bu boşluğu fırsata çevirmek için spor malzemeleri satan bir dükkan açma kararı alır. Memurluktan istifa ederek yoluna devam etmek ister, ama o dönemin valisi, ticaret işi tutmayabilir diye istifasını kabul etmez. ‘Sen aç bakalım. Dükkan iş yaparsa istifanı kabul ederim’ diyor. 2 ayın sonunda da babam memurluktan ayrılarak 1958’de Kemeraltı 3. Beyler’de açtığı Barçın Spor ile yoluna devam etme kararı alır. 35 metrekarelik bir alanda spor mağazacılığı alanında İzmir’de bir ilke imza atar.”

Haberin Devamı

BAYRAMDA CİRONUN YARISI ONA

Ali Barçın, mağaza açtıktan sonra spor aktivitelerinden kopmaz. 14 farklı spor branşında yaptığı uluslararası hakemliklerle halen dünya çapında bir rekoru elinde bulunduran merhum Ali Barçın, Türkiye genelinde hakemler yetiştirir, kurslar düzenler, Akdeniz Oyunları’nın organizasyonunun çoğunu yapar. Yüzme Federasyonu’nda başkanlık gibi birçok spor organizasyonun içinde bulunan Ali Barçın, oğlu Deniz Barçın’ı da çocuk yaşlarda tüm bu koşuşturmacanın içine dahil eder. Deniz Barçın, o dönemi şöyle aktardı:
“Çocukluğum babamın yanında geçti. Bir yanda mağaza, bir yanda spor organizasyonları arasında mekik dokudum. İlkokul yıllarından itibaren de mağazacılık bana cazip gelmeye başladı. Okuldan arta kalan zamanlarda soluğu spor mağazasında alıyordum. Ticarete böylece bir aşinalık kazandım. Hatta babam beni teşvik etmek amacıyla bayram gibi özel günlerde mağazayı açmam halinde, o günkü cironun yarısını bana vereceğini söylerdi. Ben daha 15-16 yaşlarındaydım. Dolayısıyla o günleri büyük bir heyecanla beklerdim. Zamanla babamın spor alanındaki diğer işleri nedeniyle ben mağazada daha çok sorumluluk aldım. Askerliğimi İzmir’de yedek subay olarak yapmıştım. O dönem bile mesai bittiğinde üniformayla mağazaya gelir, geç saatlere kadar çalışırdım. Zamanla işin gelişeceğini hissettim ve şubeleşmenin gerektiğini düşündüm. Tabii ilk etapta babam bu işe mesafeli durdu. Denetimi nasıl yapacağım konusunda kaygıları vardı. Ama o da ikna oldu ve 80’li yılların başında önce Karşıyaka, ardından Alsancak’ta şubelerimizi açtık. 83’te ithalatın da serbest olmasıyla birlikte işleri büyütmeye başladık. Babamın 35 metrekarelik bir dükkanda temelini attığı Barçın Spor’u bugün 36 noktaya taşımayı başardık. Ve sektördeki her şeyin öncülüğünü yaparak buralara geldik.”

Haberin Devamı

ZARAR EDEN MAĞAZAYI ALDI VE...

Barçın Spor’un, bugün 3 farklı konsepti var. Bunların kimi Nike, kimi Adidas, kimi de tüm markaların yer aldığı karma yapı. Karma mağazalarda Barçın Spor tabelası bulunuyor. İzmir’in dışında Antalya, Bodrum, Çanakkale, Manisa, Aydın, Adapazarı, İstanbul ve İzmit gibi şehirlerde de mağazası bulunuyor. Deniz Barçın, İstanbul İstinye Park AVM’daki mağazanın kendisi için bir dönüm noktası olduğunu belirterek, bunun nedeni şöyle aktardı:
“İzmir’in ardından başka şehirlerde mağaza açıyorduk ama 8 yıl öncesine kadar İstanbul’da yoktuk. Nike’ın İstinye Park AVM’de bir mağazası vardı ve zarar eden bir mağazaydı. Nike, ‘burayı alır mısın’ dedi. Tabii biz ürktük. Mağazayı tanımak için karşısındaki kafede oturup izledim. Arada içeri girip personelin tutumuna baktım. Sonuçta oldukça hareketli bir AVM’de mağazanın işletme problemleri olduğunu gördüm ve burayı devralmaya karar verdik. Ve 2-3 ay gibi sürede zararı kapatıp, karlı bir mağaza haline geldik. Şu an Nike’ın hem karlılık, hem müşteri memnuniyeti gibi konularda Avrupa’nın en iyi mağazası konumundayız. Bunu Nike söylüyor.”

Haberin Devamı

O küçük dükkan üç sektör çıkarttı

CİRONUN YÜZDE 10’U ORADAN

Deniz Barçın’ın ‘İkinci büyük mağazamız’ dediği bir de e-ticaret alanı var. Bu işin başında büyük oğlu Ali Barçın’ın olduğunu anlatan Deniz Barçın, “Ayda 1.5 milyon kişi sitemizi ziyaret ediyor. Ciromuzun da yüzde 10 buradan” diyerek çağın gereğini de yerine getirdiklerini söylüyor.

HOBİSİ İŞİ OLDU

Deniz Barçın, babasından aldığı Barçın Spor’u bugün Türkiye’de önemli bir noktaya taşımayı başarmış biri. Tabii zaman içerisinde spor malzemeleri alanın dışında farklı sektörlere de yönelmiş. Bunlarda biri de şarapçılık. Deniz Barçın, hobisi olan şarapçılığın nasıl işi haline geldiğinin öyküsünü şöyle anlattı:
“Bu iş benim tamamen şarap merakımdan ortaya çıktı. Lise yıllarında bile şarapları alıp, yıllandırmak için saklardım. Yakın arkadaşım Can Ortabaş ile İtalya’ya yaptığımız bir gezide, ‘neden kendi bağlarımızı kurmuyoruz’ fikri çıktı. Tabii ortaya laf gibi atılan bu söz bir anda gerçeğe dönüştü. Can Ortabaş’ın girişimiyle arazi aldık ve 2001’da bağcı olduk. 2009’a kadar bağlarla ilgilendik. Yurtdışından iyi danışmanlarla çalıştık. Sonra şaraphane ortaya çıktı. Şu anda oldukça iyi bir markayı sektöre kazandırdık. Burada Can Ortabaş, Bülent Akgerman, Yavuz Karacasulu ve benim ortaklığım var.”

Haberin Devamı

O küçük dükkan üç sektör çıkarttı

ORTAKLIĞIN İYİ MODELİ

Bugüne kadar başarılı işlere imza atan Deniz Barçın, keyif aldığı işlerde ortaklıklar kuruyor. Deniz Barçın’ın hobisi olan bir diğer alanda inşaat. İnşaat macerası 3 arkadaşın bir araya gelerek kurduğu şirket ilk etapta Çeşme’de yazlık yapar. Deniz Barçın, şöyle devam etti: “Daha sonra ise Mistral gibi bir teklif geldi. Tabii biz o güne kadar 6 villa yapıp satmıştık. Bir anda daha büyük bir oluşumun içinde bulduk kendimizi. İzmir iş dünyasının önemli isimlerinin yer aldığı bir şirket. Ben de yönetimindeyim. Şu an ‘Yeni Kent Merkezi’ olarak adlandırılan bölgedeki inşaatımız sürüyor. 2016 Haziran’da tamamlanacak. Ve yeni projeler başlayacak. İzmir’de Kipa modelinden sonra ortaklıklar anlamında hoş olmayan örnekler vardı. Biz hep şarapta hem de inşaatta bu algıyı kıran atılımlar yapıyoruz.”

BÜYÜYECEK SENARYOLARA EVET

Barçın Spor, alanında önemli ve büyük bir marka. Bunun en bariz kanıtı da özellikle son birkaç yıldır uluslararası ölçekli aldığı teklifler. Deniz Barçın, “Ortaklık teklifleri geliyor. Şu an olmasa da ilerde bu tür teklifleri değerlendirebiliriz. Bizi daha da büyütecek bir senaryoya evet diyebiliriz. Bu kapsamda yurtdışı mağazaları olabilir” diyerek, gelecek planları hakkında bilgi verdi.

O küçük dükkan üç sektör çıkarttı

KISA KISA

* Deniz Barçın, yılsonuna kadar 36 olan mağaza sayısnı 39’a çıkaracaklarını, 2016’da ise 3 mağazanın daha bünyelerine katılacağını paylaştı.
* Bugün 20’nin üzerinde markanın satışını yapan Deniz Barçın, geçmişte kendi markasıyla bir üretim süreci yaşamış. Ancak, uluslararası markalarla bir süre sonra rekabetin zor olması bu süreci sonlandırmış.
* Bugün birçok sektörde olduğu gibi spor malzemeleri alanında da en büyük sorun kayıt dışı. ‘Kapımızın önünde ürünlerimizin taklitleri satılıyor” dilen Deniz Barçın, bunun önüne geçecek yasal bir yapının bulunmamasından şikayetçi.
* Bugün üçüncü kuşak da Barçın Spor’un daha iyi noktalara gelmesi için emek veriyor. Şu an yazılı bir aile anayasalarının olmadığını söyleyen Deniz Barçın, “Ama Deniz Barçın yasaları var” diyor.
* 1991’de Türkiye’nin ilk çok katlı spor mağazasını hizmete sokan Barçın Spor, toplam 5 kattan oluşan Konak’taki 2 bin 600 metrekarelik mağazasıyla da Türkiye’nin alanında en büyüğü.

Yazarın Tüm Yazıları