Deriyle emekledi pamuk ve unla yürüdü bakır ve kağıtla koştu şimdi de teknolojiyle uçacak

Haberin Devamı

HER şey Cafer Sadık Abalıoğlu’nun babasının vefatı üzerine, ‘baba tezgahında’ dericilik yapmasıyla başlar. Çok heveslendiği üniversite eğitimini yarım bırakarak 1941’de Denizli’ye dönen Cafer Sadık Abalıoğlu, ağabeyi Baki Abalıoğlu ile ticarete atılır. Önce un, sonra çırçır fabrikası işletmeciliğinin yanına zamanla şeker, tuz gibi temel tüketim ürünlerinin satışı, akaryakıt, lastik ve otomotiv bayilikleri eklenir. Tarih 1966’yı gösterdiğinde abi-kardeş ortaklığı uzlaşıyla sonlandırılır. Bu karar, 1994’te vefat eden Cafer Sadık Abalıoğlu’nun oğulları Mehmet Ali ve İsmet Abalıoğlu’nun hayatına yeni sorumluluklar getirir. 19 yaşındaki Mehmet Ali ve 15 yaşındaki İsmet Abalıoğlu, babalarının aksine eğitime son vermeden iş dünyasına atılır. Abalıoğlu Holding’in patronları M. Ali Abalıoğlu ile İsmet Abalıoğlu, bugün bakırdan kağıda, tekstilden enerjiye, perakendeden madene 6 ana sektörde faaliyet gösteren kurumu önemli bir aktör haline getirdi. Yurt içinin yanı sıra Romanya, İtalya ve Mısır’da da yatırımları bulunan holding, şimdi de Amerika yolcusu. Holding bünyesinde yer alan Er-Bakır, yıl sonuna kadar ikinci fabrikasında üretime hazırlanıyor. Büyüme stratejisini teknoloji odaklı belirleyen holding, ayrıca geçen yıl sattığı Dentaş’ın oluklu mukavva kısmından gelen sermayesini de yeni bir iş koluna aktarmayı planlıyor.
Abalıoğlu Holding’i hem iç piyasada, hem de yurt dışında önemli bir güç haline getiren Yönetim Kurulu Başkanı M. Ali Abalıoğlu ve Başkan Yardımcısı İsmet Abalıoğlu ile ‘Anadolu Kaplanı’nın başarı öyküsünü, hedeflerini konuştuk.

Haberin Devamı

Deriyle emekledi pamuk ve unla yürüdü bakır ve kağıtla koştu şimdi de teknolojiyle uçacak

Ortaklıklarla büyüyor
Abalıoğlu Holding’in başarısının belki de en önemli noktası ‘ortaklık’ kurarak büyümesi. Aslında 1966’daki Abalıoğlu ailesi ortaklığa son verme sürecini saymazsak, kurum Ege’nin pek de alışık olmadığı ortak iş yapma kültürüyle gücüne güç katarak yoluna devam ediyor. M. Ali Abalıoğlu, o süreci şöyle anlattı:
“Rahmetli babam Cafer Sadık Abalıoğlu, dedemin vefatıyla, 1941’de eğitimine son vererek iş hayatına adım atmış. Ağabeyiyle 1944’te enişteleri Hacı Ahmet İnceoğlu ile un fabrikası kurarlar. 1951’de çırçır fabrikasının hayata geçmesiyle tekstil sektörüne adım atılır. 1966’da ise ortaklığa son verme kararı alındı. Biz çırçır fabrikası ve birkaç ticari faaliyetle yolumuza devam ettik. Ben 19, İsmet 15 yaşındaydı. Biz babamız gibi eğitimimizi sonlandırmadık. İkisini bir arada yürüttük. Tabii daha öncesinde aile şirketlerinde ‘esnaf ağzını’ öğrenmek adına Denizli çarşıdaki iş yerlerimizde çırak olarak çalışmıştık.”

Haberin Devamı

Deriyle emekledi pamuk ve unla yürüdü bakır ve kağıtla koştu şimdi de teknolojiyle uçacak

Viyolda devir değişti
Ortaklıktan ayrıldıktan sonra 1975’te yeni bir işbirliğine imza attıklarını ifade eden M. Ali Abalıoğlu, halka açık kurulan Dentaş A.Ş.’ye büyük ortak olarak katıldıklarını paylaştı. Bu ortaklıkla sanayi kollarında da aktif rol oynamaya başladıklarını dile getiren Abalıoğlu, kurumun büyüme sürecini şöyle özetledi:
“Önemli bir ortaklık ise 1984’te gerçekleşti. Erikoğlu ailesinin kurduğu Er-Bakır’a ortak olduk. Babamın en büyük arzusu tekstildi. Bu isteğini 1991’de kurduğumuz Abalıoğlu Tekstil ile hayata geçirdik. Pamuk ipliği üretmeye başladık. Aynı yıl tüm grup şirketlerini Cafer Sadık Abalıoğlu Holding çatısı altında topladık. Yıllar sonra ismi Abalıoğlu Holding’e çevirdik. 1999’da gerçekleştirilen reorganizasyonla Dentaş A.Ş. ikiye ayrıldı. Bir şirketimiz temizlik kağıtları ve viyol üretiyor, diğeri ise oluklu mukavva. 2004’te viyol için Romanya’ya yatırım yaptık, iki yıl sonra da üretime geçtik. Yumy ve Temis markalarıyla adım attığımız temizlik kağıtları sektöründen 2004’te çıktık. Geçen yıl ise oluklu mukavva ürettiğimiz şirketimizi sattık. O alanda ağırlığımızı viyol üretimine verdik. Burada da yumurta kabı üretiminde ülkemizde pazar lideri konumundayız. Yumurta kabının yanında şimdi de endüstriyel viyol üretimi konusunda ciddi atılımız oldu.”

Haberin Devamı

Deriyle emekledi pamuk ve unla yürüdü bakır ve kağıtla koştu şimdi de teknolojiyle uçacak

MISIRLILAR BAHARI ÇOK SEVDİ

Tekstilde birçok yatırımcının ‘Uzakdoğu’ dediği bir atmosferde rotasını Mısır’a çeviren Abalıoğlu Holding, 2006’da temeli atılan ve 2008’de üretime geçen önemli bir yatırıma imza atar. Büyük beklentilerin odağındaki tesis ülkede yaşanan ‘Arap Baharı’ nedeniyle bir dönem sıkıntılı süreç yaşar. Ali Abalıoğlu, “O dönem kısa süreliğine üretime arar verdi. Ama fabrikada çalışan Mısırlılar ekmek kapılarına sahip çıktı. Şu anda üretim devam ediyor, belirsizlikler nedeniyle gelecek hedeflerimizi askıya aldık. Bölge halkının uzun süre gündeminde ‘Arap Baharı’ yer aldı ve buna çok odaklandılar. Burada ürettiğimiz modal, tencel, viskon, bambu ve pamuk ipliği gibi standart ürünleri, Mısır, Türkiye ve Avrupa pazarına sunuyoruz” bilgisini paylaştı.

Haberin Devamı


MODANIN MERKEZİNDE

Bir yandan Türkiye’de, bir yandan da Mısır’da tekstil yatırımları bulunan Abalıoğlu Holding, yeni trendleri takip etmek adına da 2008’de İtalyanlarla ortak yatırım yapmış. Bir ayağı İtalya’da, bir ayağı Denizli’de olan ortaklıkla ilgili İsmet Abalıoğlu, şunları söyledi:
“Bu ortaklığın hedefi genelde elyaf kökenli farklılaşmanın yanında, üretim süreçleri ve teknolojik farklılıklarla da katkı payı yüksek yeni ürünler geliştirip satmak. Türkiye’de Filidea Tekstil, İtalya’da ise Filidea SRL adıyla faaliyet gösteriyoruz. Filidea’nın ana üretim tesisi Denizli’de. Bu tesiste her türlü suni, sentetik ve doğal elyaflardan, kısa elyaflı sistem iplik makineleri ile her türlü özel kullanım alanlarına yönelik ürünler üretiliyor. Filidea, moda ve teknik tekstil kullanımına yönelik iplikler üretiyor. İtalya’da bir Ar-Ge merkezimiz bulunuyor.”

Haberin Devamı


İKİNCİ FABRİKA AMERİKA’YA

Holdingin ve elektrolitik bakır sektörünün önemli aktörlerinden biri olan Er-Bakır’da bugünlerde ikinci fabrika heyecanı yaşanıyor. Amerika’da yıl sonuna doğru faaliyete geçmesi beklenen tesis, biraz zorunluluktan kilometrelerce uzakta hayata geçiyor. Bakır tel üretiminin önemli bir kısmını Amerika’ya ihraç ettiklerini anlatan M. Ali Abalıoğlu, Er-Bakır’ın bu ülkedeki yatırımıyla ilgili şöyle konuştu:
“Amerika ile Avrupa Birliği arasında yıl sonunda imzalanması beklenen ‘Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması’ bulunuyor. Bu anlaşma imzalandığı zaman ABD’ye ihracatımız sıkıntıya giriyor. Çünkü Türkiye bu anlaşmada yok. Bu nedenle ABD’nin Meksika sınırında bir fabrika kurma kararı aldık. Bu yatırım bizim aslında Amerika’daki ikinci yatırımız. 1998’de ilk yurt dışı şirket olan C.N. Wire Corporation, Er-Bakır ürünlerinin ABD pazarındaki etkinliğini ve satışlarını artırmak amacıyla kurulmuştu.”
Yaklaşık 70 milyon dolar yatırım yapan Er-Bakır, bu fabrikayla yıllık 24 bin ton üretim ve 250 milyon dolarlık ciro hedefliyor.

Deriyle emekledi pamuk ve unla yürüdü bakır ve kağıtla koştu şimdi de teknolojiyle uçacak

GLOBAL OYUNCU OLUYOR

6 ana sektörde 13 şirketle faaliyet gösteren Abalıoğlu Holding’in planlarıyla ilgili de konuşan M. Ali Abalıoğlu, global ekonomide söz sahibi olmayı hedeflediklerini, bunun da gelecek vaat eden ve katma değeri yüksek sektörlere yatırım yapmaktan geçtiğini anlatıyor. M. Ali Abalıoğlu, bu hedefle mevcut yatırımların yanında enerji, madencilik ve teknolojiye odaklandıklarını belirterek, “Enerji ve madencilik alanında çalışmalarımız sürüyor. Bu alanda önemli atılımlarımız olacak. Teknoloji alanında ise ‘Açık Kart Teknolojileri’ ve ‘Ödeme Sistemleri’ isimli bir şirketimiz var. Burada perakende ve alışveriş merkezlerine müşteri, mağaza ve mağaza yönetimi arasında kalıcı köprü oluşturan, çözüm hizmetleri sunan bir firma. İlerleyen süreçte adını daha sık duyacağız. Geçen yıl gerçekleşen Dentaş’ın oluklu mukavva kısmının satışının ardından onun yerine koyacağımız bir alan arıyoruz. Bu muhtemelen teknoloji olacak. Çalışmalarımız sürecek. Yakın zamanda bununla ilgili sürprizlerimi olacak” diyor.

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
* Holding, yıllar önce henüz bir yasal zorunluluk yokken, faaliyet gösterdikleri bakır sektöründe Türkiye’nin ilk arıtma tesisini kurmuş. Milyon doları bulan bu yatırım, holdingin çevreye olan duyarlılığının en güzel örneği.
* Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni imzalayan ilk Türk şirketlerinden biri.
* Nasa’nın kabloları Denizlili Er-Bakır’dan gidiyor.
* Holdingin sosyal sorumluluk, çevre ve eğitim alanında da sayılamayacak kadar birçok örnek çalışmada imzası bulunuyor.
* Temelleri 1941’de atılan Abalıoğlu Holding’de bin 800’ü aşkın kişi çalışıyor.

Yazarın Tüm Yazıları