Hırdavat dükkanından şirketler topluluğuna

Haberin Devamı

GİRİŞİMCİLİK öyküsü 6 yaşında dedesinin hırdavat dükkanında başlar. Ticaret ve esnaflığın inceliklerini öğrenir. Liseyi bitirene kadar da her yaz tatilini dedesinin dükkanında geçirir. Maliye Muhasebe Yüksek Okulu’nda okurken bile bu devam eder. Hakim babası memur olmasını istese de Levent Çullas, 1980’de kendi işini kurmaya karar verir. Adapazarı’nda açtığı mağaza kente büyük, Levent Çullas’a küçük gelir. Ve İstanbul’da orman ve bahçe aletleri mağazası açar. Husqvarna’nın Türkiye distribütörlüğünü alır. Ve kısa sürede satışta dünya lideri olan Çullas, 2004’te bir gezi için geldiği İzmir’de yabancı firmaların Türkiye’nin madenlerini ucuz fiyatla yurt dışına götürdüğüne şahit olur. Sektörde gördüğü ışıkla da Bergama Madencilik’i kuran Levent Çullas, bugün perlitte önemli bir aktör konumuna geldi. Çullas’ın gündeminde ise ‘milli madenimiz’ olarak nitelendirdiği perlitten katma değeri yüksek ürünler üretmek var. 30 sektörde kullanılacak perlit ürünleri için yoğun Ar-Ge çalışması yürüten Levent Çullas, bunun için Aliağa ve Akhisar’da fabrika kurmayı planlıyor. Ar-Ge sonuçlarına göre hareket eden Çullas, 2016’da ilk fabrikayı 30 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirmeyi hedefliyor.

Çullas Orman Bahçe ve Tarım Makineleri A.Ş., Çullas Yapı Malzemeleri A.Ş., Bergama Madencilik A.Ş., Genç Otomotiv A.Ş. ve Bedri Usta restoran zinciri gibi hem üretim, hem ticaret, hem de gıda alanındaki Çullas Grubu’nun yönetim kurulu başkanı Levent Çullas ile girişimcilik öyküsü ile Ege’de planladıkları yatırımları konuştuk.

Hırdavat dükkanından şirketler topluluğuna

Haberin Devamı

İLK ADIM 6 YAŞINDA
Aslında devlet memuru bir babanın oğludur Levent Çullas. Ailenin o dönem en büyük torunu olduğu için çocukluğunun bir kısmı Adapazarı’ndaki dedesinin yanında geçer... Hırdavatçı olan dedesinin 6 yaşında kendisini dükkana çağırdığını anlatan Çullas, şöyle devam etti:
“Ben, ‘dede sana bu yaşımda nasıl faydam olur’ diye sorardım. O da, ‘metreyle, bıçağı bile getirsen faydadır’ derdi. Böylece dedem beni hem ticarete, hem de esnaflığa alıştırdı. Daha sonra Gediz’de hakimlik yapan babamın yanına döndüm. Ama bütün yaz tatillerinde Adapazarı’na dedemin yanına gidiyordum. Liseyi bitirene kadar bu böyle devam etti. Daha sonra Beyazıt Maliye Muhasebe Yüksek Okulu’nu kazandım. Hatta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile aynı dönem okuduk. İkinci sınıftan sonra devam zorunluluğu olmayınca da dedemin dükkanında çalışmaya devam ettim. Bütün deneyimimi de orada kazandım.”

Haberin Devamı

PİYANGODAN GELEN SERMAYE
Levent Çullas, 1980’de kendi işini kurmaya karar verir. Kardeşiyle ilk başta gıda işi yapan Levent Çullas, “Ama o işi pek sevmedim ve bildiğim işi yapalım dedik. Ama bir süre sonra da Adapazarı’ndaki dükkan kente büyük, bize ise küçük gelmeye başladı. Rotamızı İstanbul’a çevirdik. Babam memur olmamı istiyordu. Bense ticarette yoluma devam etmek istediğimi söyleyince, ‘sermayeniz bile yok’ demişti. Tabii sermayeyi yine ondan aldık. O yıllarda Halk Bank, bir piyango organize ediyordu. Babam da bir miktar para vererek o piyangoya katılmış. Ve büyük ikramiye çıkan babam 10 dönüm zeytinlik almıştı. Zeytinliğin bir kısmını kardeşim daha önce kullanmıştı. Kalan 5 dönümü satarak kendimize sermaye yaptık. Ve İstanbul Perşembe Pazarı’nda o dönem bahçe ve orman ekipmanlarına bir talep olduğu için o alana yatırım yaptık. İsveçli Husqvarna’nın ürünlerini de satıyorduk. Onlardan distribütörlük teklifi aldık. O işle hayatımız değişti. Çok çalıştık ve iki yılda satışta dünya birincisi olduk. Türkiye’de 500 bayi ortaya çıkardık. Bugün de bu alanda hala önemli bir aktörüz” diyor.

Hırdavat dükkanından şirketler topluluğuna

YABANCILAR DAĞIMIZI UCUZA SATIYORDU
2004’te bir arkadaşının isteğiyle İzmir’e gelen Levent Çullas, “Arkadaşımın madencilik sektörüne yönelik bir tesisi vardı. Devretmeyi düşünüyordu. Fabrikayı gezdik ama ekipmanları eski olduğu için düşünmediğimi söyledim. Daha sonra ise dağdaki ocaklarını göstermek istedi. Orada karşılaştığım manzara beni etkiledi. Çünkü yabancılar bizim madenlerimizin tonunun 20 dolara yurt dışına götürüyordu. Koca dağ gidiyordu. O an karar verdim ve arkadaşımın ocaklarını aldım. Hiç ama hiç bilmediğim bir sektörde buldum kendimi. Perlitle ilk kez tanışmış oldum. 2006’da 34 bin metrekare alana kurulu ve tam otomasyonlu üretim teknolojisine sahip perlit kırma eleme ve genleştirme tesisini hayata geçirdik. İzmir, Manisa, Çanakkale ve Ankara’da toplam 5 bin 752 metrekare alanda 10 perlit ocağımız var. Bergama ve Konya’daki fabrikalarımızda yılda 120 bin ton kırılmış-elenmiş ham perlit ve 20 bin ton genleşmiş perlit üretim kapasitesiyle Türkiye’nin, hatta dünyanın en büyük firmalarından biriyiz” bilgisini verdi.

Haberin Devamı

Hırdavat dükkanından şirketler topluluğuna

KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLER FABRİKASI

Perlitin Türkiye’nin milli madeni olabileceğini aktaran Levent Çullas, şu bilgileri paylaştı:
“Perlit, bugün yapı malzemeleri üretiminde, filtrelizasyon, tarım, çiçekçilik ve döküm sanayinde vazgeçilmez. Ama dünyada perlitten elde edilmiş ve 30-40 katlık bir fiyat farkıyla satılan ürünler var. 30’a yakın sektörde kullanılıyor. Şimdi bizim amacımız da perlitten katma değeri yüksek ürünler elde etmek. Bunun için bir Ar-Ge birimi kurduk. 6 kişi sürekli çalışıyor. Bunun için de Aliağa ve Akhisar organize sanayi bölgelerinde arazi aldık. Ar-Ge’den çıkacak sonuçlarla buralarda fabrika kuracağız. Bir yılda sonuç alacağımızı düşünüyoruz. İlk etapta bir fabrikayı hayata geçireceğiz ve yaklaşık 30 milyon dolarlık yatırım olacak. Ardından ikinci fabrikayı devreye sokacağız.”

Haberin Devamı

DOĞAL ÜRÜN
Perlitin çevreci ve doğal bir ürün olduğuna dikkat çeken Levent Çullas, “Enerji verimliliği, ısı yalıtımı gibi bir çok artısı var. Ekokat markası ile kaliteli ve dayanıklı yalıtım ürünleri üretmeye başladık. Ekokat ürünleri yanmıyor ve uzun ömürlü yapısının yanı sıra, doğal bileşenleri ve nefes alma özelliği ile fark yaratıyor. Bunun yanında ‘Enerjiblok’ markalı yeni bir ürünümüz bulunuyor” dedi.

Hırdavat dükkanından şirketler topluluğuna

EGE’YE ÇOK YÖNLÜ BAKIYORUZ

Grup olarak Ege’ye ayrı bir önem verdiklerini dile getiren Levent Çullas, “Yıllar önce bir ışık gördük ve İzmir’e yatırım kararı aldık. Şimdi yeni girişimlerimiz olabilir. Ana odağımız Bergama Madencilik olsa da yeni girişimlerimiz olabilir. Gayrimenkul alanında işbirliklerimiz olabilir. Yatırım konusunda Ege’yi çok yönlü değerlendiriyoruz. İstanbul’da 4 mağazası olan Bedri Usta’yı da ilerleyen dönemde İzmir’e taşıyabiliriz. Amacımız orada önemli bir zincir olmak” diye konuştu.

Haberin Devamı

KISA KISA
* Türkiye 5 milyar 700 milyon ton perlit rezervine sahip. Dünya perlit rezervi ise 7 milyar 700 milyon... Yani Türkiye’nin payı yüzde 75’lerde...
* Üretiminin yüzde 90’nı ihraç eden Bergama Madencilik, ABD, Kanada, İspanya, Romanya, Fransa, Almanya, İtalya, Hindistan, Çin Birleşik Arap Emirlikleri, İsviçre, Malezya ve Endonezya gibi ihracat yapıyor.

Yazarın Tüm Yazıları