Prezervatif de yetmeyebilir

Soru: Geçen yılki seyahatimden gonore (bel soğukluğu) ile döndüm. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan nasıl korunabilirim?Murat Demir

Haberin Devamı

Öncelikle hatırlatalım, tanımadığınız insanlarla, bilhassa korumasız (prezervatif kullanmadan) ilişkiye girmek cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından çok büyük bir risk. Kadın veya erkeğin “temiz görünümü, şıklığı, işi-gücüne” aldanmayın. Bu özelliklerin hiçbiri cinsel yolla bulaşan hastalıklarla ilgili bir referans değil. Pek çok kişi hasta olduğu halde tedaviye gitmiyor. Bazılarının da hastalığından haberi yok. Ama ilişki yaşadıklarına bulaştırıyor. Tekeşlilik de cinsel hastalıklardan korunmada hâlâ en güvenli ve masrafsız yöntem. Ama biliyoruz ki herkes tekeşli yaşamıyor.

Vajinal, oral veya anal her türlü cinsel ilişkide prezervatif, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı büyük oranda koruyor, mutlaka kullanın. Prezervatifi cinsel ilişkinin başlangıcından sonuna kadar takın. Ancak cilt temasıyla bulaşabilen (siğil, uçuk gibi) bazı hastalıklara karşı prezervatif de yetmiyor.Kadınlar daha duyarlıKadınlar genital organlarının yapısı nedeniyle daha büyük risk altında. Enfekte bir erkekten kadına cinsel yolla bulaşan hastalık geçme olasılığı, enfekte bir kadından erkeğe bulaşma olasılığına göre daha fazladır. Ayrıca kadınların erken yaşta evlendikleri ve erken yaşta cinsel ilişki kurdukları toplumlarda kadınların enfeksiyon alma riski artıyor. 

 

Haberin Devamı

Mutlaka eş de tedavi olmalı

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar dünyada en sık rastlanan enfeksiyon hastalıklarından. Batı ülkelerinde bu hastalıklar 1950’lerden 1970’lere doğru giderek artarak 1980’lerde sabit bir düzeye ulaştı. 1980’lerin sonundan itibaren pek çok ülkede, özellikle sifiliz (frengi) ve gonore (bel -
soğukluğu) yeniden artmaya başladı. Dünyada her yıl 250 milyonu aşkın kişi gonoreye yakalanıyor. Sifiliz vakalarının sayısı 50 milyon civarında. Trikomoniyaz ve genital herpes ise daha sık. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların çoğu, tedaviyle hızla iyileşebilir ve bulaşması önlenebilir. Ancak, eski organizmaların yeni ya da ilaca dirençli türleri, yeni ortaya çıkan etkenler, hayat koşullarının değişmesi ve daha serbest yaşam tarzları nedeniyle yayılım çok fazla. İnsanların hareketinin (seyahat) artışı, bu hastalıkların hızla yayılmasına da zemin hazırlıyor. Bir kişide enfeksiyon saptandığında tedavi mutlaka eşine de uygulanmalıdır.

Yazarın Tüm Yazıları