Sigara sizi tüketiyor

Sağlıklı olmanın önkoşullarından biri sigaradan (ve tüm tütün mamulleri) uzak durmak.

Haberin Devamı

Sigara kelimenin tam anlamıyla vücudunuzdaki her şeyi tüketiyor.

Sigara dumanındaki karbonmonoksit gazı, kanın oksijen taşıma kapasitesini azaltıyor ve hücrelerin düzensiz çalışmasına neden oluyor. Bir yandan da bilhassa sindirimi zor olan besinlerin, hücreler tarafından etkin kullanılmasını engelliyor. Dolayısıyla bağışıklık sisteminin en önemli destekçilerinden olan beslenmeyi bozuyor. Sigaranın özellikle D, C, folik asit ve A vitaminlerini etkilediği biliniyor. Bunların emilimini azaltıyor.
Medikal Park Bahçelievler Hastanesi beslenme uzmanı Serra Arslan, D vitamininin bağırsaklarda kalsiyum emilimini hızlandırdığını belirterek, eksikliğinin diyabet, kanser, kalp ve damar, MS, sedef hastalığı, tip 1 diyabet ve depresyon üzerinde etkili olduğunu hatırlatıyor.
C vitamini ise dokuları bir arada tutan protein olan kollajenin sentezinde görev alıyor. Ayrıca kılcal kan damarlarının kuvvetli olması, vücudu enfeksiyonlardan ve bakterilerden koruması, bazı besin öğelerinin vücutta kullanılmasında da etkili. Arslan, “Sigara kullanımı, C vitamini emilimini etkilemenin yanı sıra ihtiyacını da arttırıyor. Sigara içenlerde C vitamini ihtiyacı içmeyenlere oranla yüzde 30 daha fazla” diyor.
Folik asite gelince, kan hücrelerinin yapımı ve hücre çoğalması, bağışıklık sisteminde antikor oluşumunda görevli. C vitamini ve demir eksikliğinde folik asit etkin şekline dönüşemediğinden eksikliği görülebiliyor. Arslan, “C vitamini ve demir emilimi sigara içen bireylerde olumsuz etkilenebileceğinden folik asit eksikliği de gözlenebilir” diyor.
A vitamini eksikliğinde göz problemleri görülebiliyor. Alveollerde azalmaya sebep olabiliyor. Arslan, “Özellikle alveollerdeki zarar, akciğerlerde oksijen alımını azaltıp, sigara içenlerde solunum problemlerine sebep olabiliyor” diyor.
Arslan sigara içenlerin üç ayda bir vitamin ve mineral düzeylerine (özellikle folik asit, demir, kalsiyum, D vitamini) bakmaları uyarısında bulunuyor. Ve eğer bir eksiklik saptanmışsa uygun vitamin-mineral takviyelerini hekim veya diyetisyen kontrolünde almalarını öneriyor.

Yazarın Tüm Yazıları