Sağlık harcamalarının beşte biri beyin hastalıklarına gidiyor

Uzayan ömrün sonuçlarından biri de beyin hastalıklarının artması. Beyin damar hastalıkları hem dünya hem de Türkiye’de ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alıyor. Sakatlığa yol açan etkenler arasındaysa ilk sırada. Beyin hastalıklarına dikkati çekmek için bu yıl Avrupa’da “Beyin Yılı” ilan edildi.

Haberin Devamı

TÜRK Nöroloji Derneği de 2014 Türkiye Beyin Yılı Projesi’ni hayata geçirerek konuya dikkati çekiyor. Derneğin yönetim kurulu başkanı Prof. Dr. Ersin Tan, yaşam süresi arttıkça nörolojik hastalıkların da arttığını belirterek, “Örneğin Alzheimer 80 yaş üstü her 5 kişiden ikisinde, 85 yaş üstünde ise her 5 kişinin üçünde görülüyor. Ülkemizde 350-400 bin civarında Alzheimer hastası olduğunu tahmin ediyoruz. Tüm Beyin hastalıkları açısından bakarsak toplam sağlık harcamalarının beşte birini beyin hastalıklarının tedavisi ve hastaların bakımına ayrılan büyük bir miktar oluşturuyor” dedi.

AKRABA EVLİLİKLERİ RİSKİ ARTIRIYOR

Beyin yılı etkinliklerinde beyin hastalıklarıyla ilgili bilinç oluşturmayı hedeflediklerini anlatan Prof. Dr. Tan, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Sık yapılan akraba evlilikleri Türkiye’de kalıtsal nörolojik hastalıkların daha yaygın görülmesine yol açıyor. Ülkemizde her 6 kişiden birinde nörolojik hastalık (beyin damar hastalıkları, epilepsiler, bunama, başağrıları, kas hastalıkları, çevresel sinir hastalıkları, bel ağrıları, parkinson gibi hareket hastalıkları, multipl sklerozve.) veya belirti var.”

BEYNİ GENÇ TUTMAK İÇİN

Beyin sağlığını tehdit eden faktörlerin başında ileri yaşın yanısıra alkol, sigara, obezite ve diyabet geliyor. Prof. Dr. Tan, beyin sağlığı için ayrıca şunları öneriyor: Egzersiz, bol oksijene ihtiyaç duyan beyin hücrelerinin gıdası gibi. Yürüyüş, koşu gibi dış alanlarda yapacağınız aktiviteler beyin sağlığınızı korumaya katkıda bulunuyor. Düzenli uyku, sigara ve aşırı alkol tüketiminden uzak durmak, her gün 1.5-2 litre arasında su içmek, bol bulmaca çözmek, Akdeniz diyeti uygulamak, yağlı besinlerden uzak durmak da faydalı.

EN ÇOK BAŞIMIZ AĞRIYOR

Türkiye’de en sık görülen nörolojik hastalıklara gelince, başağrısı, beyin-damar hastalıkları başağrısı, inme, epilepsi, Parkinson, Alzheimer, multiple skleroz (MS) ve kas hastalıklarını sayabiliyoruz. Konuşma bozuklukları, bayılma, kol ve bacakta ani gelişen güç kaybı, unutkanlık, başağrıları beyin hastalıklarını işaret edebiliyor.

Haberin Devamı

BEYİN HASTALIKLARININ İLERLEMESİ DURDURULABİLİR

Peki beyin hastalıklarını engellemek mümkün mü? Prof. Dr. Tan, “İnsanlar kendileri veya yakınlarında nörolojik bir sorun hissederlerse biran önce nöroloğa başvurmalı. Erken teşhisle nörolojik hastalıkların ilerleyici olması engellenebilir ve tedavi edilebilir. Her ne kadar yaşlılık önlenemese de yaşlılıkta kaliteli yaşamak için yılda birkez nöroloğa gidilmesi uygun olur. Unutmayınız ki beyindeki hasarı ortadan kaldırmak mümkün değil. Yapay kalple insan yaşayabilir ancak yapay beyin maalesef mümkün değil. En önemli organımıza iyi bakmamız gerekiyor” dedi.

Yazarın Tüm Yazıları