Sığ suya balıklama atlamayın

Denize balıklama atlamanın keyfi ayrı.

Haberin Devamı

Ancak sığ sular, balıklama atlayanlar için tuzaktan farksız. Kıyıdan ya da yukarıdan baktığınızda derin gördüğünüz, gerçekte sığ olan sulara baş aşağı düşmek boyun kırıkları, dolayısıyla omurilik felçleri hatta ölümlere yol açabiliyor.

Boyun kırıkları omurilikte zedelenme, ezilme, kesilme şeklinde olabileceği gibi, omuriliğin beyine yakın üst kısımlarında ani şişme de gelişebiliyor. Solunum merkezi omuriliğin ani şişmesinden etkilenirse kişi boğulabiliyor. Bazen de boğulmaktan kurtulsa dahi bu defa da felç olma riskiyle karşı karşıya kalınıyor. Central Hospital fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı Dr. A. Şahap Demirboğan’ın verdiği bilgiye göre, derinliği fazla olmayan sulara balıklama atlama sırasında, alnını yere çarpan kişilerde boyun omurgasının aniden geriye doğru zorlanmasından kaynaklı hasarlar görülebiliyor. Bu zorlanma omurga, boyun bölgesindeki omurları birbirine bağlayan bağlar ve omurilikte aşırı derecede zedelenmelere neden olabiliyor. Omurilikteki hasar sonucu da birçok sinir hücresi kaybediliyor. İşlevini kaybeden sinir hücreleri hiçbir şekilde geriye getirilemiyor. Bu yüzden de vücudun aşağı bölgesinde felç oluşuyor. Omuriliğin tamamı ileri derecede zarar gördüğünden kollar ve bacaklarda da duyu kaybı gelişiyor.
Eğer omurilik hasarı kısmen olmuşsa kollar ve bacaklarda ciddi kuvvet kaybı görülebiliyor. Bunun sonucunda hasta yürüyemeyebiliyor. Omurilikteki sinir hücrelerini onarmak neredeyse imkânsız olduğundan felç riski çoğunlukla kalıcı oluyor.

Haberin Devamı


İç organlar da etkileniyor


Dr. Demirboğan, “Sığ suya atlamayla oluşan felç, sadece duyu ve hareket kaybına neden olmuyor. Aynı zamanda iç organlarda da bozulmalara yol açabiliyor” diyor. Kaza sonrasında kişide bağırsak boşaltımı gerçekleşmeyebiliyor, akciğer-idrar yolu enfeksiyonları ve böbrek işlevinde bozulmalar görülebiliyor. Ayrıca cildin direnci ve duyusunda azalma olacağından bası yaraları açılabiliyor. Tüm bu rahatsızlıklar rehabilitasyon sürecinde gecikmelere yol açıyor. Hastanın sağlık durumunun daha ağırlaşmasına sebep oluyor.

Haberin Devamı


Cesaret gösterisi yapmayın!


Sığ sulardaki kazalar genellikle 12-25 yaş arasındaki genç erkeklerin başına geliyor. Aslında nedeni besbelli, ‘delikanlı’lar balıklama atlamayı genellikle cesaret gerektiren bir davranış ve güç göstergesi olarak görüyorlar. Derinliğini bilmediğiniz bir yerde yüzecekseniz iyice araştırın. Özellikle sığ suları gösteren uyarı levhalarının bulunmadığı yerlerden uzak durun. Yapılan araştırmalara göre deniz kenarında uyarı levhaları olan ülkelerde, sığ suya balıklama atlama vakalarında ciddi oranlarda azalma görüldüğü biliniyor. Dr. Demirboğan, “Bu kazaların yaşanmaması için atılacak en önemli adımlardan biri de uyarı levhaları. Ne yazık ki ülkemizde birçok sahilde uyarı levhaları bulunmuyor. Bu sebeple suya girmeden önce çok dikkatli olunmalı” uyarısı yapıyor.

Haberin Devamı

Derinliği göz kararı ölçemezsiniz

Suyun derinliğini kıyı veya yukarıdan baktığınızda tahmin edemezsiniz. Su altında kaya ve benzeri bir cisim olabileceğinden balıklama atlamak oldukça tehlikelidir. Bulanık, dibi görünmeyen suların, derinliği bilinmeyen havuzların ve sahil kıyılarındaki yıkık iskele kenarlarından yapılan balıklama atlayışların büyük riskler taşıdığının unutulmaması gerekir. Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’nce yapılan araştırmalar, güvenli su derinliğinin 2 metre ve üzeri olduğunu belirtiyor. Gelişmiş ülkelerde 15 yaşın altındaki ölümlerde havuz kazalarının 2’nci sırayı aldığını ifade eden uzmanlar, boğulma olaylarında müdahalede geç kalınmasının, anoksik beyin sendromunu ortaya çıkarabileceğini de belirtiyor.

Haberin Devamı

İlk yardımda boyna dikkat!

Oldu da yakınınızda bu tatsız kazayı yaşayan birine ilk yardımda bulunmanız gerekiyorsa boynuna dikkat! Çekmeyin, çekiştirmeyin. Boynu olabildiğinde oynatmamaya çalışın. 112’yi arayıp, onların doğru şekilde taşıyarak ilkyardım yapması için bekleyin. Yanlış taşıma nedeniyle kalıcı felçler gelişenler hiç az değil. Akut dönemde hastaya gereken cerrahi ve medikal tedaviler yapıldıktan sonra, ayrıntılı bir fizik tedavi ve rehabilitasyon programı uygulanmaya başlanmalı.

Yazarın Tüm Yazıları