Kızdı ve bayisi olduğu fabrikayı satın aldı

Haberin Devamı

DAHA çocukken, ‘Nasıl para kazanırım, zengin olurum?’ soruları kafasında dolaşır ve 9’lu yaşlarda ticarete atılır. Tırnak makası, koku, gazete, ayran ve Fuar sigarası satar. Ticari zekasıyla büyüklere esin kaynağı olur. Lise yıllarında İstanbul’da tekstil alanında yaptığı araştırmaları İzmirli yatırımcıların bilgisine sunar. Üniversitenin ardından iş hayatına atılmaya hazırlanan Levent Ürkmez, likit ürünler ve ziftli kağıt üreten babası Lütfü Ürkmez’in ‘senin adına izolasyon malzemesi satacak dükkan açıyoruz’ sözüyle girişimcilik kulvarında yeni bir sayfa açar. Levent İzolasyon’u Türkiye’de bilinen bir kurum yapma hedefiyle hareket eden Levent Ürkmez, bayisi olduğu Bitümlü Tecrit Maddeleri yani BTM’nin cirosunun yüzde 75’ni tek başına yapar. Bir vade sorunu nedeniyle ters düştüğü BTM’yi 1986’da Mustafa Orhan’la satın alır. İstanbul Çayırova’daki tesisleri söküp İzmir Kemalpaşa’ya taşıyan Levent Ürkmez, bugün BTM’yi yalıtım sektöründe önemli marka yapmayı başardı. İzmir’deki 3, Kazakistan’daki bir fabrikasında, endüstriyel kağıttan çatı kaplamaya, su-ısı yalıtımından temizlik kağıdına birçok ürün ürüten BTM Grubu, geçen yılki 80 milyon dolarlık yatırımın meyvelerini de toplamaya hazırlanıyor. 2015’te 420 milyon TL ciro hedefleyen grubun gündeminde yabancı bir şirket almak da var.

Haberin Devamı

Kızdı ve bayisi olduğu fabrikayı satın aldı

Babasından borç aldı
Çocukluk yıllarında girişimci bir ruha sahip olan ve ticari zekasıyla sermayesi olmadan önemli işlere imza atan BTM Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Levent Ürkmez’le girişimcilik öyküsünü konuştuk. Bugün BTM’nin en büyük varlık kaynağı 1970’lerde kurulan Levent İzolasyon. Tabii onun da ortaya çıkmasında kendisi gibi girişimci ruha sahip olan merhum babası Lütfü Ürkmez’in büyük payı var. Basmane’de 1950’li yıllarda bir otelin müdürlüğünü yapan Lütfü Ürkmez, yalıtım malzemesinde uzman bir Ermeni’yle tanışır. Levent Ürkmez, o süreci şöyle anlattı:
“Türkiye’yi terk etmek üzere olan ve babamı çok seven bu Ermeni, likit ürünlerle ilgili formüller verir. Babam da bu formüllerle Yeşilyurt’ta bir aparmanın altında küçük bir imalathane kurup likit ürünler ve ziftli kağıt üretmeye başlamış. Aslında bizim yalıtımla tanışmamızın ilk adımı bu. Tabii babam daha sonra otel işini bıraktı ve bu işe yoğunlaştı. Üretimin yanında asfalt işleri yaptı. Babam bunlarla uğraşırken ben küçüktüm ama müteşebbis bir ruhla ‘nasıl para kazanırımın’ peşindeydim. İlk iş deneyimim de 8-9 yaşında babamın müdürlük yaptığı otelin önünde Kore’den gelen tırnak makası, koku, Amerikan sigarası satan bir ağabeyin yanında oldu. Satış yaptım. 1 lira haftalık alıyordum ve ilk kazancımla da babaannemi açık hava sinemasına götürmüştüm. Daha sonra babamdan borç aldığım 22,5 lirayla İzmir Fuarı’nda ‘Fuar Sigarası’ sattım. Karlı bir işti. Beni gören büyükler de bu işe el attı. Boş durmayı sevmediğim için gazete sattım. Çocukluğumun geçtiği Ballıkuyu’nun meşhur bir yokuşu vardı. O yokuşu çıkanlara yorgunluklarını atsınlar diye ayran sattım. Hem para kazandım, hem hayır duası aldım. Lisedeyse İstanbul’a gidip, özellikle tekstil sektöründe pazar araştırması yapıyordum. Öğrendiklerimi gelip İzmir’deki yatırımcı ya da girişimcilere anlatıyordum. ‘Bu alanda bu çıkmış, iş yapabilirsiniz’ ya da ‘yeni trendler bunlar’ diye tüyolar veriyordum. Tabii bundan para kazanmasam da tecrübe en büyük kazanım oldu.”

Haberin Devamı

Kızdı ve bayisi olduğu fabrikayı satın aldı

Resti büyük oldu
Ege Üniversitesi’nde işletme okurken, ‘üniversite bitene kadar keyfim bakıp gezip tozacağım. Sonra da iş hayatına atılacağım’ diye planlama yapan Levent Ürkmez, bu hayalini pek gerçekleştiremez. Nedeniyse babasının ‘senin adına izolasyon malzemesi satan bir dükkan kuruyoruz’ sözüdür. Levent Ürkmez, o dönem paralarının olmadığını, ama babasının kendisinde beklentisinin büyük olduğunu söyleyerek, şöyle devam etti:
“1970’te Levent İzolasyon kuruldu. Üniversitedeyken orada planlar yapmaya başladım. Ve bir hedef koydum, önce satışta Türkiye’de lider olacaktık. Ardından ise yurt dışından bir markanın bilgi birikimini Türkiye’ye getirecektik. 1978’de Ankara’da mağaza açtık. 1985’te İstanbul’da Levent İnşaat’ı kurduk. İzmir merkezli ve birçok firmanın bayisi olarak Türkiye’de bilinir şirket olduk. İş Bankası’nın yan kuruluşu olan Cam Elyaf’a ait Bitümlü Tecrit Maddeleri yani BTM’nin de bayisiydik. Ve BTM’nin cirosunun yüzde 75’i bizdendi. Ama bir vade farkı nedeniyle bize haksızlık yaptılar. Bir çatışma oldu. ‘Yahu beni kızdırmayın, bizi bu fabrikanın sahibi yapacaksınız’ dedim ve toplantıyı terk ettim. Talimat verdim ‘10 gün BTM’den ürün alınmayacak’ diye. Tabii önemli bir bayi olduğumuz için bizim 10 gün mal almamamız onları sıkıntıya soktu. Daha sonra vade konusunda bizim dediğimize geldiler ve iş tatlıya bağlandı. 2 ay sonra Cam Elyaf’ın müdürü beni aradı, ‘Levent, o gün efelik yaptın’ dedi ve söylediğim sözün arkasında olup olmadığımı sordu. Ben de ‘arkasında durmayacağım sözü söylemem, arkasındayım’ dedim. Telefonu kapattıktan sonra telaş sardı. Çünkü bizde para yoktu. Bende 1973’ten beri Batman’dan asfalt aldığımız Mustafa Orhan’ın kapısını çaldım. Kendisinden ortak olmasını istedim. O da, ‘Beni bu işe bulaştırma, senin ne kadar paraya ihtiyacın varsa ben vereyim, sen bana parça parça ödersin, nasıl olsa benden asfalt alacaksın ben de iş yapacağım’ dedi. Ben her şeye rağmen kabul etmedim ve ‘Seni de sanayici yapacağım’ dedim. Sonunda onu da ikna ettim. Yüzde 50-50 payla ortak olduk. 1975’te kurulan BTM’yi 1986’da biz satın almış olduk.”

Haberin Devamı

Kızdı ve bayisi olduğu fabrikayı satın aldı

İLKLERE İMZA ATTI
İstanbul Çayırova’daki fabrikayı sökerek İzmir Kemalpaşa’ya taşıyan Levent Ürkmez, bugün BTM’yi 225 bayisi olan, 40 ülkeye ihracat yapan bir deve dönüştürmeyi başarmış. Sektörde de bir çok ilke imza attıklarını ifade eden Levent Ürkmez, “Teknoloji yatırımlarıyla Avrupa standardında modifiye bitümlü örtüyü Türkiye’de ilk biz ürettik. Su yalıtım, ekstrüde polistren, polimer örtülerden shingla gibi birçok ilke imza attık. Ve yaptığımız üretimlerle ithalatı olan ürünlerin de önüne geçmiş olduk” diyor.

DEV YATIRIM HAMLESİ
BTM Grubu, 2014’ü ‘yatırım yılı’ ilan etti. Farklı farklı kalemler için 68 milyon dolarlık yatırım kararı aldıklarını ve hızla uygulamaya geçtiklerini söyleyen Levent Ürkmez, şu bilgileri verdi:
“8 milyon dolarlık grup şirketlerinden Levent Kağıt’ın kapasitesini yüzde 30 artırdık. Su yalıtım membranlarında taşıyıcı olarak kullanılan ve tamamı ithal olan emprenye polyester keçeyi üretecek tesis yatırımı var. 35 milyon dolarlık bu yatırımla 30 milyon dolarlık döviz tasarrufu sağlayacağız. 3 ay sonra üretim başlıyor. Belçika’da bitümlü çatı üretien bir tesisin üretim hattını satın aldık. Bir kısmını BTM’ye kurduk, bir kısmı da Kazakistan’a gitti. Bir diğer yatırım noktası da Kazakistan’daki fabrika. Orada da kapasite artışı var ve 2 aya devreye giriyor.
2014’de açıkladığımız 68 milyon dolarlık yatırım dışında geleceği parlak olan su yalıtım malzemeleri alanında 12 milyon dolarlık bir yatırım oldu. Bu da 3-4 ay içinde faaliyete geçecek. Böylece yatırım tutarımız 80 milyon doları buldu. ”

Haberin Devamı

Kızdı ve bayisi olduğu fabrikayı satın aldı

HEDEF 420 MİLYON TL CİRO
BTM Gurubu, 2015’i de ‘atılım yılı’ olarak belirledi. Yatırımların meyvesini toplamaya hazırlandıklarını anlatan Levent Ürkmez, 2014’te 250 milyon TL olan cirolarını bu yıl 420 milyon TL’ye çıkarmayı hedeflediklerini söylüyor ve ekliyor: “Bu cironun 120 milyon TL’si ihracattan gelecek. Bizim üretim kapasitemiz 400 milyon dolar civarında, yani gidecek çok yolumuz var.”

KISA KISA
* Yeni yatırımlarla birlikte BTM Grubu 650 olan çalışan sayısını 800’e çıkaracak.
* Bu yıl kuruluşunun 40’ıncı yılını kutlayan BTM, bugüne kadar ürettiği 280 milyon metre ürünle 7 kez dünyayı dolaşmış.
* Levent Ürkmez, babasının adına yaptırdığı Kemalpaşa Lütfü Ürkmez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden mezun olan başarılı öğrencilere iş garantisi ve staj imkanı veriyor. Bunu hem kendi kurumunda, hem de başka kurumlarda uygulamayı planlıyor.
* Daha önce İtalya ve Belçika’da tesis alan Levent Ürkmez’in rotasında şimdi de bir İspanyol şirket var.

Yazarın Tüm Yazıları