Çıraklıktan patronluğa

Körfez Savaşı’yla doğduğu topraklardan ayrılıp İzmir’e gelir.

Haberin Devamı

Babasının geliri kalabalık ailenin ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanınca oto tamircisinde çırak olarak iş hayatına adım atar. Birçok işte çalışır. 19’unda babasının işini devralan Musa Turan, zamanla personel taşıma işine odaklanır. Geçtiğimiz yıl İzmir’in simgesi boyozla girişimcilik serüveninde yeni bir kulvar daha ekleyen Turan, bugün Amerika ve Yunanistan’a boyoz ihraç ediyor. ‘Smyrna Boyoz’ markasıyla çok yakında mekanlar açmaya hazırlanıyor. Türkiye’de üretilmeyen gıda ürünüyle ilgili girişimini sonlandırmak üzere olan Turan’ın gündeminde bir de son dönemin en büyük yatırımı olacak iddialı konu bulunuyor.

 Çıraklıktan patronluğa

Haberin Devamı

MUSA Turan... Başarısız girişimlerinden ders çıkararak başarıyı yakalamış biri... Boş durmayan, pazarın ihtiyaçlarını analiz ederek adım atan ve son dönemde ses getiren yatırımlara imza atan Mim Grup Yönetim Kurulu Başkanı Musa Turan, hem girişimcilik serüvenini, hem de gelecek planlarını anlattı. 1978 Mardin Ömerli doğumlu Turan, 9 çocuklu bir ailenin 5’inci ve ilk erkek çocuğu. Babası Edip Turan’ın otobüsüyle Suudi Arabistan’dan Macaristan’a, İstanbul’dan Bağdat’a kadar birçok noktaya yolcu taşıdığını söyleyen Musa Turan, öykünün devamını şöyle anlattı:

 


KÜÇÜK YAŞTA ÇALIŞMAYA BAŞLADI
“Mardin’de yaşadığım süreçte el bebek gül bebek büyüdüm. Tabii, bu Körfez Savaşı çıkana kadar sürdü. Savaşla birlikte babamın işleri bozuldu. Ben 13 yaşındayken İzmir’e taşınma kararı alındı. Babam ilk başta İzmir-Aliağa arasında otobüs çalıştırmaya başladı. Ama bir süre sonra babam erkek çocukların en büyüğü olarak beni karşısına aldı, otobüsün şoför maliyetini bile zor karşıladığını söyledi. Sonuçta kalabalık bir aileyiz. Ve bana okul ya da çalışma şeklinde iki yol sundu. Ben çalışmayı seçtim. Bir sabah 06.00’da kalkıp babamın 1. Sanayi Sitesi’ndeki oto elektrikçisi arkadaşına gitmek için yola çıktık. Ve o gün de benim iş hayatım başlamış oldu. Daha sonra hem kendi otobüsümüzde hem de başka araçlarda muavinlik ve tabelacılık yaptım. Geceli gündüzlü çalıştım.”

Haberin Devamı

 Çıraklıktan patronluğa


BAŞARISIZLIKLAR BAŞARIYI GETİRDİ
Babasının 1995’te otobüs verdiği bir acentenin batmasıyla sıkıntılı bir süreç yaşadığını ve işlerden soğuduğunu anlatan Musa Turan, daha sonra onun yanında çalışmaya başladığını söyleyerek, “97’de de babamın kurduğu ATE Turizm’i üç erkek kardeş olarak devraldık. Ve Mim Tur’u kurduk. Tur şirketlerine otobüs kiralamaya başladık. 19 yaşında kimin kapısını çaldıysam destek gördüm, bana inandılar. Bu da benim önümü açtı. Tabii, bir süre sonra sezonluk iş yapmanın sıkıntısını yaşayınca personel taşıma işine de girdik. Şirketi büyüttük. Bugün Mim Royal ile 25 bin kişinin üzerinde kişinin taşındığı bir yapıya geldik. 400’e yakın aracımız var. Sadece taşımacılıkla yetinmedim. 2000’lerde temizlik sektörüne girdik. Daha sonra da yemek işine girdik. Ama bu işlerde başarıyı yakalamadık ve kapattık. 2010’da da üç ortakla İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nın yakınında bulunan ve atıl duran oteli alıp işlettik. Bu işten de 2013’te ayrıldım. 2011’de ise Manisa’da bulunan hastanelere hizmet verme hedefiyle bir çamaşır yıkama fabrikası kurdum. İlk yıl başarısız oldum. İkinci yılımda ise başarıyı yakaladım. 3’üncü yılımda ise şirketi sattım. Bu dört işi girişimcilik serüvenimde başarısız olarak görüyorum” diyerek buradan edindiği deneyimle şimdi yeni alanlarda başarıyı kovaladığını söylüyor.

Haberin Devamı

 Çıraklıktan patronluğa


BOYOZUMUZ AMERİKA’DA
YENİLİK peşinde koşan Musa Turan’ın son yatırım hamlesi, İzmir’in simgesi olan boyoz alanında olmuş. Çocukluğundan itibaren bir gün Amerika’ya gidip orada ticaret yapma hayalini 2015’te gerçekleştiren Musa Turan, bu seyahatinde Simit & Simit’in CEO’su Gökhan Çakmak ile tanıştığını belirterek, şöyle devam etti:
“Amerika’ya ne satabiliriz diye konuşurken ‘simit satılıyorsa, boyoz neden satılmasın’ fikri çıktı. Türkiye’ye döner dönmez cevizden cezeryeye, kuru üzümden donuk boyoza birçok ürün gönderdim. Bunlardan boyoz ve cezerye çok beğenildi. Ve bu alanda yatırım kararı aldık. İlk başta İzmirli bir firma ile ortaklık kurduk, sonra tek başımıza yola devam etme kararı aldık. Amerika’ya ihracata başladık. Smyrna Boyoz markasıyla Simit & Simit’te yerimizi aldık. İzmir’de de çeşitli noktalara ürün veriyoruz. Bu yıl da Yunanistan’da bir girişimiz oldu. Selanik merkezli Albeta Cafe zincirinde yerimizi aldık.”

 

Haberin Devamı


SIRADA MAĞAZALAR VAR
BOYOZ üretimiyle ilgili yeni bir tesis yatırımını tamamlamak üzere oldukları bilgisini veren Musa Turan, Smyrna Boyoz ile ilgili hedeflerini şöyle anlattı:
“1 milyon 300 bin liralık bir yatırımla İzmir Sarnıç’ta tesis kuruyoruz. Yunanistan’dan makineler getireceğiz. Şu an aylık 1 milyon olan boyoz üretim adetini 5 milyona çıkaracağız. Amerika ve Yunanistan’a gerçekleştirdiğimiz ihracatın yanı sıra Smyrna Boyoz markasıyla da franchise modeliyle mekanlar açmayı planlıyoruz. Bunlardan ilki bir ay içinde İzmir Şirinyer’de açılacak. Daha sonra ise İstanbul’da ikinci şubemiz hizmete girecek. Yunanistan’da da mağazalarımız olacak. Hedefimiz Türkiye’de 2 yıl içinde şube sayısını 100’e ulaştırmak. Ayrıca market rafında da olmak gibi hedefimiz var. Amerika’da buna başlıyoruz.”

Haberin Devamı

 Çıraklıktan patronluğa


BU YATIRIMLAR ÇOK KONUŞULACAK
“Ben süperman değilim. Doğru zamanda, doğru insanlarla yol alarak çalışıyorum” diyen Musa Turan, mevcut yatırımlarının yanı sıra sır gibi sakladığı iki projesi daha bulunuyor. Bunlardan birinin İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde yatırımı devam eden 3 ortaklı bir tesis olduğunu söyleyen Musa Turan, gıda alanındaki bu yatırımın Türkiye’de üretimi olmadığını paylaştı. Turan, “Bizim Türkiye’yi uçurmak gibi bir hayalimiz var. Bunu da şu an üzerinde çalıştığımız bir projeyle hayata geçireceğiz. İngiliz fonunun da işin içinde olduğu, Amerikalı yatırımcıların yer aldığı, ben ve Fatih Akarsu’nun bulunduğu bir yatırım ekibi var. Bu ekip Türkiye’ye büyük bir yatırım getiriyor. Son dönemde Türkiye’ye gelen en büyük yatırım olacak. Bu yatırım bittiğinde Türkiye’nin turizmdeki geliri yıllık 50 milyar dolar olacak. En az 100 bin kişiye iş imkanı sağlanacak. Proje dolaylı olarak turizmi etkiliyor. Bu yatırım darbe girişiminin ardından ayrı bir önem taşıyor. Amacımız Türkiye’ye katma değer yaratmak. Para kazanmak için çalışmıyoruz” diyerek sır yatırımla ilgili ipucu verdi.

 

KISA KISA
* Aile şirketinin yanı sıra ortaklık kültürüyle de hareket eden Musa Turan, “Ortak iş yapma kültürüne ihtiyacımız var. Her işte bir şirket anayasamız var. Her şeyin kuralı, kaidesi ve sorumluklar belli” diyor.
* “Ne kadar çok iyilik o kadar mutluluk” sloganıyla yol alan Musa Turan’ın bir de yine ailenin yatırımı olan Hi Life Sağlıklı Yaşam Merkezi bulunuyor.
* Biri Amerika’da olmak üzere 7 şirketi bulunan Musa Turan, bazı uluslararası firmaların Türkiye distribütörlüğünü üstlenmiş durumda. Hatta bazı ulusal markaları da yurtdışıyla buluşturuyor.
* Musa Turan, her ne kadar 13 yaşında okul yerine çalışmayı seçse de 1995’de liseyi bitirir. 2001’de de ara verdiği eğitim hayatına dönüş yapan Turan, 2 yıllık Celal Bayar Üniversitesi Yerel Yönetimler’den mezun olur. Turan, daha sonra yatay geçişle Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi’ni bitirir. İşletme üzerine yüksek lisans yapan Turan’ın hayali ise Harvard Bussinness School’da ekonomi mastırı.

Yazarın Tüm Yazıları